FoodPlay kortárs ételfotó és -styling kiállítás


Egy igazán különleges és modern szemléletű kiállítással kedveskedett a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum az ételfotózás szerelmeseinek. Március 21 és május 12. között most mindenki megtekintheti a kreatív, olykor meghökkentő, különleges képsorozatokat.

Manapság szinte óhatatlan, hogy egy-egy ételfotó ne készülne a frissen tálalt fogásokról akár csak egy gyors telefonos kattintás formájában.  A bloggerek világában pedig egy-egy ínycsiklandozó kép szinte alapkövetelmény, hisz így teszik csábítóvá az olvasók számára. Ettől pedig még magasabb szint, amikor kreatívan, művészi formában jelenítik meg az étellel kapcsolatos témákat a profi fotósok.

"A FoodPlay / GasztroJáték nemzetközi kortárs fotókiállítás igyekszik a trendérzékeny látogatói réteget is megszólítani; inspirációt adni a hazai közönségnek, a fotográfus és a stylist szakmáknak.
A különféle élelmiszerek, ételek, az étkezési kultúra évszázadok óta fontos ihletője a képzőművészetnek – gondoljunk csak Giuseppe Arcimboldo (1526/27–1593) termésekből, gyümölcsökből, zöldségekből összeállított ötletes portréira vagy a németalföldi festők élethűen és részletgazdagon megfestett ínycsiklandó csendéleteire.


Manapság gyakran beszélünk a gasztronómia forradalmáról, amelyhez természetes módon kapcsolódik a kortárs képi megjelenítés is. Az „image-korszak” egyik legmeghatározóbb és leglátványosabb megnyilvánulási formái alighanem az ételekről és az étkezésről készített képek – ez az a terület, ahol úgy érezhetjük, hogy belőlünk is könnyen válhat mesterszakács vagy éppen ínyenc. Hiszen nem kell fotóművésznek lennünk ahhoz, hogy szívesen komponáljunk és küldjünk egymásnak képeket az általunk elkészített étekről vagy az étteremben éppen feltálalt lakomáról. Az efféle fotócsemegék „jó étvággyal fogyasztása” mindennapi életünk részévé vált. Míg ezeket kóstolgatjuk, magunkat is ízlelgetjük: mit, hogyan eszünk, és hogyan gondolkodunk az ételekről. Az ételfotó: korrajz.

Az ételfotók minősége természetesen igen változatos képet mutat, nemcsak technikai, de esztétikai és koncepcionális szempontból is. Az egyik végponton a tisztán funkcionális igénnyel létrehozott, étvágygerjesztő ételképeket látjuk – ilyenek az étlapokon megjelenített fogások, a szakácskönyvek illusztrációi, óriásplakátok vágykeltő vagy árkommunikációs céllal készült fotói –, a másikon a mögöttes tartalmakat hordozó, autonóm műalkotásokat, amelyeken az étek önmagán túlmutató, játékos asszociációra, esetleg valamilyen szimbolikus jelentés megfejtésére buzdító inspiráció.
A kiállítás elsősorban az utóbbi terület alkotásait és azok alkotóit szeretné bemutatni, széles nemzetközi kitekintéssel. Helyet kap itt néhány tisztán képzőművészeti munka is, de az alkotások zöme mégsem önálló művészeti projektek eredménye, hanem stílusteremtő fotográfiai magazinok, internetes oldalak felkérésére vagy termékreklámként készült produkció. A különböző indíttatásból és stílusban megfogalmazott művek mindegyikén az étel mint ihletadó forrás jelenik meg, közös jellemzőjük a játékos kidolgozás és az autonóm vizuális nyelv.
Az itt látható képek többsége csapatmunkában született. A fényképész együtt dolgozik a művészeti vezetővel, a food stylisttal – az étel-stilisztával –, azaz az „aszpik-szobrásszal” és a „makaróni-bodorítóval”, a set designerrel és a retusőrrel. Ezekből az együttműködésekből lenyűgözően gazdag látványvilágok születnek, minden csapatnak saját, egyedi stílusában, a németalföldi csendéleteket idéző szín- és forma-kavalkádtól a minimalista megoldásokig. Kiállításunk a látvány séfjeinek mesterfogásaiból kínál ízelítőt.


A kiállító művészek: Aaron Tilley, Adorján Éva, Barbay Csaba, Iain Graham, Aliki Kirmitsi, Gem Fletcher, Grant Cornett, Victoria Granof, Noemi Bonazzi, Michelle Gatton, Davide Luciano & Claudia Ficca, Carl Warner, Elise Mesner Photography, Dejana Vucicevic, Anna Keville Joyce, Andrew B Myers, Bela Borsodi, Henry Hargreaves and Caitlin Levin, Luke Kirwan, Oliver Schwarzwald, Elena Mora, Mauricio Alejo, Mikkel Jul Hvilshøj, Filkey Áron, Studio Furious, Erdőháti Áron, Tessa Dóniga, Paloma Rincon, Pablo Alfieri, Toiletpaper, rvrbr studio, Theis Bothmann & Malte Gaarde, Van Santen & Bolleurs, Milica Mrvic, Karsten Wegener, Javi Dardo, Moro Máté, Milutinovits Panka, László Ágnes, Mitz po Flitz"
Forrás:  http://mkvm.hu/kiallitasok/idoszakos-kiallitasok/

VÉLEMÉNYEM

A kiállítás igen látványos. Természetesen vannak meghökkentő elemek benne, de emellett modern és elgondolkodtató képsorozatokat is láthatunk. Rövid, gyorsan áttekinthető bemutató, így szeretettel ajánlom a múzeum többi izgalmas részét felfedezésre. Több órányi gasztrokalandban lesz része annak, aki az összes állandó és időszakos kiállításra rászánja az időt. Ne maradjatok le róla!

A kiállítás május 12-ig tart.
A kiállítás kurátora: Flanek Péter
Belépő a múzeumba és az összes kiállítása: 1000 Ft
Nyitva: Keddtől vasárnapig 10-18 óráig
Web:  http://mkvm.hu/



Népszerű bejegyzések