Budapest legjobb pho levese - HAI NAM PHO


Egyik este egy hirtelen ötlettől vezérelve beugrottunk Budapest egyik legjobb pho levest kínáló vietnámi bisztrójába. 
Kicsit hideg, kicsit zord időjárás volt, de pont egy nagy tál pho leves kellett ennek az orvoslására.

Röviden összefoglalva: egyszerű, komfortos hely, rengeteg vendég, kedves kiszolgálás és valóban zseniális pho leves.

DE MI IS AZ A PHO?
Pho (ejtsd fő) egy vietnámi tésztaleves, mely hús, alaplé, rizstészta, zöldségek keverékéből áll. Ahány ház annyi szokás alapon, számtalan fajtája létezik ennek az ételnek, de két fő csoportot különböztetünk meg, az egyik a sósabb hanoi típus, a másik pedig az édesebb saigoni.
1880-as években Észak-Vietnámból, Hanoi környékéről származik a leves. A tésztás zöldséges alapanyagok miatt kínai, a leves és hús kombináció miatt pedig francia nyomokat fedezhetünk fel az ételben. 
A pho szó valószínűleg a francia pot au feu szóból eredeztethető még a francia gyarmati időkből.

Mi most saigoni típusú levest kóstoltunk, mely igazán ízletes, összetett. Van benne friss koriander, chili és lime is mellé, no meg egy pácolt fokhagyma. Marhahússal kértük, aprított zöld
hagyma és babcsíra is került bele, hogy még tartalmasabb legyen.
Óriási adagokat kapunk, egy tál levessel bőven tele lesz az ember pocakja.

Hazai hódító útjára a 2010-es évek elején indult el. A Dining Guide 2013-ban már összegyűjtötte a legjobb 8 "pholevesezőt" a fővárosban.Ő általuk találtam rá az autentikus vietnámi család által üzemeltetett helyre, a Hai Nam Pho bisztróra. Igazi tumultus van, mert rengeteg ember imádja a bisztrót, de próbálnak mindenkit elhelyezni vagy éppen elviteles csomaggal útra bocsátani. A forró gyömbéres-mentás ital igazán jó választás az étkezés indítására.

Amit ki kell emelnem, hogy a kiszolgálás csillagos ötös, mivel roppant gyors, nagyon kedves és gördülékeny. Körülbelül 10 perc alatt már előttünk is volt az első fogás. Az étel neve "NEM". Tavaszi és nyári tekercseket kértünk, amelyek igazából rizstésztába tekert zöldségek. Bizonyos változatokban van például marhahús vagy rák.
A másik előétel pedig a "Banh Bao" volt, amely sült húsos "batyu" sertéshússal töltve. Mindkettő izgalmas, ízletes választásnak bizonyult.



Ezeket követte a leves, melyről már fentebb részletesen olvashattatok. Megéri csak levest enni, mert akkora adag, hogy minden fogást kivált egyedül. Rengeteg friss alapanyag található benne. Igazi ízrobbanás. Az alaplé, a rizstészta és a lassan főtt lábszár laktató kombináció. Mindennek az ára pedig csupán 1450 Ft.
Külön pozitívum, hogy kártyával és készpénzzel is kiegyenlíthetitek a számlát.


Természetesen főételek közül is válogathattok, ha még tudtok enni a leves után. Wokban készült finomságok sorakoznak a marhától kezdve, a csirkén át, egészen a vega fogásokig is.


Összességében nagyon szerethető hely, ahol kiváló minőséget párosítanak a jó árral. Szívből ajánlom a helyet, ha ki szeretnétek próbálni a híres pho levest. Ez a bejegyzés nem PR cikk, a vacsorát saját zsebből fizettem és nem meghívásra érkeztem! Így szolgálhatok nektek objektív véleménnyel.

ELÉRHETŐSÉGEK:
Cím: 1117 Budapest, Október 23-a utca 27.
Nyitva: H-Szo 10:00 - 21:00
        V     10:00 - 15:00




https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             





Népszerű bejegyzések