Balalajka - Orosz bisztró szívvel lélekkel



Ebben az évben nem a pihenésről szól a nyár. Cikázunk Budapest, Kengyel és Óföldeák között, építkezünk, teszünk-veszünk. Közben pedig a 10. házassági évfordulónk is bekopogtatott. Az egyik ilyen nagy körünk közben úgy döntöttünk, hogy megállunk ünnepelni egy kicsit Szolnokon. Habár hulla fáradtak voltunk, de néhány kellemes óra alatt feltöltődtünk. De nem szaladnék ennyire előre. Már nagyon régóta szerettem volna meglátogatni a Balalajka Orosz Bisztrót és valami igazi orosz finomságot enni. Főleg, hogy rákaptam az okroskára a nyári forróságban



Szeretek a Verseghy parkban sétálni és a Sóház környékén felfedező útra indulni. Valahogy mindig nyugalmat áraszt a csordogáló Tisza látványa, a békésen sétáló emberek, a kanyargós utcácskák. Nos ebben a környezetben található ez a kis gyöngyszem. 
A vendégek fogadása úgy indul, mintha rég nem látott barátok toppantak volna be a bisztróba. 

2017. júniusában nyitotta meg a kapuit az ország legjobb orosz bisztrója. Egy kedves házaspár a szaratovi születésű Kátya Marozova és a félig szibériai származású Kolozsvári András a tulajdonosok megkérdőjelezhetetlenül eredeti orosz gyökerekkel. A Forbes a legoroszabb orosz bisztróként aposztrofálja helyet korábbi összefoglalójában. A Szóljon.hu oldalon pedig remek cikket olvashattok róluk. 

Egy apró kitérőként megemlíteném nektek, hogy Kátyával mindenképpen találkozni fogtok, ha betértek, mert bemutatkozik minden egyes vendégnek, mint a hely háziasszonya. Amellett, hogy kiváló ételekkel halmozza el a betérőket, megsúgom nektek, hogy Kátya egy igazi, híres balalajkaművész. Balalajkás vacsoraesteket is tartanak a tulajdonosok és szempillantás alatt elkelnek a jegyek ezekre az estekre.



Most pedig lépjetek be velem ebbe a csodás kis bisztróba. Tetszett a berendezés. Modern, de mégis ízig-vérig orosz. Családi szamovárok, egyedülálló vodka kínálat, orosz terítők sora állt. András mindenről részletesen beszámolt nekünk gondos házigazdaként. A kiváló ételek mellett olyan páratlan figyelemben volt részünk, hogy irigylésre méltó és ezért csak hálásak lehetünk. 
Érkezéskor rögtön megkínálnak bennünket vodkával. Sajnos nem volt lehetőségünk alkoholt inni, de ennek is mint megtudtuk megvan a maga tradíciója. 


Három kötelező tószt jár a vodkához. Az első pohár vodka a találkozás öröméért van, a második pohár a szülőkről való megemlékezést szolgálja, a harmadik pedig a hölgyek tiszteletének adózik. Annyira szép tradíció. Már csak ezért is örömmel innék 3 pohár kiváló vodkát. 


Amuse bouche-ként káposztás pirogot és orosz fekete kenyeret kaptunk. Mellé inni pedig kvaszt és nyírfavizet kértünk.

Orosz zakuszkákból, vagyis hideg előételekből válogattunk Kátya javaslatára. Elsőként padlizsánsalátát kértünk. Ez fokhagymás reszelt sajttal töltött padlizsántekercsből és két napig készülő répasalátából áll. 
Mellé orosz húsos palacsintát választottunk még és hozzá ráksaláta.



Sarkalatos pont volt a választásunkkor, hogy kvasszal készült hideg okroskát is lehetett kapni itt a Balalajka Bisztróban. A nyár folyamán már rengetegszer elkészítettem a saját házi változatunkat, kaporral, joghurttal és sok-sok zöldséggel. 
Azért az autentikus orosz változat mindent überel. Mennyei volt. 



 



Mire a főételhez értünk már majdnem kipukkadtam, de abbahagyhatatlan az orosz ízek felfedezése. 
Fecóm mantit kért fűszeres bárányhússal töltve, hozzá pedig adjika szósz és fokhagymás-tejfölös mártás dukált. Ennek elkészítése több időt vesz igénybe. Kátya már az étkezés elején hozzákezdett.  Ez egy töltött tészta, melyet párolva készítenek. Nagyon finom és laktató.



Az én választásom pedig a kotlett „Pozsárszki” módon vargányagomba raguval, párolt hajdinával. Ez egy csirkehúsból készült fasírt. A 19. század elején született ez az étel Oroszországban. Később pedig Escoffier által a francia konyha is átvette. 
A történelmi anekdota szerint az étel Dmitry Pozharsky herceghez köthető. Hivatalosan pedig Thorzokban élő Pozharsky fogadós és éttermetulajdonos családhoz kapcsolható. Például Puskin 1826-ban egy barátjának levélben ajánlotta, hogy próbálja ki a Pozharsky fogadóban készült sült szeletet. Mindenesetre nagyon finom, könnyű ételt kaptam. A vargánya, a hús és a hajdina remek hármast alkotott.



Desszertként két finomságot választottunk. Az egyik a "Nyári Tajga".
A cserepes virág csokoládékaspója fagylalttal és a szibériai Tajga bogyós gyümölcseivel, magjaival van telepakolva! A másik pedig "dió sűrített tejjel", amely Mókus néven található meg az étlapon. 

Ilyen kedves kiszolgálásban, közvetlen hozzáállásban csak igazán ritkán van része egy betérő vendégnek. Itt viszont ez alapvető. 
Az ételek valóban kiválóak, bármikor kérdezhettünk, bármit elmagyaráztak nekünk. Bátran és teljes nyugalommal ki merem jelenteni, hogy Magyarország legjobb orosz étterme Szolnokon található. Köszönjük az élményt! Vissza fogunk térni! 


ELÉRHETŐSÉGEK:

CÍM: 5000 Szolnok, Óvoda u. 7./B
TELEFONSZÁM: 06 30 540 2988
NYITVA:
Hétfő - Zárva
Kedd - Szombat 11-15 h és 18-22 h
Vasárnap - Zárva
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Balalajka-Orosz-%D0%91isztr%C3%B3-154394958424592/


Népszerű bejegyzések