Gourmet Fesztivál 2019 - A "LEGEK"


Rövid kihagyás után ismét a Gourmet Fesztiválon találtam magam. Egy szerencsés véletlen folytán rögtön két napon is.  Az időjárás is kegyes volt, tehát indulhatott az önfeledt kóstolgatás. Bevallom rossz ételt nem kóstoltunk. Az ízek mindenhol rendben voltak, de a legtöbb esetben a kreativitás hiányzott számomra. Volt egy olyan kóbor érzésem, hogy nem tudtak mit kezdeni néhányan a paprika, sercli és sör témakörrel, de voltak olyanok is akik ezt az akadályt szépen megugrották. Legyen most róluk szó, mert igazán nagyot alkottak és várom a következő fesztivált. Jegyezzétek fel, hogy jövőre a jubileumi 10. Gourmet Fesztivál nyitja meg kapuit 2020. májusában.

Mielőtt nekilátnék az élményeim leírásának tisztázzuk azt, hogy mi is az a SERCLI!

Két jelentése van! 
Az első és legismertebb a kenyér vége/dumója, amely jobban átsül, ropogósabb lesz.
A másik pedig régi értelemben, elfeledett kifejezésként a marhafartő.
Német eredetű szó, "Scherzl" (kenyérvég) német főnévből származik a magyarul is használt elnevezés.

LEGFINOMABB JÉGKRÉM

Egyértelműen Ötvös Zsuzsi (Laurel Étterem) zseniális alkotása volt a legmenőbb jeges finomság. Füstölt malátás fagyi karamellizált fehér csokival bevonva, ropogós rozskenyérmorzsával, amitől extra ropogós volt a csokiburok. A rozskenyérből készült morzsa pedig Juhász Misitől a Jacques Liszt tulajdonosától származik, így még egy plusz garanciát kaptunk a remek végeredményre. Csak gratulálni tudok!

LEGFINOMABB FŐÉTEL

Itt már egy kicsit nehezebb a döntés. Számtalan izgalmas finomságot teszteltünk. Láttunk régihez hasonló tálalási ötleteket, sőt hasonló fogásokat is. A hihetetlen nagy wooooow élmény elmaradt, de globálisan nézve minden ételt remekül készítettek el. Kiemelném a Larus Étteremet a következőt fogással: zsályás borjúszűz füstölt kenyér jus-vel, medvehagymás zöldségekkel és mellé egy pohárka zöldségsört is kóstolhattunk. Számomra sok esetben nem tetszik, hogy olcsó nyak, fej, oldalas, pofa... húsokat készítenek el és ezt adják magas áron. Tisztelet a kivétel. Magánemberként az éttermekkel is és jelen esetben az ételválasztással is úgy voltam, hogy jó alapanyagokból készült fogást szeretnék kóstolni. Vasárnap még a tatai Platán étterem "nem töltött paprikája" ért meg egy misét.
Nekem kimondottan hiányzott a Borkonyha és a Rosenstein hosszú évekre visszanyúló kreatív vonala. De mindkét esetben megértem a miérteket és a távolmaradás okát.   

LEGFINOMABB DESSZERT


 
Nincs mit ragozni ezen a ponton. Egyszerűen Bori Mami! 
Az étteremben a személyes látogatáskor is imádtam, a Gourmet Fesztiválokon is igen kreatívak. Egy kedves ismerősöm ajánlása alapján fedeztük fel őket néhány évvel ezelőtt. Ha Gyöngyösön jártok, akkor mindenképpen próbáljátok ki a Bori Mamit! A régi csapatot Szabó Kevin erősíti, akinek a neve már a Bocuse d'Or-ról ismerős lehet sokaknak.
És mi varázsolt el? 
Kreációjuk nudli - vér - szilva elnevezést viselte. Krumplis nudlit készítettek, házi szilvalekvárt, étcsokoládét és vért thermomixerrel összedolgoztak. Végül fahéjhab, gyümölcsszórás, diós ropogós került rá.


LEGJOBB ELŐADÁS


Számomra a Twins Garden moszkvai séf ikerpár Szergej és Iván Berezutszkij összeszedett bemutatója vitte el a pálmát. Éttermük az orosz főváros legjobbjai között található, ami Európa legnagyobb fővárosában igen nagy teljesítmény. Egy orosz tolmács segítségével mindent tökéletesen megértettünk. Az ikerpár egy gördülékeny és érdekes bemutatót tartott arról, hogy saját farmjukon termelik az étteremben felhasznált zöldségek 70 százalékát. 
Igazán profik ezen a területen is. 150 fajta zöldséget és gyümölcsöt termesztenek, csirkét, marhát, kecskét tartanak. Sőt méheik is vannak, így a méz is saját. Emellett 5 fajta halat is tenyésztenek. A tökéletes minőséghez kiválóan kontrollálják a felhasznált alapanyagokat. 
A "paradicsom élete" fogást elkészítették a nagyközönség számára a színpadon. Minden része paradicsomból készül, sőt még a hozzá kínált bor is paradicsomból készült. Hihetetlenül kreatívak és nem csak a gasztronómia a szívügyük, hanem a remek alapanyagok előállítása is.

