#akovászösszeköt - Ormós Gabi workshopja a Gourmet Fesztiválon


A szerencse mellém szegődött így egy régóta vágyott nagy kurzus mini változatán vettem részt vasárnap. Ez a bejegyzés most nem praktikákról szól majd, hanem arról, hogy miért is örülök ennek a találkozásnak ennyire.

Már közel 1 éve tervezgetem, hogy elmegyek kenyérsütést tanulni Ormós Gabitól, a KovászLabor blog szerzőjétől. Lehet, hogy hosszú a várólista, de mindennél többet ér, ha valaki szilárd alapokat és remek jól működő kovászt szeretne. De miért pont Ő?


Mert 180 fokos fordulattal mert életmódot változtatni, kommunikációs szakemberből pékké képzete magát, de nem állt meg a kommersz adalékanyagokban és rossz gabonában dúskáló tudománynál, hanem a minőségi kovászos pékáruknak szentelte életét.

Nem csak puszta földi halandók járnak hozzá elsajátítani a kovásszal való munka művészetét, hanem híres magyar séfjeink is időről időre felkeresik egy kis tanulásért.  Sőt energiát fektet abba is, hogy külföldi pékektől tanulhassunk akár itthon is. Megszervezi, elhozza számunkra az igazi profikat.

De én még csak ismerkedek ezzel a világgal. Rengeteg tanulnivalóm akad, de szeretem a kihívásokat no meg a jó pékárukat.
2 óra alatt annyi hiteles információval lettünk gazdagabbak a workshop résztvevőivel, mint soha máskor.
Okosodtam :-)

Ijesztő számok ezek, de képzeljétek kb. 25 valódi kovásszal dolgozó pékség működik egész Magyarországon.

Most már határozottan tudom, hogy az „első vállalható posztolt” kenyerem alulkelt. Kezdem már azt is kapisgálni, hogy hol rontom el a folyamatot, sőt most már ellenőrizni is tudom azt, hogy a kovászom mennyire aktív vagy a tészta mikor jó. Az egész kovászos kenyér mizéria onnan ered nálam, hogy kemencét építettünk és véleményem szerint akkor igazi a kemence, ha benne kovászos kenyér is sül és a valódi régi kenyérlángos.  Így találtam rá Gabira és a csoportjára, ahonnan hihetetlenül sokat tanul az ember nem csak a kenyérkészítésről, hanem a hibákról és azok javításáról is.  A kovászos kenyérlepényre is így találtam. Igazi kedvenccé avanzsált a családunkban! Bármikor, bármennyi jöhet belőle!


A gluténérzékenység alapjait is boncolgattuk és minden a sok-sok rossz minőségű gabonára vezethető vissza. Egy-egy olcsó kenyereket és péksüteményeket árusító multi kb. 60% takarmány minőségű gabonát használ a pékárukhoz. Persze nincs ebben elegendő sikér, így a maradék 40%-ot gluténnel pótolják ki. És máris kész a bélflóránkat gyilkoló koktél és egyenes út a gluténérzékenységhez. Persze ennél jóval összetettebb a probléma, de az alapok innen eredeztethetők.
A Gourmet Fesztiválon a workshop szervezéssel/kivitelezésével maximálisan elégedett voltam. Sokkal több ilyet szeretnék! Kényelmes helyen, kellemes méretű csoportban valódi profitól leshettünk el praktikákat.


Frissítettünk kovászt is és egy-egy darabkát így mindenki hazavihetett a „kurzusból”. Továbbá recepttel, alapfogalmakkal és sok-sok hasznos útmutatással a batyunkban térhettünk haza.
Sőt még a tanfolyam alatt sülő kenyereket is megkóstolhattuk zárásként. 

Imádtam Gabi energiáit! Most találkoztam vele először, de látszik, hogy igazi missziója a kovászos kenyér készítés, népszerűsítés és már csak a tekintetéből tükröződik, hogy mennyire élvezi amit csinál! Igazán inspiráló volt! Köszönöm!

Akár már saját kenyeret is lehet sütni holnap a Gabitól kapott kovászból. Szerintem roppant praktikus és szép gesztus! 
Az anyakovász most a hűtőmben pihen és várja az első igazi bevetést! Idővel én is biztosan beletanulok a tökéletes kovászos kenyér készítésébe, de addig is még szép hosszú utat kell bejárnom!

#akovászösszeköt 💓






Népszerű bejegyzések