2020. június 20., szombat

Gyertek velem a bagi Autós Termelői Piacra!


Május 23-án az M3-as autópálya bagi lehajtójánál egy igazán formabontó piac nyílt: egy finomságokkal teli Autós Termelői Piac. 

Az árusok az ország minden szegletéből érkeztek: például Bogárzóról a Dani család kiváló juhtejből készült termékeivel, vagy Karcagról a híres birkapörköltjükkel, Hollókőről a hagyományos húzott rétessel és még rengeteg remek termelő hol a közelből, hol sok száz kilométerről, hogy megismertessék portékáikat a főváros környékén élőkkel.

A koronavírus hívta életre ezt a kezdeményezést, hisz rengeteg árus piac és vevő nélkül maradt, a vásárlók pedig nem élvezhették a friss termékeket.


A piacot a Magyar Női Unió és a Magyar Piac Szövetkezet hívta életre. Az ipari parkhoz tartozó területen bőven akad erre hely. Nagyon könnyen megközelíthető. Ez sem utolsó szempont.Minden őstermelő, kézműves az autójával leparkol és egy pavilon alatt kínálja termékeit. Ennyire egyszerű a koncepció.

A zöldség és gyümölcs választék nagyon-nagyon friss, hibátlan és igazi idénytermékekre specializálódott. Ha valaki jó áron szeretne uborkát vagy éppen paprikát, esetleg gyümölcsöket vásárolni, akkor a legjobb helyen jár, de ha különlegességekre vágyik, akkor azt is megkapja.

Rengeteg fotót készítettem, így nagyon nehéz csupán néhányat kiragadni. Mesés kerámiák, szűcsremekek, báránybőr termékek, természetes szappanok is voltak a kínálatban az élelmiszerek mellett.

A legtöbb helyen kóstolóval várták az érdeklődőket. Lekvárok, mézek, szörpök, chiliszószok széles választéka, ínycsiklandozó vadhús és sertéshús, no meg libából készült termékek, sőt még halgazdaságból származó halhús is kapható.

Sajtok minden mennyiségben és formában kedveznek az igazi rajongóknak. Juh-, kecske-, tehéntejből készült változatos ízvilágú sajtok közül válogathatunk.

Emellett, aki megéhezik ezen a héten karcagi birkapörköltet és különféle lepényeket, lángost, sült kolbászt, rózsafánkot, kürtőskalácsot és még sok mást is csemegézhet.
 
Szeretném kiemelni a számomra legkedvesebb
termelőket. Igazi kuriózum a bogárzóijuhtejből készült termékeket kínáló Dani család. Egy csipet otthon számomra, hisz Bogárzó csupán néhány kilométerre található Földeáktól. Különféle ízesített és füstölt sajtok, sajtkrémek, gomolya, orda, juhtúró közül válogathatunk. Pazar, friss és ízletes finomságok!

A juhtejnek és a belőle készült termékeknek számtalan jótékony hatása van, habár ezekről igen keveset hallunk. A tehéntejhez képest könnyebben emészthető a juhtej és például a juhsajt több kalciumot tartalmaz, mint a tehéntejből készült társaik. Gazdagabb tápértékű és több fehérje található benne. Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag: kalcium, cink, foszfor és vas tartalma magas. Emellett kiváló A, B, D, E vitamin forrás. Egészséges, telített zsírsavak vannak benne, ami segíti a vitaminok felszívódását és a test egészséges működését. A juhtúróból készíthetünk pogácsát, körözöttet, tölthetünk vele gombafejeket, húsokat, ízesíthetünk vele sztrapacskát vagy juhtúrós puliszkát.


Általában csupán Márton napkor vagy a téli időszakban fogyasztunk libahúst. Mondjuk egy finom konfitált libacombot párolt káposztával. Megsúgom, hogy ezen a piacon konfitált libacombot is kaphattok levákuumozva. A füstölt libamellet, libahúsból készült nyársakat, grillkolbászokat, húspástétomokat, libacombokat árusító Csöglei Sonka stand szintén a gourmet vásárlók kedvence lesz. A kóstoló kihagyhatatlan, emellett csirkehúsból készült előkészített árukat is vásárolhatunk.
Melegen és hidegen füstölt libamellekből kaptunk ízelítőt. A juharszirupos, chilis, gyömbéres melegen füstölt libamell páratlan.
Mire használhatjátok fel ezt a finomságot? Készíthettek egyszerű szendvicset belőle, kerülhet salátába, de akár húsok töltelékébe is érdemes beleforgatni aprított változatban. 


A birka valóban a "fülétől a farkáig" a bográcsban végzi. A fej
is kettévágva benne fő, sőt még a pacal is. Akkor az igazi, ha jó sötét a szaft. Nálunk csak ez a fajta pörkölt az igazi. Érdemes saját dobozt vinni. Elvileg júliusban jönnek következő alkalommal a birkahússal teli katlanokkal.