LEGJOBB WORKSHOP


Egyértelműen a kovászos kenyér készítő workhopok vitték a pálmát bármelyik napon. Nagyon örülök, hogy az ország meghatározó kézműves pékjei rászánták az időt egy-egy minikurzusra. A szerencse mellém szegődött és így én is részt vehettem Ormós Gabi worksopján (https://kovaszlabor.blog.hu/).
Nagyon régóta szeretnék egy egész napos kurzuson részt venni, de igazán népszerű és így a bekerülés is roppant nehéz. 
Viszont a röpke 2 óra alatt rengeteget tanultam, rengeteg hibámra fény derült és a legjobb az volt, hogy mások is hasonló lelkesedéssel figyeltek minden tanító szóra. Alapanyagokról, formázási technikáról, sütésről, kovászról és a gluténről is hallhattunk. Az utóbbi megérne egy bővebb bejegyzést! 
Végül mindenki kapott egy üvegben anyakovászt és pontos leírást is recepttel. Most készülök majd ebből a kovászból elkészíteni Gabi francia parasztkenyerét. 


LEGNAGYOBB OFF


Celebekben, aranyásókban, rengeteg alkoholban és túlárazott exkluzív vacsorákban nem volt hiány, de mégsem ez volt az, amely kicsapta a biztosítékot, hanem a roppant tehetséges Lee Jong Kuk koreai konyhaművész és csapata esetében a szervezők 1 órára képtelenek voltak kifizetni egy koreai tolmácsot. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az egyik hölgy egy picit beszélt angolul. Ezt tetézte, hogy a két műsorvezető csak vergődött a színpadon, többször "beszólt a közönségnek", sőt éppen leintegettek a vendég mellől az éppen meglátott ismerősöknek... Jézusom! 
Az időt kitöltve a műsorvezetők saját élményeikről beszéltek, amelyet a híres séfnél szereztek Szöulban, amely a Koreai Kulturális Központ segítségével jött létre, de még a külföldi találkakor sem volt tolmácsuk... Ne haragudjatok, de kifizettem volna magamnak egy ilyen kaliberű találkozóra egy tolmácsot, ha nem tudok az adott vendég nyelvén! 
A séf egyébként világ szinten elismert szakember, aki remek fotóiról és ikonikus ételeiről, évtizedekig érlelt szószairól ismert! De a sok-sok érdekességet és tudást nem ismerhettük meg a bagatell hiba miatt!
Továbbá a kóstolók! Sokan voltunk úgy, hogy valóban érdekelt a külföldi séfek műsora és kóstolója, de a hátsó sorokban ülők, már nem részesülhettek az elkészült ételekből. A színpad előtt az oldalról beugró látogatók -akiknek fogalmuk sem volt, hogy éppen ki tartott előadást- rögtön lerabolták a tálcákat! Ezt egy egyszerű előzetes regisztrációval meg lehetne oldani és az ott helyet foglaló vendégek kapnának kóstolót. A többiek pedig ahogyan most is, állva kísérik figyelemmel az előadást. Kedves szervezők ez is egy megoldandó feladat! 

ÖSSZEGZÉS

Mindenkinek hálás vagyok, aki maradandó ízélménnyel ajándékozott meg! Az izgalmas, tehetséges külföldi séfeket mindig örömmel látom és hallgatom. A nyitottságuk és eltérő szemléletük üdítő.
A workshopok szintén jó alkalmat adnak arra, hogy akár 2 óra alatt is rengeteget tanuljon az ember vagy éppen egy igazán értékes előadóval megismerkedjen! Ilyenből bármikor jöhet még több is! 
Az ételek ízvilágába nem lehetett belekötni, a kreativitás viszont néhol takarékra került. Az időjárás pazar volt, de a szervezők most ügyesen előkészültek az esetleges égszakadásra is a műanyag elemekből kirakott utakkal és a fedett színpaddal, workshop hellyel! 
Plusz pont azért is a legtöbb kiállítónak, hogy a környezetvédelmet figyelembe véve lebomló tálkákkal, kanalakkal várták a látogatókat.
Egyet sajnálok, hogy a két kedvencem a Borkonyha (Textura kistestvér volt helyette) és a Rosenstein nem vett részt a rendezvényen. De ez már igazán szubjektív.
Kíváncsian állok a jövő év elé és remélem valami igazán nagy durranással készülnek a szervezők!

A fesztivál végén idén is díjazták a szervezők a megjelent kiállítókat. Nézzük a listát: 
➽ Szakmai díj "Legjobb kiállító": Aum Étterem 
 Közönség díj "Legjobb kiállító": Bori Mami 
➽ Közönség díj "Legjobb étel": Bori Mami nudli-vér-szilva
➽ Szakmai díj  "Legjobb desszert): Gusto 13 Bistro & Delicate sercli felfújt, paprika sorbet
➽ Szakmai díj  "Legjobb étel": St. Andrea Restaurant - bárány-borjú, paprika-málna kreációja


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések