Szarvaskolbász két recepttel



A vadkolbász készítés egy külön műfaj. Mindenkinek megvan a saját jól bevált receptúrája. Én most rögtön kettőt is megosztok veletek. Teljesen egyszerű változatok.
Az arányokat 1 kg-ra vetítve adom meg, így egyszerűbb lesz a számolás. Általában 5-10 kg hússal már érdemes nekilátni a kolbászkészítéshez. Hagyhattok sütni is ebből a kolbászból és füstölni is. Mindkettőre kiváló.


Az első recept hozzávalói:
70 dkg darált szarvashús
30 dkg darált sertésszalonna
1 dkg őrölt fűszerpaprika (csemege)
1 dkg őrölt fekete bors
2,5 dkg só
6 gerezd zúzott fokhagyma
bél a betöltéshez


A második recept hozzávalói:
50 dkg darált szarvashús
50 dkg darált sertéshús (lapocka)
1 dkg őrölt fűszerpaprika (csemege)
1 dkg őrölt fekete bors
2,5 dkg só
6 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk. őrölt borókabogyó
1 tk. őrölt kömény
bél a betöltéshez


ELKÉSZÍTÉS

➽ A vadkolbászok átka, ha túl szárazra sikerülnek. Mivel a vadhús az egyik legegészségesebb húsfajta, minimális zsírt, de annál több ásványi anyagot tartalmaz. Így hozzá kell adnunk egy kis sertéshúst vagy sertészsírt. Ki mire esküszik.

➽ A darálásnál kezdődik az egész munka. Akinek van rá lehetősége,  az csíkozza fel a sertéshúst/ szalonnát és a szarvashússal vegyesen darálja le. Akinek nincs lehetősége erre, az pedig egy nagy edényben/ ládában vagy egyszerűen egy asztalon gyúrja össze a hozzávalókat.

➽ A legjobb, ha a húst elterítjük, és egyenletesen rászórjuk az őrölt fűszerpaprikát, a sót, az őrölt fekete borsot és a fokhagymát. A második kolbász esetében ekkor adjuk hozzá az őrölt borókabogyót és az őrölt köményt is.


➽ Alaposan összegyúrjuk az egészet és egy éjszakát hűvös helyen pihenni hagyjuk. Jobban összeérnek az ízek.

➽ Majd másnap újra összegyúrjuk a húst. A kéz melegétől puhább, könnyebben tölthető lesz az egész éjjel álló húst.

Végül kolbásztöltőbe töltjük a húst. Alaposan bele kell nyomkodni, hogy ne legyen levegős és a langyos vízben leáztatott bélbe töltjük. A belek végeit elkötjük és egy éjszakát hagyjuk szikkadni hűvös helyen fellógatva a kolbászokat, ahogyan a képen is láthatjátok.

Másnap pedig indulhat a füstölés. Vagy bérfüstölést választotok, vagy ha van erre otthon füstölőtök, akkor nekiláthattok.




https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések