2018. október 8., hétfő

Zöldséges - csirkés kuszkusz


Egy dolgos nap végén nincs túl sok kedve az embernek még konyhatündért játszani. Én is így vagyok ezzel. A Facebookon többször meséltem Nektek arról, hogy szeretem a kuszkuszt sok-sok zöldséggel és hússal. Most jöjjön egy nagyon könnyű recept ehhez az ételhez.

MI AZ A KUSZKUSZ?
 
A kuszkusz hántolt őröletlen, vagy durvára őrölt durumbúzából készült, berber eredetű étel. Főleg az arab gasztronómiában, köretként használják, észak-afrikai, illetve a közel-keleti területeken. Elkészítése csupán annyi, hogy a száraz szemekre forró vizet öntünk és hagyjuk megdagadni a szemeket.
Forrás: Wikipédia

Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók 2 személyre:

10 dkg kuszkusz 
2 dl forró víz
30 dkg csirkemell
15 dkg kínai kel
10 dkg sárgarépa
15 dkg brokkoli
10 dkg édeskömény
15 dkg cukkini
2 db zöldhagyma

őrölt fekete bors
2 ek. olívaolaj


➽ A kuszkuszt készítjük először el. 1:1,5 arányban készül ez az étel. Egy tálba 1 pohár kuszkuszt mérünk (2 dl) és erre 3 dl forró vizet öntünk. Majd lefedjük minimum 10 percre. A gőzben fognak megpuhulni az apró szemek.

➽ A csirkemellet csíkokra vágjuk, sózzuk és borsozzuk. A kínai kelt szintén hasonló méretűekre daraboljuk. A sárgarépát vékonyra daraboljuk, a brokkolit rózsákra szedjük, a cukkinit felkockázzuk, a zöldhagymát felkarikázzuk. Természetesen mindenki ízlése szerint bűvészkedjen a késsel.

➽ A csirkemellet és a sárgarépát kezdjük először pirítani egy forró serpenyőben kevés olívaolajon. Ahogy a csirkemell megpuhul, elvágva már nem rózsaszín, úgy hozzáadjuk a többi zöldséget is és néhány perc alatt a legmagasabb fokozaton összepirítjuk az egészet. Számomra akkor tökéletes ez az egész, ha egy kicsit még ropogósak a zöldségek.

➽ Végül összeforgatjuk a zöldségeket a kuszkusszal és melegen tálaljuk. Roppant egyszerű fogás Sokszor horgászat során is ez az egyik gyors befutó köretem egy kis főtt zöldségkeverékkel. Kalóriatartalom szempontjából kevesebbet tartalmaz 10 dkg kuszkusz, mint 10 dkg rizs. Tehát ilyen szempontból is érdemes fogyasztani. Próbáljátok ki, a zöldségeket variáljátok kedvetekre! Ezt a fogást ezért szeretem annyira. Amilyen zöldség éppen a kezem ügyébe keveredik abból készül ez az étel.


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!