Milyen növényeket hozhatunk be az Európai Unión kívüli országból?


Az utazásunk során már többször felmerült, hogy mit hozhatunk be az országba és mit nem. Először azt hiszi az ember, hogy őt nem érinti a téma, de például rájövünk, hogy Szerbiába örömmel járunk piacozni, vagy Egyiptomból térnénk haza, esetleg más Európai Unión kívüli területről akkor érdemes néhány alapinformációt megismerni. Ez eredeti cikk a Fuvarlevél magazinban jelent meg. Most megosztom veletek az átlag emberre vonatkozó részleteket. Nem raklapost és teherautónyi mennyiségekről beszélünk most, hanem néhány kilóról, egy-egy növénykéről, magról.
A múlt év végén szigorú növény-egészségügyi intézkedéseket vezettek be az EU területén. Ma már ahhoz is szakhatósági vizsgálat kell, ha valaki a poggyászban élő növényt, palántát, gyümölcsöt hoz be egy Európán kívüli országból. 

Magyarország enyhített a szabályokon, a kisebb mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget kivették a rendelet hatálya alól, de élő növényeket itt sem lehet vizsgálat nélkül behozni.
Az intézkedés nem öncélú, nem azért született, hogy az uniós országok polgárai ne fogyaszthassanak külföldi termékeket. A cél az, hogy megakadályozzák az Európában nem honos kártevők behurcolását, vagy legalább lassítsák azt.
Vannak olyan növények, amelyeket tilos behozni az EU-ba, ilyen például a vetőburgonya és a szőlőoltvány. De ezt a kört kibővítették. A fő változás azonban az, hogy a korlátozást kiterjesztették a kisebb mennyiségekre is, vagyis az útipoggyászokra. December 14-től minden csomagot megvizsgálnak és a növényeket, zöldségeket, gyümölcsöket nem engedik át papírok nélkül.
Magyarország könnyítést vezetett be a kis mennyiségben behozott termékekre. Ez azt jelenti, hogy azokat, akik csak kevés gyümölcsöt vagy zöldséget hoznak be, senkit nem fognak zavarni a határon és egyenlőre nem dobatják ki a csomagból. Nem kell növény-egészségügyi bizonyítvány a személyi fogyasztás céljára behozott zöldségre, gyümölcsre, ha kevesebb, mint 5 kg, amennyiben ezek nem szennyeződtek tapadó talajjal (pl. a sárgarépát meg kell takarítani a rárakódó földtől.
A kis mennyiséget nem mérik, annak meghatározása becslés alapján történik.
A könnyítés csak a személyes poggyászban behozott terményekre érvényes és valószínű, hogy csak ideiglenesen. A EU-ban ugyanis úgy lépett életbe a rendelet, hogy nem állapítottak meg mennyiségi korlátokat a csekély, személyes mennyiségekre. Amíg ez nem történik meg úgy elfogadható a magyar könnyítés.
Három kategóriát állítottak fel
- Teljes tiltás
A következőkre érvényes: Vetőburgonya, citrus, szőlő növény és termőtalaj. Ezeket sehonnan nem lehet behozni az EU területére.
- Előzetes vizsgálatra kötelezettek
Ezek között vannak olyanok, amiket az előre meghatározott helyeken lehet behozni (kijelölt határátkelőhelyeken). Ilyenek az ültetésre szánt növények, a legtöbb termés és még a használt mezőgazdasági gépek is.
Szúrópróbaszerű vizsgálat alá eső termények: ezeknek is szükségük van előzetes vizsgálatra, de bármely határállomáson behozhatók. Sok zöldségféle tartozik ebbe a körbe. 
- Szabadon behozható gyümölcsök
A harmadik csoportba mindössze 5 faj tartozik, amelynek nincs szükségük előzetes vizsgálatra (ananász, banán, datolya, durián és kókusz).
December óta tehát szinte minden növény behozatalához növény-egészségügyi bizonyítványra van szükség, egyes áruféleségeket pedig csak bizonyos határátkelőhelyeken lehet behozni. Ezek a szigorú szabályok nem csak a kereskedelmi tételekre, hanem a magánszemélyekre és az útipoggyászban hozott kis mennyiségekre is vonatkoznak.
Buszok és teherautók járművezetői sem hozhatnak be saját személyes holmijukban olyan termékeket, amelyek a korlátozás alá esnek.
Az intézkedés az EU-n kívüli területeket érinti, de ide kell sorolni a formailag az EU-hoz tartozó, de Európától távoli területeket is: Ceuta, Melilla, Guadeloupe, Francia Guyana, Kanári szigetek, Martinique, La Réunion, Saint- Barthélemy és Szent Márton - szigete.
EU-n kívüli országból tehát kizárólag növény-egészségügyi bizonyítvány birtokában lehet behozni a következőket:
- minden ültetésre szánt növény (beleértve a cserepes növényeket, vetőmagot, palántákat, facsemetéket stb.)
- termések (alma, paradicsom stb.)
- zöldségfélék
- egyéb növényi termékek (pl. szárított fűszernövények)

Bővebben itt olvashattok a témáról: https://portal.nebih.gov.hu/novenyegeszsegugy

Fontos kihangsúlyozni, hogy Európai Unión kívüli országból történő behozatalról beszélünk. Számomra azért okoz némi problémát, mert örömmel hozok haza ilyen-olyan alapanyagokat és Csongrád megyéből átugrani Szabadkára piacozni minimális idő. 
Természetesen nem veszik el MÉG a megvásárolt portékákat a határon, ha bizonyos súlyhatáron belül vannak, de ez is változhat. 

Személyes meglátásom szerint itt nem a növénybetegségek behurcolása a fő probléma, hanem blokkolják valamilyen szinten a kereskedést bizonyos érdekek miatt. Sokkal nagyobb örömmel veszem meg például a 400 Ft/ kg gyönyörűséges epret Szabadkán, mint az 1200 Ft-os szottyosat itthon és abból főzök lekvárt. 
De akár egy népszerű egyiptomi, marokkói utazásról sok-sok érdekesség kerülhet a bőröndbe és igen-igen bánná az ember, ha a kukában kötnének ki a drága pénzen vásárolt tételek. 
Persze hagyatkozhatunk a szerencsére is, hogy hátha nem nézik át teljesen a csomagot, de akkor is 50-50% az esélye. Ha pedig biztosra szeretnénk menni, akkor tartsuk észben a fentieket a következő módosításig.

Népszerű bejegyzések