Kemence születik 6. - Első eszközeink
Korábbi bejegyzésekben megismerhettétek a kemencénk születésének történetét és a fűtés szépségeiről is meséltem.
Most pedig leírom, hogy mi volt a mi induló "szettünk". Több helyről vettük, kaptuk ezeket az eszközöket.
Vannak régi családi örökségek, vannak egészen új darabok Erdélytől kezdve, Veresen át egészen Szerbiáig.
➽ Régi fa péklapát
Ezt
a darabot gyönyörűen lecsiszoltam egy rezgőcsiszolóval és olyan, mintha
új lenne. Kenyér vagy kerek pizza sütésekor kiválóan használható. Én
egy kicsit meglisztezem mielőtt ráborítanám a kenyeret.
➽ Fa vonó a parázs eltolásához
Hasznos,
mert valahogyan ki kell húzni vagy éppen a falhoz be kell nyomkodni a
parazsat. Ennek hiányában egy kaparó is megteszi a magáét.
➽ Kampó hosszú nyélen az edények kihúzásához
Praktikus,
ha valamit a forró kemencéből ki szeretnénk húzni. Viszont a leveses
köcsögöt ne nagyon rángassuk vele, mert kilöttyenhet vagy felborulhat.
➽ Speciális kemencés kesztyű Fecómtól, amely 350 °C-ig hőálló,
vágásbiztos és az alkart is befedi. 500 °C-ot 10 mp-ig tud nem
átengedni. Üvegipar és vegyipar is ezt használja.
Mivel
tényleg nagy hő szabadul fel egy ilyenkor és az edényeket valahogyan
meg kell fogni, így nem árt egy vastagabb kesztyű. Az IKEÁS olcsó, de
vastag darab is megfelelő, de ez a kesztyű az igazán biztonságos. Az ára
kb. 8000-9000 Ft között mozog, de egy örök darab.
➽ Fém vödör a hamuzáshoz
Valamikor
ki kell szedni a hamut a kemencéből. Vagy valaki még forrón teszi ezt,
vagy úgy, mint én, amikor teljesen kihűl a kemence.
➽ Seprű
Érdemes a kihűlt sütőteret átseperni és a lehulló ágakat, hamut is ezzel érdemes eltakarítani.
Ennyi
bőven elegendő egy induláshoz. Sokaknál seprű, kaparó, vödör található a
ház körül. Utána majd kialakul a többi és szépen apránként felfejleszti
az ember a kemencés szettjét. Nekem már meg is van hogy honnan lesz egy
komplett kemencés takarító szettem. A váci vásárban találkoztam először
a jászalsószentgyörgyi kovácsmesterrel. Be fogom mutatni Nektek, ha ez a
szett is elkészül.
Első edényeink
➽ 12 literes öntöttvas edény a veresi piacról
➽ 10 literes mázas, fedeles, füles köcsög Korondról, Erdélyből
➽ Fedeles, zöld mázas sütőtál az Etyeki Piknikről
➽ 2 db magas falú sütőtepsi a szabadkai piacról
➽ 120x40 cm saválló malacsütő tepsi a szabadkai piacról
Ezt
a tepsit december 27-én vettük, nem volt hozzá fedél, így készítettünk
egy ideigleneset rá drótháló és alufólia segítségéve a kemencéhez
vásárolt maradék drótból és 20 m alufóliából 4 rétegben. tökéletesen jó
volt
➽ Sütőtepsi vastag, régi családi örökség
Edények
tekintetében mindenképpen olyat kell választani, amely strapabíró,
vastag anyagból készült. Nagy hő éri ezeket az eszközöket, így vigyázni
kell, hogy mit teszünk be a sütőbe. Természetesen használható egyszerű
tepsi is a kemencében.
Ha
túl forrónak érzékelitek a sütőfelületet, de mindenképpen be
szeretnétek rakni az ételt sülni, akkor helyezzetek a kemence aljába 1-2
darab régi téglát és erre tegyétek a tepsit. Mondjuk süteményeknél jól
alkalmazható ez a módszer. De én általánosságban a sütés végén vagy az
ajtóhoz közel rakom be a pogácsákat, süteményeket, hogy ne égjenek
meg.
Röviden
ennyi a repertoár, de ha egy-egy érdekesebb darabbal bővül a lista, azt
biztosan megosztom veletek. 2 darab füles kuglófformát is tervezek, a
malacsütő tepsire biztosan készíttetek egy saválló fedelet, de úgy
érzem, hogy már most teljesen rendben van ez a kis pakk.
Következő bejegyzésem már egy kis sütögetésről fog szólni!