Langalló


Gaszrokörökben igen sok vitát generál a kenyérlángos vagy langalló kérdése. Ahogy  nagyszüleink ismerték a kenyérlángos kerek formájú, kemence alján sülő tészta, melyet utólag megkenhetünk libazsírral, tejföllel, szórhatunk rá felkarikázott hagymát. Ez a tepsis langalló viszont inkább a pizzához hasonlít, de magyaros változatban. Én így fogom elkülöníteni a továbbiakban a blogon és be fogom mutatni az igazi kenyérlángost is. Manapság a kenyérlángos vagy langalló definíciót erre a változatra használja a köznyelv.

Most már tisztáztuk a nagy-nagy különbséget készítsük el ezt a gyors változatot. Nem kovásszal dolgozunk ebben az esetben és sütőben is bátran elkészíthető ez a változat.

Hozzávalók 2 nagy tepsihez ( 40x40 cm):

Tésztához
1 kg liszt
2 dl víz
3 dkg só
2,5 dkg élesztő
5 dl tej
1 dkg cukor
zsír vagy olaj a tepsi kikenéséhez

Feltét
5 dl tejföl
10 gerezd fokhagyma
4 db közepes lilahagyma
50 dkg kockázott kolbász
30 dkg felkockázott húsos szalonna 

➽ A tepsikkel kezdeném. Sok helyen sok fajtát lehet kapni, olykor vagyonokért, de én a szabadkai piacon szerzem be ezeket kb. 2500 - 3500 Ft között (mikor hogy fogom ki). Jól tisztíthatóak, masszívak, nem nyaklanak jobbra-balra és a 40x40 cm-es mérettel már igen tekintélyesek. Beszerzési 5 perc után most jöjjön a recept.

➽ Az élesztőt pici tejjel és cukorral felfuttatjuk.

➽ A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, vizet, sót és cukrot. Ebből lángoshoz hasonló állagú tésztát gyúrunk. Ha túl nedves a tészta, akkor adjunk hozzá még lisztet, ha túl száraz, akkor pedig egy kis vízzel gyarapítsuk. Minden esetben függ a liszt minőségétől és típusától. Én tótkomlósi lisztet használok, ezzel készítem ez a tésztát.

➽ Konyharuhával lefedjük a tésztát és meleg helyen duplájára kelesztjük.

➽ Ezután két részre osztjuk a tésztát. Kizsírozott tepsibe egyenletesen eligazgatjuk.

➽ Már csak a feltét hiányzik a langallóról. 5 dl tejfölt elkeverünk 10 gerezd zúzott fokhagymával. Ezekkel kenjük meg a tésztát.
Ebben az esetben lilahagyma szeleteket, kockázott kolbászt és kockázott húsos füstölt szalonnát használtam és egy kevés medvehagymával meghintettem az egészet. Ha nem akarjuk, hogy megkapja a medvehagymát a hő, akkor keverjük bele a tejfölbe és így kenjük rá a tésztára.  
Igazából bármilyen feltét kerülhet a langallóra. Lehet gomba, cukkini, padlizsán, füstölt tarja, szalámi... Legyetek kreatívak!

➽ Kemencében kb. 180 °C alsó hőmérsékletnél 70-80 perc alatt készül el. Furcsa módon első nap kicsit ropogósabb, de mégis puha tészta, másnapra viszont teljesen puha lesz lefedve. 
Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy minden kemence más. Ez a leírás speciálisan a mi kemencénkre vonatkozik. Kemence hiányában pedig sütőben is bátran elkészíthető ez a tartalmas finomság.     



https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések