Zseri Vadászház - Étterem & Fogadó




Az utóbbi időben puszta véletlenek folytán bukkanok rá remek könyvekre, alapanyagokra vagy éppen éttermekre. Székesfehérvár környékén kirándultunk és az út mentén a fenti táblára lettünk figyelmesek. Visszafelé eldöntöttük, hogy felfedezzük magunknak a helyet. 
Sokaknak a vadászház egy kis misztikum, ahová átlag ember nem nagyon nyer bebocsátást. No ezt a sémát tökéletesen levetkőzi a Zseri Vadászház - Étterem és Fogadó. 




A Bakony hegység keleti nyúlványánál, Székesfehérvártól 20 km-re, Fehérvárcsurgónál található ez a különleges vadászház a vadaskert területén. A vadaskertet 1888-ban gróf Károlyi Gyula létesítette.  
1890-ben a gróf egy 700 holdas kertet alapított, ahová 1908-ban muflonokat, 1910-ben japán szikaszarvast hozott. A mai kert 842 hektár nagyságú melyben gímszarvas, kétféle szikaszarvas, őz, muflon és vaddisznó él. A bekerített erdő közepén áll a Fehérvárcsurgói Vadászház, melyet Zseri szállás néven is említenek. A ház elődje 1890-ben épült a beteg Károlyi Geraldin részére. Az Ő beceneve volt Zseri. A jelenlegi vadászház idilli, hegyvidéki környezetben, messze a város zajától, 1977-ben épült a régi Zseri ház mellé. Ma a VADEX Mezőföldi Zrt. kezelésében áll. A Bársony-ház is itt található, melyet bejelentkezés után megtekinthetünk (Bársony István híres vadászíró). Külön kiemelném és nagyra értékelem, hogy az itt szolgálatot teljesítő hivatásos vadászoknak és erdészeknek is kaptak egy kis emlékhelyet. 



Felfedeztük a vadaskert múltját és jelenét. Most jöjjön a tapasztalat. Remek kirándulóhely a környék, parkoló is várja a családokat, kisgyerekkel, kutyával is rengetegen látogattak ki ide, de aki kimondottan a vadászházhoz szeretne feljutni, az kocsival vagy gyalog is megteheti. Minden esetben érdemes előre telefonálni az étteremnek, nehogy éppen valamilyen rendezvény legyen vagy lefoglalják előre az összes asztal. Mi is gyors érdeklődés után indultunk fel az étteremhez. A hölgy a vonal túlsó végén jelezte, hogy szeretettel várnak bennünket. Már az oda vezető út is gyönyörű, főleg a magam fajta alföldi lánynak. 

Felérve pedig ez a látvány fogadott bennünket! Egyszerűen elbűvölő. Bevallom nem készültem gasztrofotózásra, így telefonnal örökítettem meg az egész felfedezőutunkat. Nézzétek el nekem, ha nem tökéletesek a képek!
Odaérve kedvesen fogadtak bennünket, asztal kaptunk és vártuk az étlapot. Ne egy átlagos étteremre gondoljatok, hanem egy vadászházra, ahol egy tágas étkező rész várja a betérőket jobbnál jobb vadételekkel, de ennyire ne szaladjunk előre.


A rövid, de bőven elegendő étlap remek. Nem fine diningot vár az ember, hanem vadászház révén kiváló vadételeket. Én azt az elvet vallom, hogy ne legyen túl hosszú egy étlap, de azok az ételek, amelyeket elkészítenek (bármennyire is hagyományosak) legyenek ízletesek, frissek és a vendég érezze azt, hogy bármikor visszatérne ezért. Ezt a vágyamat teljesen kielégítette az, amit a tányéron várt.




Levesek tekintetében bármelyiket örömmel választanám az étlapról: húsleves zsenge fácánhúsból, zöldségekkel, lúdgége tésztával, erdei gombakrémleves pirított baconnel és a Zseri Vadászház vadgulyása bográcsban friss kenyérrel. Mi az utóbbira voksoltunk. Igen tartalmas volt, sok zöldséggel, csipetkével, szarvashússal bográcsban tálalva. 

Majd jöttek a főételek. A gyerekekre is gondoltak a klasszikus rántott sajt, rántott szelet párosítással, a könnyedebb falatokra vágyó hölgyek csirkemellet, kacsacombot falatozhatnak és a vadételek szerelmesei szintén nem maradnak éhen. A ház vadpörköltjét választottuk apró galuskával és sült szarvasszeleteket erdei gyümölcs mártásban burgonyafánkkal.

Mindkettő igen ízletes volt. Ha illik, ha nem mi mindig megkóstolunk egymás ételéből néhány falatot, így valódi véleményt tudunk formálni. A burgonyafánk az esetemben frissen sült, tökéletes állagú volt, a sült szarvasszeletek puhák és az erdei gyümölcs mártás végre tényleg az volt ami és nem lekváros szószt adtak a húshoz. Hihetetlenül örültem ennek! Volt már pár szörnyűségben részem máshol. 

Káposzta salátát is kérhetnek a vendégek kiegészítőként. Desszertként pedig császármorzsa áfonyalekvárral, házi burgonyafánk és túrós rétes szerepel az étlapon.
 


A kiszolgálásról: 
Maximálisan elégedettek voltunk a kiszolgálással. Hihetetlenül kedves hölgy várt bennünket. Az ételek mindig időben jöttek, nem túl forrón tálalva, továbbá az adagok mennyiségére sem lehetett kifogás. A kiszolgálás minden tekintetben profi.

Személy szerint nagyon köszönöm ezt az élményt! Az ételek hagyományosak és ízletesek voltak. Megállták a helyüket! A környezet páratlan. A régies vadászház berendezését ötletes dekorációval frissítették fel. Jó néhány vadászterület pihen a listámon, amelyet meglátogatnék. Remélem az időm függvényében, mint vadász is mihamarabb visszatérhetek erre a vidékre. Még több ilyen különlegességet szeretnék találni az országban! Szeretettel ajánlom Nektek!

Elérhetőségek
(Nagyon pozitív, mert szó szerint minden információt megtaláltok a bejáratnál, még az étlapot is!):                        
➽ Cím: Fehérvárcsurgó Külterület 051/5 hrsz.                                   
GPS koordináták:
Északi szélesség: 47,29662’
Keleti hosszúság: 18,22957’
             
Telefonszám: 06 30 311 8138 vagy 06 70 331 8138                                
Nyitva: Hétfőtől - csütörtökig a fenti számokon érdeklődjetek!              
Péntek - Szombat 12-20 h          
Vasárnap - 12-17 h                      
Fizetés: készpénz, bankkártya, OTP SZÉP kártya  

Fontos! Az étterembe nem meghívásra érkeztünk, a bejegyzés nem PR cikk, a fogyasztás kiegyenlítése saját zsebből történt! Így tudok mindig pártatlanul véleményt formálni!

https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések