2014. március 10., hétfő

Szeged gasztronómiája - A múlt!


A Kass

A héten a napfény városába kalauzollak el benneteket. Lesz szó egy csipet múltról, egy nagy falatnyi jelenről, egy színes, friss piacról, egy könyvről és néhány autentikus ételről. Kirándulásra invitállak benneteket egy kulináris kalandor szemével. Érezzétek jól magatokat ezen a kiruccanáson. Még decemberben volt szerencsém a Somogyi könyvtárban tölteni egy délelőttöt az én Fecómmal és felszerelkeztünk mindenféle környékről szóló irodalommal.
Szeged város története igen régre nyúlik vissza. Már az újkőkor óta lakott terület, mely vadban és halban gazdag, legelőkben és jó minőségű feketeföldben bővelkedik. A város fontos kereskedelmi pontként is funkcionált. A vízi szállítási útvonalak fő csomópontja és régen a sószállítás központja. Első írásos emlék 1183-ban tesz említést a városról. 1498-ban pedig szabad királyi város rangot nyert el. 
Régi Hungária hotel és kávézó klasszicista stílusban Hild József tervei alapján

Az 1500-as évektől már a környékbeliek szarvasmarha, ló tenyésztéssel és tartással foglalkoztak. Továbbá gabonatermesztésből éltek a halászat mellett. Változatos és sokrétű táplálkozás jellemezték az emberek étkezését. Olyan gazdag kínálattal rendelkeztek a helyi piacok,vásárok, hogy messzi földről látogatták az emberek. Neves kereskedelmi központ volt Szeged.
Most ugranék egy nagyot. Számtalan épülettel gazdagodott a város 1848 után. Olyanokkal, melyekkel még ma is találkozhatunk szinte régi pompájukban. Roppant módon ügyel manapság a város vezetése az épületek karbantartására, hogy még unokáink is találkozhassanak ezekkel a szépségekkel. 1700-1800-tól már ezekről az épületekről írásos feljegyzéseket, fotókat, rajzokat is láthatunk. 

 Az egyik ilyen emblematikus építészeti jelkép a Kass. Pontosan egy kb. 100 oldalas füzetecske akadt a könyvtárban erről a kezembe. Steinhard Antal tervezte és 1898-ban kivitelezték. Kass János építtette és üzemeltette a patináns szállodát, éttermet és kávéházat mindezt egy helyen. Virágkora körülbelül az első világháborúig tartott. Mulató, irodalmi események színtere, írók-költők közkedvelt találkahelye és még hosszasan sorolhatnám, hogy mi minden. Sajnos ma már zárt ajtók fogadják az érdeklődőket.
Természetesen halászcsárdákban sem volt hiány. Talán az egyik leghíresebb Bitó János halászcsárdája volt, ahol akár napi 150 kg hal is elfogyott 4 hektoliternyi borral leöblítve. Szintén közkedvelt volt nem csak a helybeliek számára, hanem a polgári rétegekben, irodalmi körökben.

Nagyállomás és resti
Ha valaki vonattal közelíti meg a napfény városát, akkor a néhány éve felújított, korszerű, de mégis minden régi jegyet megőrző állomásra fut be. Ezernyi csodás részlet, festmény kápráztatja el a várakozókat. Egy időutazás az itt töltött fél órácska várakozás. 
De kevesen tudják, hogy a ma már kevésbé híres resti, régen virágzó hely volt. 1902-ben adták át az épületet. Az utasok közül a az első és másodosztályon zötyögőknek díszes éttermet rendeztek be, az alsóbb kategóriában utazóknak pedig egyszerűbbet. A ma is látható mennyezetfreskót Kacziány Ödön festette a díszesebb étterem plafonjára (1880-1890), Szairer József segítségével. Az ételek a földszinti konyháról szállították az étterem részre.
A régi kaszinó Gerlei Lajos tervei alapján. Ma a Szegedi Fellebbviteli Ügyészségnek ad helyet az épület.

Számos épületről régi helyről lehetne beszélni, de igen hosszú lenne a sor. Feketesas fogadóban töltötte el az átutazó kereskedők legtöbbje idejét. De ott a régi Royal szálló, Tisza szálló, Európa kávéház és vendéglő, ahol minden rétegből megfordulhattak az emberek. A fent említett kávéházak mellett az 1800-as - 1900-as évek elején közel 30 másik funkcionált. Kaszinó is működött a városban. 1829-ben nyitotta meg kapuit a mai színháztól nem is olyan messze. Akit érdekel bővebben a múlt, érdemes elolvasnia a három kötetes Szeged története című könyvet. Izgalmas és érdekes dolgokra bukkanhat. 

Holnap a jelenbe repítelek benneteket. 

Várok szeretettel mindenkit!

Forrás és irodalom: A Kass, Szeged története 1-3., Délmagyar Anno, http://hansagi.weboldala.net

2014. március 6., csütörtök

Sárgarépás-narancsos sütemény egy falat dióval és tejszínhabbal


Valami formabontó és gyorsan elkészíthető édességet szerettem volna kitalálni már egy ideje. Majd néhány sárgarépa, egy kis narancs a kezembe került és máris alkotni kezdtem. 

A mai recept az én kedvenc hazai blogom hasábjain olvasható. Látogassatok el a Hungarian Provence blogra és csemegézzetek: http://hungarianprovence.blogspot.hu/2014/03/sargarepas-narancsos-sutemeny-egy-falat.html

Sok-sok lehetőséget rejt ez az egyszerű recept! 

Legyen szép estétek!

2014. március 4., kedd

Húshagyókedd & a palacsinta világnapja + 3 palacsintarecept a blogról


Ma húshagyókedd van és egyben a palacsinta világnapja!

Tudjátok, hogy mi a húshagyó kedd?
"A húshagyókedd a nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap a keresztény egyházi évben, azaz a hamvazószerda előtti nap. A név is a böjt kezdetére utal, azaz ezen a napon lehet utoljára húst fogyasztani. Mind Magyarországon, mind a világ számos más pontján különféle ünnepségek és népszokások kapcsolódnak naphoz, sok helyütt karneválnak vagy fesztiváloknak ad helyet. Francia neve Mardi Gras, szó szerint „kövér kedd”. Angol neve Shrove Tuesday (gyóntató kedd), inkább a böjt előtti megtisztulásra utal. Orosz neve blinij vtornyik, szó szerint „palacsinta kedd” a pogány korból ered és a napra utal. A húshagyókedd mozgó dátumú ünnep, időpontja a húsvét időpontjától függ, a húsvéttól visszafelé számított hetedik vasárnap utáni kedd."

Három palacsintarecept a blogról:

A színes:
Bazsalikomos palacsinta színes nyári raguval
http://boldogkukta.blogspot.hu/2012/07/russell-hobbs-turmixgep-bazsalikomos.html

A francia:
http://boldogkukta.blogspot.hu/2012/02/vi-recept-crepes-fines-sucrees-vilagos.html

A halas:
http://boldogkukta.blogspot.hu/2014/01/algyoi-halaszcsarda-kostolo-gault.html

2014. március 3., hétfő

Magyaros - tejfölös kötelek


Egy régi receptemet élesztettem fel a hétvégén. Puha, légies tészta, könnyű variálhatóság és igazán tartalmas végkifejlet. Az illatáról pedig már nem is beszélek. Tartsatok velem ma és készítsünk együtt tejfölös köteleket. Nénikém kapta még sok évvel ezelőtt ezt a receptet. Én egy picit továbbgondoltam.
Elkészítési idő: kb. 1 óra 
Hozzávalók 6 db 15 cm-es kötélhez
30 dkg liszt
1 tojás
1 ek. cukor 
1 tk. só
2 dl tej
2 dkg élesztő 
5 dkg olvasztott margarin/ vaj
Hozzávalók a tepsi aljára:
10 dkg olvasztott margarin/ vaj
3 dl tejföl
1 tk. só
5 dkg húsos szalonna
5 dkg kolbász
1 kicsi fej vöröshagyma
2 db nagy gomba
5 dkg sajt a tetejére reszelve.

Az élesztőt pici cukorral az összes tejben felfuttatjuk.
A lisztet egy edénybe öntjük, majd a cukrot, sót, tojást, olvasztott margarint és az élesztőt hozzáadva sima tésztát dagasztunk belőle. Akinek van otthon dagasztógépe vagy kenyérsütője, ne fáradjon a munkával. Csak öntse össze az üstbe és a gép magától kidolgozza a tésztát.  
Majd meleg helyen lefedve dupla nagyságúra kelesztjük. Kb. 20 perc a hely hőmérsékletétől függően.
A kelesztés vége felé elkészítjük a keveréket, amit a tepsi ALJÁBA öntünk. Megolvasztjuk a margarint, majd hozzáadjuk a tejfölt és a sót. Én ebben az esetben egy 25x15 cm-es sütőtálba öntöttem. 

A megkelt tésztát újra összegyúrjuk, majd 6 egyenlő darabot tépünk belőle.
Majd egy kis liszttel ujjnyi vastag hurkákat sodrunk (kb. 30 centiseket).
A közepén megfogjuk a hurkát és félbehajtva tekerünk rajta 2-3-at az egyik szárral. Végül picit még megsodorjuk.
A sütőtepsibe a margarinos-tejfölös szószba helyezzük a köteleket, megszórjuk gombával, kolbásszal, hagymával, szalonnával és további 10 percig pihentetjük.
Ezután előmelegített sütőben közepes fokozaton 10 percig sütjük.
10 perc után kivesszük a puha tésztát a sütőből és ekkor reszeljük rá a sajtot. Majd további 10-15 percig sütjük
Amikor elkészül, akár már langyosan csipegethetünk belőle.


Tipp 1: A tésztába gyúrhatunk kakukkfüvet, rozmaringot, apróra vágott gombát, kolbászt...
Tipp 2: Vendégváró falatként is funkcionálhat ez a finomság, ha két sorban vékonyabb és fele akkora köteleket készítünk. 

Nagyon tartalmas reggeli akár egy bögre tejjel leöblítve!
Jó sütögetést kívánok! 

2014. március 1., szombat

Csokoládészalámi


Ez az desszert a gyorsan elkészíthető kategória gyöngyszeme. Kb. 20 perc munkával készül el és néhány óra puhulás után már falható is. Igazából Marcsi nővérem készíti a leggyakrabban a családban többek között Fecóm megörvendeztetésére. 


Elkészítési idő: 20 perc + 1 éjszaka pihenés (de már pár óra is elég)
Hozzávalók 4 db rúdhoz:

60 dkg darált keksz
50 dkg  háztartási keksz (egész) 
50 dkg margarin
25 dkg étcsokoládé 
4 db egész tojás
3 dl tej
5 ek. rumaroma
5 ek. kakaópor
30 dkg cukor



A kekszet kisebb darabokra törjük.
A margarint az étcsokoládéval, cukorral simára olvasztjuk.
Ezután lehúzzuk a tűzről az edényt és gyors mozdulatokkal belekeverjük a tojásokat. 
Hozzáadjuk a rumaromát, a tejet, a kakaóport, darált kekszet és az összetördelt háztartási kekszet. 
Ezután alaposan összekeverjük. 
4 db kb 40 cm-es folpackdarabra csíkban halmozzuk a csokis-kekszes keveréket. 
Majd összetekerjük és optimális esetben egy éjszakát állni hagyjuk a hűtőben. 

Gyors, könnyen elkészíthető és nagyon finom! 

2014. február 26., szerda

Pagoda karfiol - Romanesco


A zöldségesnél vagy nagyobb üzletekben egyre gyakrabban ütközhetünk bele egy-egy ilyen szépséges zöldségbe. Sőt én már Földeákon a jól felszerelt zöldségesünknél is láttam gigantikus és egészséges darabokat. De mi is ez? Bemutatom most röviden a pagoda karfiolt.

TÖRTÉNETE: 
Körülbelül a XVI. századra tehető az első írásos feljegyzés a növényről. Az egyszerű karfiol és a brokkoli házasságából született ez az igen mutatós növény. Olaszországból származik, innen a Romanesco vagy római karfiol elnevezés. Európában a legtöbb országban termeszthető és egész évben megvásárolható. Igazi idénye nyár és ősz.

KÜLSŐ: 
Élénkzöld, világos szín. Spirális rózsák. Fibonacci-spirálként rendeződnek el zöldségdarabkák.

ÍZ:
Egyesek mogyorós ízűnek tartják, de valójában nem sokban tér el a hagyományos karfioltól. Kicsit édeskés íze van.

FELHASZNÁLÁS:
Teljesen azonos a karfioléval. Készülhet belőle leves, felfújt, saláta, sült... A szakácsok és háziasszonyok egyaránt azért használják, hogy egy kicsit színesítsék, feldobják az átlagos tálalásokat, fogásokat.

Hamarosan a blog hasábjain is találkozhattok egy pagodakarfiolból készült recepttel. 



2014. február 25., kedd

Vanília kivonat házilag


Jobban felszerelt gasztroüzletek polcain rábukkanhatunk egy néhány deciliteres üvegre, melyben sötét színű vaníliakivonatot kaphatunk. Ezek ára igen borsos, főleg ha minőségi alapanyagokból készítették. 

De házilag is megalkothatjuk a magunk illatozó esszenciáját. 

MIRE HASZNÁLHATÓ? 

Sütemények, krémek, fagylaltok, koktélok ízesítésére használhatjuk a vanília kivonatot. Szigorúan alacsony dózisban alkalmazza mindenki!!! Csak néhány teáskanál vagy maximum 1 evőkanában limitáljuk egy-egy alkalommal a felhasznált mennyiséget.


 



Hozzávalók egy 3 dl-es üveghez:
Elkészítési idő: 4 hét
Anyagköltség kb. 1300 Ft

2 db vaníliarúd
3 dl jó minőségű vodka









A vaníliarudakat kettévágjuk és egy tiszta, csavaros fedelű üvegbe állítjuk. 

Majd felöntjük jó minőségű tiszta vodkával. Nincs felesleges ízesítés, csak a vanília íze marad a folyadékban. 

Ezek után már csak kb. 3-4 hét türelemre van szükségünk. Ennyi idő alatt már alaposan kioldódik az íz és az illatanyag. 

Sütés - főzéskor csak egy-egy kanálkát adjunk az ételhez és tömény vanília illat és íz örvendeztet meg bennünket. 

Tipp: Én külföldről szerzem be töredék áron a vanília rudat. Az angol Ebay tökéletes beszerzési hely. Hazai árhoz képest sokkal kedvezőbben vásárolhatunk.

Nagyon sok előre elkészített étel és kiegészítő található a boltokban. Számomra viszont fontos, hogy magam állítsam össze házi körülmények között ezeket a komplex élelmiszereket.
A vanília őrületem nem merült ki ennyiben. Korábban már házi vaníliás cukorról is olvashattatok a blogon. Elevenítsetek fel ezt is!

2014. február 21., péntek

Család-Barát magazin az interneten

Fotók: Az M1 hivatalos fotósától




Többen jeleztétek, hogy lemaradtatok a Család - Barát magazin adásáról. Hála a technikának, az interneten újranézhető a műsor: 


Csak kattintsatok a linkre és válasszátok ki a február 20. adást: http://nava.hu/adatlap/?id=1808202

Nagyon köszönöm a sok-sok kedves visszajelzést, a bátorító szavakat. A ti kedves hozzászólásaitokból tudok a jövőben is építkezni. Még egyszer hálás vagyok Nektek!


