Skót tojás vadászoknak - Szarvas fasírt fürjtojással


Egy angol finomsággal kedveskedek ma nektek, amolyan vadász változatban. Ez pedig a skót tojás. Én most darált szarvashúsból és főtt fürjtojásból készítettem. Igazi favorit nálunk. Az angolok is előszeretettel rukkolnak elő ezzel az étellel, ha éppen elemózsia csomagot készítenek egy vadászathoz vagy éppen horgászathoz, de egy egyszerű piknikhez is. 
Most megosztom veletek az én változatomat. 

Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók kb. 20 db apró fasírthoz:

50 dkg darált szarvashús
10 dkg vöröshagyma 
2 gerezd fokhagyma 
2 ek. panko morzsa
1 tk. őrölt fűszerpaprika
1/2 tk. őrölt fekete bors
1/4 tk. őrölt borókabogyó
2 tk. friss kakukkfű
20 db fürjtojás

Panírozáshoz
2 db tyúktojás
5 dkg panko morzsa 

5 dl napraforgóolaj a sütéshez

➽ A fürjtojások főzésével indítunk. Forrástól számított 10 perc alatt elkészülnek. Hideg vízbe tesszük ezeket, kicsit megkocogtatjuk a héjukat, hogy gyorsabban hűljenek és könnyebben meg lehessen tisztítani.

➽ A szarvashúst ledaráljuk. Sajnos nem kapható darált változat, pedig szerintem nagyobb keletje lenne, mint az egész zacskós, darabos változatnak. De ha már a húst daráljuk, akkor a megtisztított vöröshagymát és fokhagymát is hozzáadhatjuk. Így egységes lesz a darált hús.

➽ Ha ezzel is megvagyunk, akkor egy magasabb falú edényben olajat hevítünk. Ebben sütjük majd meg a fasírtokat.

➽ A hús ízesítésével folytatjuk. Hozzáadjuk az őrölt borsot, őrölt borókabogyót, fűszerpaprikát, sót, friss kakukkfüvet (csak a leveleket szedegettem le az ágacskáról), 2 ek. panko morzsát és alaposan összegyúrjuk az egészet. 

➽ A formázás marad csak hátra. Aki nagyon precíz akar lenni, az mérje le az egész begyúrt darált húst és ossza el 20 egyenlő részre, de én érzésre készítettem a közel egyforma apró golyóbisokat. 

➽ Formázás után felvert tojásba és panko morzsába forgatjuk a fasírtokat és így sütjük meg. 

➽ Nem lesz túl sok idő a sütés, mert kicsi a fasírt és vékony a húsréteg, így kb. 5-10 perc alatt el is készülnek a skót tojások. 
Tálalhatjátok főzelék vagy saláta mellé, kerülhet sültes tál kiegészítőjeként, sőt ahogyan az angolok is teszik az úti elemózsiás pakk része is lehet egy pikniken, túrán, vadászatkor vagy horgászatkor.  

 




https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések