Vanília kivonat házilag
Jobban felszerelt gasztroüzletek polcain rábukkanhatunk egy néhány deciliteres üvegre, melyben sötét színű vaníliakivonatot kaphatunk. Ezek ára igen borsos, főleg ha minőségi alapanyagokból készítették.
De házilag is megalkothatjuk a magunk illatozó esszenciáját.
MIRE HASZNÁLHATÓ?
Sütemények, krémek, fagylaltok, koktélok ízesítésére használhatjuk a vanília kivonatot. Szigorúan alacsony dózisban alkalmazza mindenki!!! Csak néhány teáskanál vagy maximum 1 evőkanában limitáljuk egy-egy alkalommal a felhasznált mennyiséget.
Hozzávalók egy 3 dl-es üveghez:
Elkészítési idő: 4 hét
Anyagköltség kb. 1300 Ft
2 db vaníliarúd
3 dl jó minőségű vodka
A vaníliarudakat kettévágjuk és egy tiszta, csavaros fedelű üvegbe állítjuk.
Majd felöntjük jó minőségű tiszta vodkával. Nincs felesleges ízesítés, csak a vanília íze marad a folyadékban.
Ezek után már csak kb. 3-4 hét türelemre van szükségünk. Ennyi idő alatt már alaposan kioldódik az íz és az illatanyag.
Sütés - főzéskor csak egy-egy kanálkát adjunk az ételhez és tömény vanília illat és íz örvendeztet meg bennünket.
Tipp: Én külföldről szerzem be töredék áron a vanília rudat. Az angol Ebay tökéletes beszerzési hely. Hazai árhoz képest sokkal kedvezőbben vásárolhatunk.
Nagyon sok előre elkészített étel és kiegészítő található a boltokban. Számomra viszont fontos, hogy magam állítsam össze házi körülmények között ezeket a komplex élelmiszereket.
A vanília őrületem nem merült ki ennyiben. Korábban már házi vaníliás cukorról is olvashattatok a blogon. Elevenítsetek fel ezt is!