A piac éjszakája - Esti látogatás a Budapesti Nagybani Piacon


Az idén két estére megnyitja kapuit a nagyközönség előtt a Budapesti Nagybani Piac (június 19-20). Habár ma az időjárás nem volt túl kegyes hozzánk, de így is belevágtunk a programba (megjegyzem milyen jól tettük).
Előzetes regisztráció után egy több, mint 2 órás túra keretei között betekintést nyerhettünk a nyüzsgő piaci életbe a friss zöldségek és gyümölcsök hazai legnagyobb kereskedelmi terén.
Ez nem egy átlagos hétköznapi piac, hanem az "ország gyomra".
Most megosztom veletek ezt a nem mindennapi friss élményt.

A Piac Éjszakája elnevezésű programot már harmadik alkalommal rendezték meg a szervezők! 
Én először vettem részt rajta, de be kell vallanom, hogy igazán izgalmas program részese lehettem. Páratlan pezsgő hangulat, ízek, illatok, érdekességek várják akár a kereskedőket, akár a nagyobb tételben vásárlókat.
De mielőtt belevágnék az élménybeszámolóba, nézzük a Nagybani Piac mindennapjait a számok szemszögéből:

A PIAC SZÁMOKBAN

➽ a piac teljes alapterülete 34,8 hektár
 28 évvel ezelőtt 1991-ben nyitotta meg kapuit
➽ 1250 db nyílt árusítóhely található 31 000 négyzetméreten
 fedett árusítóhelyek területe 3700 négyzetméter
körülbelül 300 targonca dolgozik egyszerre a piacon
 nagykereskedelmi raktárak, épületek területe 37966 négyzetméter
 az éves áruforgalom 2017-ben összesen 460 566 tonna
 a piac területére belépő járművek száma 2017-ben (eladók és vevők összesen)512 599 db 
 a legrégebbi épületet 1991-ben adták át
 a legújabb épületet pedig 2010-ben, amely egyetlen geotermikus és hulladék hő hasznosítású ingatlan a piac területén. 
(Adatok forrása: www.nagybani.hu)

A TÚRÁRÓL

A Facebookon találkoztam a programmal és rögtön le is csaptam a lehetőségre. Az egyszerű internetes regisztráció után mindenki kapott egy megerősítő emailt és abban egy részletes térképet a fontosabb tudnivalókkal kiegészítve. Így rögtön egyértelmű volt, hogy hol parkolhatunk, mikor, melyik épületnél találkozzunk. Igazán profi volt az indítás. 


19:00 - 19:30 között a konferenciateremnél jelentkezhettek be a regisztrált vendégek, így mi is. Megkaptuk a láthatósági mellényünket, tollat, fülhallgatót. Friss gyümölcsökkel és frissítővel kínáltak bennünket. 
Klucsik Zoltán, a Budapesti Nagybani Piac marketing- és fejlesztési igazgatója egy rövid ismertetővel, régi nosztalgikus fotókkal, majd a jelen és a jövő piacával indította a bevezetőt. Ezután két csoportra osztottak bennünket és kisbuszokkal és egy-egy csoportvezetővel elindultunk felfedezni a nagybanit. 34,8 hektárt gyalog bejárni nem kis idő lenne, így nagyban megkönnyítették a szervezők a látogatók útját. Plusz piros pont jár ezért. 
Túravezetőnktől, Zsolttól igazán érdekes információkat tudhattunk meg az egész komplexumról és az itt folyó kereskedelemről.

A LEGÉRDEKESEBB HELY - A BANÁNÉRLELŐ


Árusok, vásárlók, mint sok ezer kis hangya nyüzsögtek a placcon. Ki egy teherautónyi dinnyét árult, ki paprikát, mások vegyesen zöldségekkel és gyümölcsökkel jöttek nagy tételben. Az utunk elején egy nagy kört tettünk az árusok között, majd az első állomás a banánérlelő volt. Számomra a túra az egyik legérdekesebb egységének bizonyult. 
Amikor megérkezik az országba a sokak által kedvelt gyümölcs, akkor még zöld állapotban van. Ezekben a helyiségekben nyerik el végső sárgás külsejüket. Egy "Banánérlelő mester" avatott be bennünket a titokba. 


Egy ilyen sárga raktárba pontosan egy kamionnyi banán fér el vagyis 24 tonna. Különféle gázok segítségével befolyásolják az érést. A képen látható sárga banán 4-es érettségi fokozatú, tehát már mehet is a boltok polcaira. Az egész folyamatos számítógép segítségével pontosan koordinálják, de természetesen szükség van személyes szemrevételezésre is. Ilyen banánérlelő raktárat és szakembert Magyarországon csak itt találhattok a nagybanin.
Kaptunk egy kis kóstolót is ebből a gyümölcsből és megnézhettünk egy érlelés elején lévő banánszállítmányt is.


A LEGKÜLÖNLEGESEBB GYÜMÖLCS ÉS ZÖLDSÉG - ÚT A FEKETE FOKHAGYMÁTÓL A PIROS BANÁNIG

A következő állomás a Virtual - Fruit Kft. raktára volt (Nagybani Piac 10/10-es raktár), ahol felsőkategóriás éttermek hozzávalóit is beszerezhetjük. A lila és sárga karfioltól kezdve, az egzotikus gyümölcsökön át a különféle ehető virágokig mindent meg lehet kapni. Túravezetőnk úgy fogalmazott, hogy ami a Virtual-Fruit Kft-nél nincs, az nem is kapható ebben az országban. Két kuriózumot szeretnék kiemelni, amelyek nekem is nagy újdonságot jelentettek: ez a piros ősbanán és a fekete fokhagyma. Az utóbbit Magyarországon kizárólag náluk lehet kapni.



A fekete fokhagymáról egy kicsit bővebben egy külön posztban fogok írni, de a lényege, hogy fermentálással érik el ezt a bámulatos színt semmiféle adalékanyag nélkül. Állagra olyan, mint az aszalt szilva. Amikor megkóstoljuk először a fekete apróságokat a fokhagyma tompa, egyáltalán nem kellemetlen ízét érezzük, majd a lecsengése édeskés, már-már mazsolához hasonló. Fantasztikus! Bővebb információt itt találhattok a fekete fokhagymáról: https://black-garlic.hu/



A piros banán

A Virtual - Fruit Kft. annyira figyelmes volt, hogy egy kis kóstolóval is megörvendeztetett bennünket. 

Retekcsíra, bambuszszív, avokádó, paradicsom, fekete fokhagyma és ehető virágok házasságából egy fantasztikus saláta született. Igazi ízrobbanás egy tehetséges fiatal séf tálalásában!  



A nap zárásaként zenével és tűzijátékkal búcsúztatták a vendégeket.
Mindent összegezve egy igazán izgalmas felfedezőtúrán vehettünk részt. Másnak csak egy nagy épülettömb az egész sok-sok emberrel, de ez ennél sokkal több. 
Családok hozzák ide a kemény munkával megtermelt portékát, éttermek és nagyobb felvásárlók szerzik be a jó minőségű hagyományos vagy éppen különleges alapanyagokat. Sok ember számára biztosít megélhetést ez a piac. Egy külön izgalmas és mozgalmas élettér, ahová örülök, hogy betekintést nyerhettem néhány órára. 

A szervezőknek külön köszönöm ezt a nagyszerű élményt, a mindenre kiterjedő aprólékos szervezést és a gördülékeny programokat! Minden elismerésem!

Aki most lemaradt, az ne bánkódjon! Jövőre bízom benne, hogy ismét megrendezésre kerül ez a program. Addig is kövessétek a Budapesti Nagybani Piac Facebook oldalát, ahonnan első kézből kaphattok jobbnál jobb recepteket és friss információkat. 




ELÉRHETŐSÉGEK
Cím: 1239 Budapest, Nagykőrösi út 353.
Email: nagybani@nagybani.hu
Telefonszám: 06 1 814 5300
https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések