Epres tiramisu pohárban


Egy roppant szezonális és egyszerű receptet hozok most nektek. 
Az olasz tiramisut rengetegen ismerik. Ezen csavartam egyet és elkészítettem a magam epres változatát. Számtalan recept létezik, most fogadjátok szeretettel az enyémet.

Hozzávalók 2 db 3 dl-es pohárhoz: 
Elkészítési idő: kb. 30 perc

Krém: 
25 dkg mascarpone
1 db lime héja
2 db tojássárgája
3 ek. porcukor 
2 dl tejszín

Eperszósz:
20 dkg friss eper
3 ek. porcukor
2 ek. citromlé
0,5 dl víz

30 dkg friss eper

12 dkg babapiskóta

Opcionális a díszítéshez: 4 db eper, mentalevél és lime héja

➽Az első lépés az eperszósz elkészítése. Azért fontos ezzel kezdeni, mert meg kell várni, hogy kihűljön a szósz.
Egy lábasba 20 dkg epret felkockázunk, majd ehhez hozzáadunk 3 ek. porcukrot, 2 evőkanál citromlevet és 0,5 dl (fél dl) vizet. Felforraljuk az egészet. Forráskor a tűzről lehúzva egy botmixerrel összepürésítjük az eperszószt és hagyjuk kihűlni. Akár előző este is elkészíthetjük, de én a fagyasztóba teszem még melegen, ha sietek.

➽ A mascarponét, 1 db lime reszelt héját, 2 db tojássárgáját és 3 ek. porcukrot botmixerrel csomómentesre keverünk egy tálban.
2 dl tejszínt kemény habbá verünk és óvatosan összeforgatjuk a mascarponéval. Felhasználásig hűtőbe tesszük a krémet. A lime-ot el is hagyhatjuk, de számomra egy kis plusz, izgalmas ízt ad az egész édességnek. Én nem tudom nélküle elképzelni ezt a finomságot.

➽ A következő lépésben a 30 dkg friss epret felkockázzuk.

➽ Babapiskótát kisebb darabokra törjük vagy eleve a képen látható apró szemű változatot vesszük. Ez akkor jó, ha nem szeretnénk sokat várni arra, hogy megpuhuljon a pohárkrémben a babapiskóta.
Nem ez a legjobb ár-érték arány, de mindenképpen egy gyors desszert alapja lehet. Vagy ha nem szeretnénk vásárolni babapiskótát, akkor magunk is megsüthetjük, de erről már egy másik bejegyzés szól majd.

➽ A babapiskótát nem kávéba forgatjuk most, hanem az elkészített eperszószból kanalazunk az apró szemekre és ezeket összekeverjük. Vigyázzunk! Gyorsan elázik, ne tegyünk túl sok szószt rá!

➽ Már csak a rétegezés marad hátra. Előveszünk két poharat. Egy nagy evőkanál mascarponés krémmel indítunk, majd erre szórjuk a friss eperkockákat, rá kerül az eperszószba áztatott piskóta és egy újabb adag krém. Tetszés szerinti szintet készíthetünk, a végén krémmel zárunk.

➽ Az édesség tetejét néhány szem frissen vágott eperrel, pár darab mentalevéllel és frissen reszelt lime héjával díszíthetjük. Hűtőben tároljuk fogyasztásig. 
Nem kötelező pohárba rétegezni ezt a desszertet, hanem egy kisebb tálkát is megtölthetünk.



https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések