Almás-sajtos csirkemelltorta kakukkfüves tésztába burkolva
Nézzétek meg a tévében élőben ennek a finomságnak az elkészítését a következő csatornákon az alábbi időpontokban: M1 csütörtök 9:05; DUNA WORLD csütörtök 16:30; M2 Péntek 4:35 |
Ez a finomság igazi "villantós" vendégváró étel. Nem csak finom, de már előző nap elkészíthetjük és a vacsoravendégeket már csak el kell kápráztatnunk. Egyszerű és nagyszerű egyben!
Hozzávalók 18 cm-es tortaformához:
Tészta:
7,5 dkg zsír
7,5 dkg vaj
175 ml víz
45 dkg liszt
csipet só
2 ek. friss kakukkfű
1 tojás felverve a megkenéshez
Töltelék:
20 dkg cukor
1 kg alma
75 dkg csikemell
25 dkg füstölt sajt
só
bors
1 fej fokhagyma
0,5 étolaj
Sütési idő: közepes fokozaton normál sütőben 1 óra 15 perc
Hozzá saláta: 10 dkg rukkola vagy madársaláta, 10 szem koktélparadicsom és 3 ek. tökmagolaj összeforgatva
A lisztet átszitáljuk egy nagy tálba. Hozzáadunk egy csipet sót, 2 ek. frissen felaprított kakukkfüvet.
A zsírt és a vajat együtt felolvasztjuk és a langyos vízzel együtt a fentiekhez öntjük.
Teljesen sima tésztát dagasztunk. Ha van valakinek kenyérsütőgépe, akkor egyszerűen mindent beleöntünk és néhány perc alatt sima tésztát kapunk.
A töltelék a következő lépés. A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk és reszelt fokhagymával bedörzsöljük. Kicsi olajon csak éppen addig sütjük, míg fehér nem lesz mindkét oldala a húsnak. Majd félretesszük.
A füstölt sajtot lereszeljük.
Az almát megpucoljuk, kivágjuk a magházat és 20 dkg pirított cukron átfuttatjuk.
Most már csak a rétegek összerakása marad hátra.
A tésztát két részre osztjuk. A nagyobbik (kb. 40 dkg-os) darabot lisztezett deszkán kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk és kibéleljük vele a tiszta sütőformát.
Egy picit hagyjuk túllógni a formán. Konyhai ollóval levágjuk a felesleget.
Elkezdjük a rétegezést. Csirkemell, reszelt füstölt sajt, karamellizált alma. Így kövessék egymást az egyes szintek.
Végül sajttal zárjuk le a tortánkat.
A maradék tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki és fedjük be vele a tortánkat. Konyhai ollóval szintén levághatjuk a felesleget.
Most már csak a díszítés marad hátra. A legegyszerűbb, ha villával lenyomkodjuk a széleit. Levélmintákat vághatunk ki, apró gyöngyöket, hurkákat készíthetünk az alapunkból. Még egy lényeges mozzanat. A tortánk tetejére mindenképpen vágjunk egy nagy lyukat. Így a nedvesség, pára eltávozik sütés közben és nem áztatja el a tésztát.
Utolsó mozzanatként egy egész felvert tojással megkenjük a tésztát és közepes fokozaton mehet a sütőbe kb. 1 óra - 1 óra 15 percre.
Sütés után hagyjuk kihűlni. Igazából egy éjszakát illik pihentetni a hűtőben.
Tálaláskor egy villámsalátával kínáljuk. 10 dkg rukkola vagy madársaláta, 10 szem koktélparadicsom és 3 ek. tökmagolaj összeforgatva. A tortát egy tálra tesszük és a salátát köré halmozzuk.