A vadász pizzája
Egy igazán ínycsiklandozó, karakteres pizzát hoztam ma nektek. A vadász pizzája. Ez a legjobb meghatározás. Az alapanyagok listáját átfutva rögtön meg is értitek, hogy miért olyan "vad" ez a pizza.
A tészta pedig a kovászos szerelem szüleménye. No nézzük, hogy mi is kell hozzá!
Elkészítési idő: a tésztának 1 éjszaka pihenés a sütéshez pedig 30 perc szükséges
Hozzávalók 4 db 25 cm átmérőjű pizzához:
Tészta:
20 dkg aktív kovász
70 dkg liszt
35 dkg víz
2 ek. olívaolaj + 4 ek. a forma kikenéséhez
1 tk. só
Paradicsom szósz:
10 dkg paradicsomsűrítmény
4 ek. aprított medvehagyma
1 ek. oregánó
1 kk. só
4 ek. víz.
Feltét:
40 szelet szarvas szalámi
4 db közepes vargánya
20 dkg cheddar sajt
➽ 20 dkg aktív kovászt, 70 dkg lisztet, 35 dkg vizet, 2 ek. olívaolajt és 1 tk. sót összegyúrunk. A sót ne közvetlenül a kovászra szórjuk, mert gyengítheti, inkább a liszt tetejére kerüljön. Addig dolgozzuk a tésztát, amíg sima felületű nem lesz (kb. 5-10 perc). Lefedjük folpackkal a tésztát és egy éjszakát a hűtőben hagyjuk pihenni. Én 2 nappal később is készítettem a hűtőben tárolt nyers tésztából pizzát és tökéletes lett.
➽ Sütés előtt nagyon vékonyan 1-1 ek. olívaolajjal kikenjük a pizzaformákat, hogy ne ragadjon le a pizza. Majd az össz tésztát 4 részre osztjuk és egy-egy adagnyit a formába egyengetünk.
➽ A cheddar sajt feléből vékony sajthasábokat vágunk
(maximum 0,5 cm) és a pizzák szélébe tekerjük azokat.
➽ A paradicsomsűrítmény 4 ek. vízzel kicsit fellazítjuk. Hozzáadunk 4 ek. aprított medvehagymát, 1 ek. oregánót, 1 kávéskanál sót és alaposan összekeverjük.
➽ A pizzalapokat megkenjük a fenti paradicsomszósszal. 10 szelet szarvas szalámit teszünk pizzánként a tésztára, továbbá 1-1 db közepes vargányát felszelünk rá. Végül a cheddar sajt másik felét szépen elosztva a 4 pizzára ráreszeljük.
➽ A sütőt a legnagyobb fokozaton előmelegítjük. Forró sütőbe tesszük a pizzát, de a hőfokot ilyenkor visszavesszük a felére (gázsütő kb. 4-es fokozat, villanysütő kb. 160-180°C) és így sütjük kb. 30 percig.
➽ TIPP:
Készítsétek a pizzát akár pirított, fűszeres darált szarvashússal. A kevésbé karakteres sajtokat kedvelők pedig edami sajtot válasszanak a tartalmas pizzához. Frissen tálalva szórjatok még rá egy kis aprított medvehagymát. Én a medvehagymából és a vargányából mindig fagyasztok le, így akár tél végén is könnyen süthetek, főzhetek velük.
A pizza szélén a megolvadt sajt. Ezért érdemes beletekerni egy-egy kis hasábot a tésztába! |
