Okroska - Az oroszok nyári levese



Ismeritek az orosz okroskát? 
Ez egy hideg, főzés nélküli leves sok-sok zöldséggel és kvasszal felöntve. A Volga vidékéről származik, hagyományos orosz, nyári étel. Számtalan változata létezik. Ki hússal, ki joghurttal, kefírrel készíti ezt a hűsítő finomságot.
Két változatot készítettem most. Egy sima joghurtosat és egy kvaszt tartalmazót. 


Mi az a kvasz?
A kvasz ősidők óta közismert ital Kelet-Európában. Gabonából, elsősorban rozsból készül. A kvasz első említése 989-ből való. Oroszországban I. (Nagy) Péter cár uralkodása alatt vált népszerű itallá a társadalom minden rétegében. Később, a 17. században a parasztok, a társadalom alacsonyabb rétegeiből származó állampolgárok és a szerzetesek fogyasztották leginkább, valójában még hasznos is volt számukra, hogy több kvaszt ittak, mint vizet. Valaha a legtöbb szláv nyelvű országban fogyasztották, majdnem minden városban voltak utcai árusok. 
(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Kvasz)

Elkészítési idő 30 perc: 
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg uborka
10 dkg zöldhagyma
15 dkg retek
3 db főtt tojás
2 db közepes főtt burgonya
1 l joghurt vagy kefir
1 l kvasz vagy víz
2 ek. frissen aprított kapor
10 dkg füstölt sonka
csipet só
1 ek. ecet

➽ A tojást megfőzzük és megtisztítjuk a héjától. A burgonyát héjában megfőzzük és itt is eltávolítjuk a héját.

➽ A friss uborkát, zöldhagymát, retket és a főtt burgonyát közel azonos apró darabokra vágjuk. A kaprot finomra aprítjuk. A füstölt sonkát fölkockázzuk. A főtt tojást tojásszeletelővel keresztben és hosszában is elvágjuk. Minden felaprított alapanyagot egy nagy leveses tálba öntünk és egy csipet sóval megszórjuk az egészet.

➽ A joghurtot és a kvaszt (vagy a vizet) csomómentesre keverjük. Hozzáadunk egy evőkanál ecetet és a felaprított alapanyagokat és összekeverjük az egészet. Ha csak vizet használunk, akkor még további evőkanál ecettel savanyíthatjuk a levest.

➽ Fogyasztás előtt be kell hűteni a levest, majd hidegen fogyasztható. Le kell szögeznem, hogy a kvasszal készült változat íze teljesen más az egyszerű joghurtoséhoz képest. Én kvaszt a szabadkai piacról hoztam, de biztosan tudom, hogy a fóti Auchan üzletsorán is van egy orosz élelmiszerboltocska. Aki pedig eredeti tálalásban szeretné kipróbálni, azok látogassanak el a szolnoki Balalajka orosz bisztróba

Igazi hűsítő finomság sok-sok zöldséggel! Tartalmas, ízletes és még a konyhát sem kell bemelegíteni! 
Készítsétek el ebben a hőségben! 




 


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések