2014. február 6., csütörtök

Hagyományos fánk recept



Vannak olyan receptekhez nem kell és nem is szabad hozzányúlni. Anya fánkreceptje is egy ilyen kincs! Mindig tökéletes és mindig finom. Bocsánat az elfogultságért :-) De mit lehet tenni! Az ember szíve mindig hazahúz! 

"A legenda szerint európai elterjedése Marie Antoinette-nek köszönhető, aki álruhában kiszökvén egy királyi farsangi álarcosbálról, megéhezett, és az egyik mézeskalácsos bódénál vásárolt egy fánkot. Mivel az édesség nagyon ízlett neki, a fánk a királyi lakomák kedvelt desszertjévé vált."

Elkészítési idő 60 perc
Hozzávalók kb. 15 db fánkhoz (méretfüggő):

3 dl tej
1 cs élesztő
1 ek. cukor
2 tojássárgája
csipet só
1/2 kg liszt
diónyi vaj vagy margarin

Sütéshez: olaj vagy zsír

Tálaláshoz: porcukor és/vagy lekvár

  • A tejet megmelegítem! Csak langyos legyen! Hozzáadom az élesztőt és egy csipet cukrot. Majd hagyom felfutni!
  • Ezután az átszitált liszthez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, a puha vajat vagy margarint és a csipet sót. 
  • Szép sima tésztát dagasztunk belőle. Kb. 30 percet hagyjuk pihenni! 
  • Majd kinyújtjuk kb. 1,5-2 cm vastagságúra a tésztát és egy nagy kiszúróval vagy belisztezett pohárral kivágjuk a fánkot a tésztából. 
  • További 15 percig pihentetjük a formára vágott tésztát egy konyharuhával letakarva meleg helyen. 
  • Ezután olajat forrósítunk. Egy darabka tésztával tesztelhetjük, hogy  elég forró-e már. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük a tésztának. 
  • Baracklekvárral és porcukorral tálaljuk! 

TIPP: Természetesen lehet variálni ezt a tésztát is. Csak egy kis aszalt gyümölcsöt kell a hozzávalókhoz adni és így összegyúrni az egészet. Azonnal más lesz a végeredmény! 

Jó étvágyat kívánok hozzá!