2014. február 25., kedd

Vanília kivonat házilag


Jobban felszerelt gasztroüzletek polcain rábukkanhatunk egy néhány deciliteres üvegre, melyben sötét színű vaníliakivonatot kaphatunk. Ezek ára igen borsos, főleg ha minőségi alapanyagokból készítették. 

De házilag is megalkothatjuk a magunk illatozó esszenciáját. 

MIRE HASZNÁLHATÓ? 

Sütemények, krémek, fagylaltok, koktélok ízesítésére használhatjuk a vanília kivonatot. Szigorúan alacsony dózisban alkalmazza mindenki!!! Csak néhány teáskanál vagy maximum 1 evőkanában limitáljuk egy-egy alkalommal a felhasznált mennyiséget.


 



Hozzávalók egy 3 dl-es üveghez:
Elkészítési idő: 4 hét
Anyagköltség kb. 1300 Ft

2 db vaníliarúd
3 dl jó minőségű vodka









A vaníliarudakat kettévágjuk és egy tiszta, csavaros fedelű üvegbe állítjuk. 

Majd felöntjük jó minőségű tiszta vodkával. Nincs felesleges ízesítés, csak a vanília íze marad a folyadékban. 

Ezek után már csak kb. 3-4 hét türelemre van szükségünk. Ennyi idő alatt már alaposan kioldódik az íz és az illatanyag. 

Sütés - főzéskor csak egy-egy kanálkát adjunk az ételhez és tömény vanília illat és íz örvendeztet meg bennünket. 

Tipp: Én külföldről szerzem be töredék áron a vanília rudat. Az angol Ebay tökéletes beszerzési hely. Hazai árhoz képest sokkal kedvezőbben vásárolhatunk.

Nagyon sok előre elkészített étel és kiegészítő található a boltokban. Számomra viszont fontos, hogy magam állítsam össze házi körülmények között ezeket a komplex élelmiszereket.
A vanília őrületem nem merült ki ennyiben. Korábban már házi vaníliás cukorról is olvashattatok a blogon. Elevenítsetek fel ezt is!