Kalács kemencében sütve
Hosszú évekig vágytam egy kemencére! Már akkor vásároltam
hozzá sütőedényeket, amikor még csak az álmodozás szintjénél tartottam.
A múlt
évben hála két ügyes és számomra fontos férfinek megvalósult ez a nagy terv is.
Egy bejegyzésben részletesen beszámolok
majd, hogy milyen edényeket szereztem be! De most a húsvéti ünnepre
koncentráltam és megsütöttem az első fonott kalácsomat méghozzá hatos fonással.
Bevallom a hatos fonást iszonyatosan túlmisztifikáltam, sokkal egyszerűbb az
egész, mint ahogyan elképzeltem. Ez egy
régi kalács recept! Még lakodalmakban is bevetették! 😊 Én is többféle receptet használok. Vannak expresszváltozatok és ilyen nyugodtabb, több kelesztést igénylő darabok.
Elkészítési idő: kb. 3 – 3,5 óra kelesztéssel együtt
Hozzávalók:
1 kg liszt
5 ek. cukor
1 ek. só
1 db tojás
5 dkg élesztő
5 dl tej
1 nagy pohár tejföl (330 g)
➽ A tejet meglangyosítjuk, 1 evőkanál cukrot adunk hozzá és
belemorzsoljuk az élesztőt. Meleg helyen
felfuttatjuk.
➽ A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a 4 ek. cukrot, az 1 ek.
sót, 1 db egész tojást, 1 nagy pohár tejfölt és a felfuttatott élesztős tejet!
➽ Alaposan kidagasztjuk. Sima, lágy legyen a tészta. Megszórjuk a tészta tetejét egy kis liszttel,
letakarjuk egy konyharuhával és duplájára kelesztjük (kb. 30 perc).
➽ Ezután egy lisztezett deszkára borítjuk a kalácstésztát és tetszőleges
számú fonatot készítünk. Én ekkora adagból két darab kalácsot készítettem hatos
fonással. Bevallom, hogy a kemence szájánál kelesztettem a tésztát, közben Fecómmal
kint ücsörögtünk és beszélgettünk a csillagos ég alatt. A kemence előtt fontam
össze a tésztaszálakat. Élvezem ezt a fajta szabadságot. Az Instán láthattatok
néhány fotót az előkészületekről!
➽ Ha már elkészültünk a kalács formázásával, akkor vagy
kizsírozott vagy pedig sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük a tésztákat és
így kelesztjük kb. 1,5 - 2 órán keresztül.
➽ Kemence aljának hőmérséklete ekkor kb. 160 – 180 °C között
mozog. Ebben sütjük a kalácsokat mindenféle lekenés nélkül kb. 1 órán
keresztül. Természetesen sütőben is megsüthető, de a sütési időn csökkenteni
kell egy kicsit és 180 – 200 °C-on érdemes a villanysütőt beizzítani.
Nyomtasd ki a bejegyzést!