Tudom, hogy eléggé meg voltam szeppenve, a hajam is zavart, de próbáltam uralni a helyzetet. Majd következő alkalommal ígérem gyakorlottabb leszek :-) Köszönöm mindenkinek a biztatást! 


 Teszek-veszek intézkedek... 


 A munka egy pillanatra sem állhat meg...
A piciket nézem éppen, ahogyan gyurmaékszereket készítenek :-) Édesek voltak.

2014. február 20., csütörtök

Almás-sajtos csirkemelltorta kakukkfüves tésztába burkolva

Nézzétek meg a tévében élőben ennek a finomságnak az elkészítését a következő csatornákon az alábbi időpontokban: M1 csütörtök 9:05; DUNA WORLD csütörtök 16:30; M2 Péntek 4:35


Ez a finomság igazi "villantós" vendégváró étel. Nem csak finom, de már előző nap elkészíthetjük és a vacsoravendégeket már csak el kell kápráztatnunk. Egyszerű és nagyszerű egyben!
 

Hozzávalók 18 cm-es tortaformához:

Tészta:
7,5 dkg zsír
7,5 dkg vaj
175 ml víz
45 dkg liszt
csipet só
2 ek. friss kakukkfű
1 tojás felverve a megkenéshez

Töltelék:
20 dkg cukor
1 kg alma
75 dkg csikemell
25 dkg füstölt sajt

bors
1 fej fokhagyma
0,5 étolaj

Sütési idő: közepes fokozaton normál sütőben 1 óra 15 perc

Hozzá saláta: 10 dkg rukkola vagy madársaláta, 10 szem koktélparadicsom és 3 ek. tökmagolaj összeforgatva

A lisztet átszitáljuk egy nagy tálba. Hozzáadunk egy csipet sót, 2 ek. frissen felaprított kakukkfüvet. 
A zsírt és a vajat együtt felolvasztjuk és a langyos vízzel együtt a fentiekhez öntjük. 
Teljesen sima tésztát dagasztunk. Ha van valakinek kenyérsütőgépe, akkor egyszerűen mindent beleöntünk és néhány perc alatt sima tésztát kapunk. 

A töltelék a következő lépés. A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk és reszelt fokhagymával bedörzsöljük. Kicsi olajon csak éppen addig sütjük, míg fehér nem lesz mindkét oldala a húsnak. Majd félretesszük. 

A füstölt sajtot lereszeljük. 

Az almát megpucoljuk, kivágjuk a magházat és 20 dkg pirított cukron átfuttatjuk.

Most már csak a rétegek összerakása marad hátra. 
A tésztát két részre osztjuk. A nagyobbik (kb. 40 dkg-os) darabot lisztezett deszkán kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk és kibéleljük vele a tiszta sütőformát.
Egy picit hagyjuk túllógni a formán. Konyhai ollóval levágjuk a felesleget. 

Elkezdjük a rétegezést. Csirkemell, reszelt füstölt sajt, karamellizált alma. Így kövessék egymást az egyes szintek. 
Végül sajttal zárjuk le a tortánkat. 


A maradék tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki és fedjük be vele a tortánkat. Konyhai ollóval szintén levághatjuk a felesleget. 
Most már csak a díszítés marad hátra. A legegyszerűbb, ha villával lenyomkodjuk a széleit. Levélmintákat vághatunk ki, apró gyöngyöket, hurkákat készíthetünk az alapunkból. Még egy lényeges mozzanat. A tortánk tetejére mindenképpen vágjunk egy nagy lyukat. Így a nedvesség, pára eltávozik sütés közben és nem áztatja el a tésztát. 

