#akovászösszeköt - Kovászos kenyér készítő kurzuson jártam



Az idén igazán különleges születésnapi ajándékot kaptam Fecómtól. Végre eljutottam Budajenőre Ormós Gabi kovászos kenyér készítő kurzusára. Egy teljes napot tölthettem a kovász bűvöletében! Készítettem már kenyereket, a kovászos lepény pedig örök sláger nálunk, de most jó néhány hibámra választ kaptam, sőt megértettem a kenyér születésének hátterét is. 

Annyi tanfolyam van már a piacon, de én a legjobbnál szerettem volna tanulni. Ormós Gabi hitelessége, elhivatottsága és szakmai tudása nekem abszolút megkérdőjelezhetetlen. Egy mini kurzuson már jártam nála a Gourmet Fesztiválon, innentől kezdve pedig egyenes volt az út a régóta vágyott kurzusra.

Nem szeretnék sem pékséget nyitni, sem nagy tételben sütni, hanem a célom csupán annyi, hogy a régi ízeket az asztalra tudjam varázsolni. Amióta elkészült a kemencénk, azóta tökéletes kenyeret szeretnék sütni. Olyat, amilyet csak a nagymamáink tudtak! 
Mérhetetlen öröm, amikor azt érzi az ember, hogy a nagypapája bableveséhez evett utoljára kiskorában ilyen finom kenyeret! Vagy úgy ropog a kenyér héja, hogy öröm hallgatni és mindezt úgy, hogy semmi adalékanyag nincs benne, csupán jó minőségű liszt, kovász, víz és egy csipet só.


A kurzusról csak röviden szeretnék mesélni, mert egyszerűen meg kell tapasztalni. A budajenői környezet maga már egy varázslat és a helyszínre érkezve igazán takaros sváb házban várt bennünket Gabi. 
A nap folyamán számtalan hasznos elméleti tudást sajátíthattunk el. Beszéltünk a lisztekről, a kovászról, a gluténról. 

Itt csak egy rövid pillanatra állnék meg. Az átlag üzletekben többnyire takarmányminőségű liszthez adnak 30-40 % mesterséges glutént, hogy a rossz minőségű lisztből egyáltalán valamilyen kenyér születhessen. Pusztán költséghatékonyságból, nyereségszerzésből...
Innen pedig egyenes az út a gluténérzékenységhez, puffadáshoz és egyéb rémségekhez. 

Két opció létezik ezen probléma kiküszöbölésére. Vagy magunk sütünk kovászos kenyeret vagy kézműves pékségben vásárolunk. Az utóbbi száma kb. 25 darabra tehető!!! Ennyi olyan pékség létezik, ahol valóban kovásszal dolgoznak. 
Jegyezzétek meg, hogy a kovászos kenyérben nincs élesztő. Az élesztő egy mesterséges anyag, a kovász pedig természetes csupa pozitív élettani hatással. Szóval éljen a kovászos kenyér!


A kurzus maga roppant sokoldalú volt. Az elmélet mellett 4 fajta kenyér készült, több fajta formázási technikát sajátíthattunk el, több fajta sütési módot ismerhettünk meg. Emellett ízletes ebédet fogyasztottunk el a Rakottkert bloggerének, Kósa Gabinak a tálalásában a kerti asztalnál. Addig pihent a tésztánk! Természetesen dolgoztunk is! 
Keményen dagasztottunk és én végérvényesen beleszerettem az alábbi kerámia dagasztótálban. 

Ezek a tálak igazi szerelmek
Akit egy kicsit is érdekel a kovászos kenyér készítés művészete, annak itt a helye! A legjobb kezekben! 
A megszerzett tudás, a sok-sok élmény mellett nem jöhettünk haza üres kézzel. Két szakajtóban saját dagasztású, formázású kenyerekkel furikáztam haza, sőt még friss anyakovásszal is gazdagabbak lettünk.
A nyitó fotón láthatóak a végeredmények! Frissen sült francia parasztkenyér és 100% rozslisztből készült rozskenyér! Egyszerűen gyönyörűek és még finomak is. Jelzem pénteken este sültek ki a kenyerek és még ma is puhák bezacskózva.

 







Végül megosztom veletek a Kovász Labor elérhetőségét, ahol jobbnál jobb recepteket, tanácsokat, tananyagokat találhattok. Sőt akár ti is jelentkezhettek egy egész napos kurzusra is! 

https://kovaszlabor.blog.hu/


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések