Jégbüfé 1952 óta


A Ferenciek terét időről időre megújítják, átépítik, de van ami örök marad, lassan már 62 éve. Ez Budapest frekventált helyen fekvő Jégbüfé. Eredetileg 1952-ben egy talponálló cukrászdának/büfének hozták létre. A fiatalok közkedvelt találkahelye volt. 
A Jégbüfé elnevezés onnan ered, hogy számtalan fagyit, parfét értékesítettek itt és egy büfé rendszerhez hasonlító kiszolgálás fogadta a betérőket. Így egyenes út vezetett az elnevezéshez. Az üzlet létrehozója és névadója Flaschner Sándor, Papp Endre és Bori István - aki a Jégbüfé első vezetője is volt.


Lehet, hogy én vagyok ilyen kis maradi, de szeretem a kopott, ódon dolgokat. Oké, egy pici ráncfelvarrással. Minden modern dekorációt kipucolnék a helyről, felújítanám a retro hangulat jegyében,  a polcokra nem 2 literes üdítőket tennék díszként, egyenruhát adnék a kiszolgálószemélyzetre és máris jobb összképet mutat. 
Nekem különösen tetszik, hogy megállt az idő az üzletbe lépve. Sokan nyavajognak, hogy külön-külön kell fizetni.  Igaz nem mai rohanó világunkhoz igazodik. Itt a komótosság a jellemző.
Blokk ellenében kapható sütemény a pultnál. A képen éppen a pénztárgépnél ülő hölgyet láthatjátok és egy kis flódnit, zserbóval a háttérben. A választék szinte csak hagyományos süteményekből áll. Mindegyiknek van egy története.


Kicsit kutattam a Jégbüféről, de a legtöbb helyen csak negatívumokat olvastam . Rossz süti, ódon hely, fancsali képű eladók. Amit mi tapasztaltunk egy picit más volt. Azért jóval pozitívabb végkifejlettel.


A hagyományos sütemények jók voltak. Nem csúcsminőség, nem szikrázó ízélmény, csak egyszerűen jó. A tortákat nem kóstoltam, de roppant rossz kritikát kaptak másoktól. Ebben az esetben nem tudok nyilatkozni. A pulton gusztusosan sorakoznak a péksütemények, piték, hagyományos finomságok.
A kiszolgálás egyszerű és kedves volt. Amikor elfogyasztottuk a sütinket rögtön jött egy hölgy elvinni a tányérunkat és a pultot letörölni.  


Ahogyan én látom! Ez a hely a múltjából él. Sajnos a tulajdonos/ok csak a pénzt veszik  ki az üzletből nulla ráfordítással. "Jó magyar" üzleti szemlélet! Ha nekem lenne egy ilyen nagy múltú "cukrászdám", biztosan kíváncsi lennék az emberek véleményére vagy legalább beütném a böngészőbe az üzlet nevét. Ha látnám a sok-sok negatívumot, akkor változtatnék. De eddig nem is hagynám elfajulni a dolgokat.

Viszont a pénz visszaforgatása helyett, inkább nyitottak egy új Jégbüfét a budai jól fizető polgári rétegnek tudatos tervezéssel, mai mutatós külsővel a Fény utcai piac szomszédságában. 
Árakról még nem ejtettem szót. Az átlag ár 300-350 Ft körül mozog egy szelet süteményért! Nem olyan sok és nem is olyan kevés. Mindenki maga ítélje meg, hogy megérte-e vagy sem.

Ne felejtsük el, hogy működik egy "Goffry sarok" is, melynél a kicsi kör ablakon keresztül, akár az utcáról is kérhetünk egy kis csemegét. Ennek is már több, mint 20 éves múltja van. Természetesen ezt az ötletet is átvitték a budai Jégbüfébe is. Felvesznek torta megrendelést is, készítenek esküvőre is süteményeket. 

 


Mindenképpen ki kell próbálni és utána véleményt alkotni. Ha másért nem is, el lehet mondani, hogy egy 62 éve létező cukrászdában fogyasztottunk süteményt.

Elérhetőségek:

Jégbüfé Kft.
Cím: 1053 Budapest, Ferenciek tere 10
Telefon:(1) 318 6205
Email: info@jegbufe.hu 

Népszerű bejegyzések