Utolsó mozzanatként egy egész felvert tojással megkenjük a tésztát és közepes fokozaton mehet a sütőbe kb. 1 óra - 1 óra 15 percre. 
Sütés után hagyjuk kihűlni. Igazából egy éjszakát illik pihentetni a hűtőben.
Tálaláskor egy villámsalátával kínáljuk. 10 dkg rukkola vagy madársaláta, 10 szem koktélparadicsom és 3 ek. tökmagolaj összeforgatva. A tortát egy tálra tesszük és a salátát köré halmozzuk. 

2014. február 19., szerda

Család - Barát Magazin Boldog Kuktával

   Elérkezett ez a pillanat is. Csütörtök délelőtt a tv képernyőjén várlak benneteket a Család-Barát Magazinban! A legnagyobb öröm, hogy a szerkesztők hívtak meg. Rám, mint Boldog Kuktára voltak kíváncsiak és arra, hogy mit kotyvasztok a konyhában. Talán lesz még folytatás is! Nagyon köszönöm az m1 tündéri szerkesztőinek a lehetőséget!  
  
+ interneten megnézhető az adás


Csak röviden írnék a napomról. Kicsit belekóstolhattam az édes életbe. Rettenetesen izgultam. Majd próbáltam magam azzal nyugtatni hogy ennél jóval nehezebb dolgokon mentem én már keresztül. Délelőttömet tatarozással, pihenéssel és előkészületekkel telt. A nap is kisütött, gyönyörű volt az idő. Ez is nekem kedvezett :-) Listát írtam, hogy mit vigyek magammal. Pipáltam, pakoltam. Női betegség! Rengeteget vívódtam, hogy milyen ruhát vegyek fel. Kényelem vagy csinosság? Inkább biztonsági játékot játszottam és a kényelemre szavaztam. Taxit küldtek értem és már indulhattam is a stúdióba a III. kerületbe a kis kosárkámmal és a felszerelésemmel. Kedvesen fogadtak, majd lepakoltam és irány a smink és haj. Minden gyorsan történt. Amint elkészültem bemehettem a stúdióba. Megkaptam a stábtagoktól a megfelelő instrukciókat, beszélgettünk egy kicsit, majd kipakoltam a hozzávalókat.  Ezek után jött a mikroport, még az utolsó simítások és közel 2 órányi felvétel. Menet közben már kevésbé izgultam, de azért nem tudtam leplezni minden esetben. Sajnos egyedül kellett mennem a felvételre, mert akik számomra fontosak voltak mind kötelező elfoglaltságuktól nem tudtak szabadulni. De megoldottam egyedül is. Nem vagyok én olyan elveszett lélek :-)

A stáb ritka kedves csapatból tevődött össze. Nem kötöttek bele semmibe, csak hagytak főzni :-) Elindult a felvétel. Koncentráltam, próbáltam figyelni, kuktálkodni, nem csörömpölni, okosakat mondani (az izgalomtól nem mindig sikerült :-))
Forgatás előtt szemügyre vettem a főzőlapot és a sütőt is. Akkor minden rendben volt. Majd felvétel indult és nem kérhettem senkitől sem segítséget. Persze már maximumon dübörgött a kerámialapon a fokozat, de nem akart melegíteni. Cserélgettem a serpenyőket, közben pucoltam az almákat, szeltem a csirkemellet :-) 
És igen! Minden haladt a maga rendjén. Olykor már el tudtam felejteni a kamerákat is. Csak "örömfőztem" :-) 
Végül sütőbe került a torta. Kóstoltak is a műsorvezetők. Mindenkinek ízlett ez az egyedi és ötletes fogás. Végül befejeződött a felvétel. Összepakoltam és hívták is a taxit. 
Nagyon kellemesen érzetem magam. A felvétel végére természetes volt minden. Tudom nem vagyok egy színésznő alkat, de bízom benne, hogy természetességgel sikerül majd elnyernem a nézők tetszését.
Hazaérve Fecóm ezzel a csokorral várt. Így gratulált a nagyszerű nap végeredményéhez. Ha újra lehetőséget kapok, akkor már bátrabban vágok bele.

Jó szórakozást kívánok a műsorhoz!