Szarvaskolbász két recepttel
A vadkolbász készítés egy külön műfaj. Mindenkinek megvan a saját jól bevált receptúrája. Én most rögtön kettőt is megosztok veletek. Teljesen egyszerű változatok.
Az arányokat 1 kg-ra vetítve adom meg, így egyszerűbb lesz a számolás. Általában 5-10 kg hússal már érdemes nekilátni a kolbászkészítéshez. Hagyhattok sütni is ebből a kolbászból és füstölni is. Mindkettőre kiváló.
Az első recept hozzávalói:
70 dkg darált szarvashús
30 dkg darált sertésszalonna
1 dkg őrölt fűszerpaprika (csemege)
1 dkg őrölt fekete bors
2,5 dkg só
6 gerezd zúzott fokhagyma
bél a betöltéshez
A második recept hozzávalói:
50 dkg darált szarvashús
50 dkg darált sertéshús (lapocka)
1 dkg őrölt fűszerpaprika (csemege)
1 dkg őrölt fekete bors
2,5 dkg só
6 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk. őrölt borókabogyó
1 tk. őrölt kömény
bél a betöltéshez
ELKÉSZÍTÉS
➽ A vadkolbászok átka, ha túl szárazra sikerülnek. Mivel a vadhús az egyik legegészségesebb húsfajta, minimális zsírt, de annál több ásványi anyagot tartalmaz. Így hozzá kell adnunk egy kis sertéshúst vagy sertészsírt. Ki mire esküszik.
➽ A darálásnál kezdődik az egész munka. Akinek van rá lehetősége, az csíkozza fel a sertéshúst/ szalonnát és a szarvashússal vegyesen darálja le. Akinek nincs lehetősége erre, az pedig egy nagy edényben/ ládában vagy egyszerűen egy asztalon gyúrja össze a hozzávalókat.
➽ A legjobb, ha a húst elterítjük, és egyenletesen rászórjuk az őrölt fűszerpaprikát, a sót, az őrölt fekete borsot és a fokhagymát. A második kolbász esetében ekkor adjuk hozzá az őrölt borókabogyót és az őrölt köményt is.
➽ Alaposan összegyúrjuk az egészet és egy éjszakát hűvös helyen pihenni hagyjuk. Jobban összeérnek az ízek.
➽ Majd másnap újra összegyúrjuk a húst. A kéz melegétől puhább, könnyebben tölthető lesz az egész éjjel álló húst.
➽ Végül kolbásztöltőbe töltjük a húst. Alaposan bele kell nyomkodni, hogy ne legyen levegős és a langyos vízben leáztatott bélbe töltjük. A belek végeit elkötjük és egy éjszakát hagyjuk szikkadni hűvös helyen fellógatva a kolbászokat, ahogyan a képen is láthatjátok.
➽ Másnap pedig indulhat a füstölés. Vagy bérfüstölést választotok, vagy ha van erre otthon füstölőtök, akkor nekiláthattok.
Nyomtasd ki a bejegyzést!