Kemence születik 6. - Első eszközeink


Korábbi bejegyzésekben megismerhettétek a kemencénk születésének történetét és a fűtés szépségeiről is meséltem. 
Most pedig leírom, hogy mi volt a mi induló "szettünk". Több helyről vettük, kaptuk ezeket az eszközöket. 
Vannak régi családi örökségek, vannak egészen új darabok Erdélytől kezdve, Veresen át egészen Szerbiáig. 
 



➽ Régi fa péklapát 
Ezt a darabot gyönyörűen lecsiszoltam egy rezgőcsiszolóval és olyan, mintha új lenne.  Kenyér vagy kerek pizza sütésekor kiválóan használható. Én egy kicsit meglisztezem mielőtt ráborítanám a kenyeret. 
 
Fa vonó a parázs eltolásához
Hasznos, mert valahogyan ki kell húzni vagy éppen a falhoz be kell nyomkodni a parazsat. Ennek hiányában egy kaparó is megteszi a magáét. 
 
Kampó hosszú nyélen az edények kihúzásához
Praktikus, ha valamit a forró kemencéből ki szeretnénk húzni. Viszont a leveses köcsögöt ne nagyon rángassuk vele, mert kilöttyenhet vagy felborulhat.
 
Speciális kemencés kesztyű Fecómtól, amely 350 °C-ig hőálló, vágásbiztos és az alkart is befedi. 500 °C-ot 10 mp-ig tud nem átengedni. Üvegipar és vegyipar is ezt használja. 
Mivel tényleg nagy hő szabadul fel egy ilyenkor és az edényeket valahogyan meg kell fogni, így nem árt egy vastagabb kesztyű. Az IKEÁS olcsó, de vastag darab is megfelelő, de ez a kesztyű az igazán biztonságos. Az ára kb. 8000-9000 Ft között mozog, de egy örök darab. 
 

Fém vödör a hamuzáshoz 
Valamikor ki kell szedni a hamut a kemencéből. Vagy valaki még forrón teszi ezt, vagy úgy, mint én, amikor teljesen kihűl a kemence. 
 
Seprű
Érdemes a kihűlt sütőteret átseperni és a lehulló ágakat, hamut is ezzel érdemes eltakarítani. 

Ennyi bőven elegendő egy induláshoz. Sokaknál seprű, kaparó, vödör található a ház körül. Utána majd kialakul a többi és szépen apránként felfejleszti az ember a kemencés szettjét. Nekem már meg is van hogy honnan lesz egy komplett kemencés takarító szettem. A váci vásárban találkoztam először a jászalsószentgyörgyi kovácsmesterrel. Be fogom mutatni Nektek, ha ez a szett is elkészül. 

Első edényeink
12 literes öntöttvas edény a veresi piacról
10 literes mázas, fedeles, füles köcsög Korondról, Erdélyből
Fedeles, zöld mázas sütőtál az Etyeki Piknikről
2 db magas falú sütőtepsi a szabadkai piacról
120x40 cm saválló malacsütő tepsi a szabadkai piacról
Ezt a tepsit december 27-én vettük, nem volt hozzá fedél, így készítettünk egy ideigleneset rá drótháló és  alufólia segítségéve a kemencéhez vásárolt maradék drótból és 20 m alufóliából 4 rétegben. tökéletesen jó volt 
Sütőtepsi vastag, régi családi örökség
 


Edények tekintetében mindenképpen olyat kell választani, amely strapabíró, vastag anyagból készült. Nagy hő éri ezeket az eszközöket, így vigyázni kell, hogy mit teszünk be a sütőbe. Természetesen használható egyszerű tepsi is a kemencében. 
Ha túl forrónak érzékelitek a sütőfelületet, de mindenképpen be szeretnétek rakni az ételt sülni, akkor helyezzetek a kemence aljába 1-2 darab régi téglát és erre tegyétek a tepsit. Mondjuk süteményeknél jól alkalmazható ez a módszer. De én általánosságban a sütés végén vagy az ajtóhoz közel rakom be a pogácsákat, süteményeket, hogy ne égjenek meg.  

Röviden ennyi a repertoár, de ha egy-egy érdekesebb darabbal bővül a lista, azt biztosan megosztom veletek. 2 darab füles kuglófformát is tervezek, a malacsütő tepsire biztosan készíttetek egy saválló fedelet, de úgy érzem, hogy már most teljesen rendben van ez a kis pakk. 

Következő bejegyzésem már egy kis sütögetésről fog szólni!

Népszerű bejegyzések