2014. február 20., csütörtök

Almás-sajtos csirkemelltorta kakukkfüves tésztába burkolva

Nézzétek meg a tévében élőben ennek a finomságnak az elkészítését a következő csatornákon az alábbi időpontokban: M1 csütörtök 9:05; DUNA WORLD csütörtök 16:30; M2 Péntek 4:35


Ez a finomság igazi "villantós" vendégváró étel. Nem csak finom, de már előző nap elkészíthetjük és a vacsoravendégeket már csak el kell kápráztatnunk. Egyszerű és nagyszerű egyben!
 

Hozzávalók 18 cm-es tortaformához:

Tészta:
7,5 dkg zsír
7,5 dkg vaj
175 ml víz
45 dkg liszt
csipet só
2 ek. friss kakukkfű
1 tojás felverve a megkenéshez

Töltelék:
20 dkg cukor
1 kg alma
75 dkg csikemell
25 dkg füstölt sajt

bors
1 fej fokhagyma
0,5 étolaj

Sütési idő: közepes fokozaton normál sütőben 1 óra 15 perc

Hozzá saláta: 10 dkg rukkola vagy madársaláta, 10 szem koktélparadicsom és 3 ek. tökmagolaj összeforgatva

A lisztet átszitáljuk egy nagy tálba. Hozzáadunk egy csipet sót, 2 ek. frissen felaprított kakukkfüvet. 
A zsírt és a vajat együtt felolvasztjuk és a langyos vízzel együtt a fentiekhez öntjük. 
Teljesen sima tésztát dagasztunk. Ha van valakinek kenyérsütőgépe, akkor egyszerűen mindent beleöntünk és néhány perc alatt sima tésztát kapunk. 

A töltelék a következő lépés. A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk és reszelt fokhagymával bedörzsöljük. Kicsi olajon csak éppen addig sütjük, míg fehér nem lesz mindkét oldala a húsnak. Majd félretesszük. 

A füstölt sajtot lereszeljük. 

Az almát megpucoljuk, kivágjuk a magházat és 20 dkg pirított cukron átfuttatjuk.

Most már csak a rétegek összerakása marad hátra. 
A tésztát két részre osztjuk. A nagyobbik (kb. 40 dkg-os) darabot lisztezett deszkán kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk és kibéleljük vele a tiszta sütőformát.
Egy picit hagyjuk túllógni a formán. Konyhai ollóval levágjuk a felesleget. 

Elkezdjük a rétegezést. Csirkemell, reszelt füstölt sajt, karamellizált alma. Így kövessék egymást az egyes szintek. 
Végül sajttal zárjuk le a tortánkat. 


A maradék tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki és fedjük be vele a tortánkat. Konyhai ollóval szintén levághatjuk a felesleget. 
Most már csak a díszítés marad hátra. A legegyszerűbb, ha villával lenyomkodjuk a széleit. Levélmintákat vághatunk ki, apró gyöngyöket, hurkákat készíthetünk az alapunkból. Még egy lényeges mozzanat. A tortánk tetejére mindenképpen vágjunk egy nagy lyukat. Így a nedvesség, pára eltávozik sütés közben és nem áztatja el a tésztát. 

Utolsó mozzanatként egy egész felvert tojással megkenjük a tésztát és közepes fokozaton mehet a sütőbe kb. 1 óra - 1 óra 15 percre. 
Sütés után hagyjuk kihűlni. Igazából egy éjszakát illik pihentetni a hűtőben.
Tálaláskor egy villámsalátával kínáljuk. 10 dkg rukkola vagy madársaláta, 10 szem koktélparadicsom és 3 ek. tökmagolaj összeforgatva. A tortát egy tálra tesszük és a salátát köré halmozzuk.