Zsályás - citromos szarvasszeletek grillen sütve
Szeretek
új ízkombinációkat kipróbálni. Lehet, hogy elsőre meghökkentő, de
roppant jót tett a szarvashúsnak a citrom és a friss fűszerek is. Csak
gondoljuk végig, hogy a karakteres marhahús milyen kiváló barátságban
van a zsályával, akkor mindez vaddal is nagyon jól működhet.
A
citrom savassága pedig igazán megdolgoztatja a tömör vadhús rostjait.
Emellett nem a hagyományos változatot kóstolják az éhes vendégek, hanem
valami újat, valami mást.
Hozzávalók kb. 6 szelet húshoz:
60 dkg szarvascomb
10 db friss zsályalevél
6 gerezd fokhagyma
2 db citrom
1 tk. só
kb. 3 dl napraforgó olaj v. olívaolaj
➽ A fokhagyma gerezdeket megpucoljuk és elfelezzük. A citromokat félbe vágjuk és vastagabbra szeljük.
➽A szarvascombból minimum ujjnyi vastag szeleteket vágunk és vékonyan megsózzuk azokat.
➽Egy
tálba tesszük a hússzeleteket a citrommal, fokhagymával és a 10 darab
friss zsályalevéllel. Alaposan átforgatjuk az egészet és felöntjük
napraforgó olajjal. Így pihentetjük a hűtőben minimum 1 éjszakát.
➽Nincs
más hátra csupán a grillezés. Amikor már kellően felforrósítottuk a
rácsot, akkor lecsepegtetjük a húsokat az olajtól és a elkezdjük
grillezni. Vigyázzunk, mert ha túl sok az olaj, akkor nagy lángok
csaphatnak fel és megéghet a hús.
➽Inkább sütés közben kenjük
meg a fűszeres-citromos olajjal a szeleteket néhányszor. Én egy-egy
darab citromot és zsályalevelet is a húsokra helyeztem és így sütöttem
azokat. Természetesen forgatáskor levettem a feltétet és utána
visszaraktam. Természetesen ezeket nem fogyasztottuk már el a sült
húsokkal.
➽A szarvascomb vastagságától és a szarvas korától is függ,
hogy mennyi a sütési idő. Esetemben 15-20 perc volt a sütés többször
megforgatva és fűszeres olajjal megkenve.
Teljesen eltérő a
megszokott grillezett vadhúsok ízvilágától. Megéri kipróbálni. Egy
zsenge zöldséges salátával kiváló párost alkot a végeredmény.