Kora reggel kezdik a főzést a szakácsok, így már 9 óra körül lehet kóstolni a pörköltet. Figyelni kell, mert szó szerint megrohamozzák őket a pörköltrajongók. Hosszú sorok álltak a sátor előtt. 2 bogrács csak úgy pikk-pakk elfogyott. Időben menjetek! Sajnos az idén elmarad a Karcagi Birkafőző Fesztivál, de június 27-én mindenkit otthoni birkapörkölt főzésre invitálnak a szervezők, melyről fotót vagy videót lehet majd feltölteni az esemény oldalára. Így bárki csatlakozhat az online birkapörkölt főző fesztiválhoz. 
 

A hollókői húzott rétes is igen ízletes volt. A káposztás és a meggyes igazi befutó. Emellett még túrós lepény is csábította az éheseket. Tudtátok, hogy húzott rétest kb. a 18. századtól készítenek a magyarok? Sokáig lakodalmi finomságnak számított. Hollókőn tarthatnának igazi réteskészítő kurzusokat. Biztosan sok érdeklődő látogatná a programot. Minden esetre nagyon örültem, hogy ők is helyet kaptak a standok között. 


Szívügyem a vadászat és a vadgasztronómia a saját konzervatív értékrendszerem szerint, így egy rövid bejegyzést mindenképpen szeretnék ennek a résznek is szentelni. Csupán néhány stand volt, akik valamilyen formában kapcsolódtak a vadászathoz. Vörösboros csemege és csípős szarvaskolbászt vásárolhattunk, sőt igazán csípős paprikamagolajjal készült változatot is az egyik asztalnál. 
Szabó József vadászíró személyesen dedikálta műveit. Az íróról így vallott egy olvasója: "erdő susogás a lelke és tiszta patakként csobognak a szavai." A vadásztörténetek kedvelői így szellemi csemegével is gyarapodhattak a piacon.
Kocsis Gyula szűcsmesternél pedig kikészített vaddisznóbőrt, sőt még belőle készült mellényt is vásárolhattak az érdeklődők. Remélem a vadgasztronómiai részleg is gyarapodni fog, mondjuk fűszerkeverékekkel, a hamarosan megjelenő VADEX kész grilltermékeivel, vagy éppen az Ízek a vadászházból pástétomjaival. Ez most csupán néhány ötlet! Hétről hétre fejlődik és formálódik a piac. 

Mi került a kosarunkba?
Bogárzói juhtejből készült termékek nem maradhattak ki, a karcagi birkapörkölt szintúgy. Zöldségek, gyümölcsök, libahúsból készült 3 fajta grillkolbász, szarvaskolbász, bodzaszörp, bulgur, jalapeno palánta... Szóval sok-sok finomság és ezeket újra meg is vásárolnám. Az abszolút favoritok nekem a bogárzói krémsajtok és a libahúsból készült portékák.
Mindent összegezve jól összeállított termelő gárda várja a vásárlókat. Ezeket az embereket valóban érdekli, hogy következő alkalommal is visszatérjen hozzájuk az elégedett vevő, hogy a portékájuk jó hírét öregbítsék a látogatók. Nincs bóvli, nincs gagyi termék. Ez is nagy pozitívum. Az én megítélésem szerint csupán néhány árus lóg ki a sorból, de szerintem idővel letisztul majd ez is.
Nagy segítség lenne a szervezők részéről, ha minden alkalommal egy termelői listát megoszthatnának az aktuális heti résztvevő árusokról. Ekkor biztosan tudja az ember, hogy a kedvenc finomságait megvásárolhatja az adott hétvégén vagy éppen újakat fedezhet fel.
Minden elismerésem az árusoké, hisz azért hogy reggel 8 órakor már kipakolva, kész portékákkal várják a látogatók sokszor hajnali 4-kor már útra kelnek. Több helyen kellemesen elbeszélgettünk. Mindenki örömmel mesél az általa készítettekről. Kérdezzetek bátran!
Remélem, hogy legalább ősz végéig megrendezésre kerül az autós piac, mert igazi élmény, rengeteg különleges alapanyag megtalálható egy helyen és a hangulatai is páratlan.
Mi biztosan állandó vásárlók leszünk itt!
Látogassátok meg ti is a bagi Autós Termelői Piacot!


ELÉRHETŐSÉGEK

Cím: M3-as autópálya Bag-Tura-Aszód lehajtó (körforgalomból a 3. kijárat a Bag Ipari Park 2 Kereskedelmi Zóna tábla felé)


Nyitva: Minden szombaton 8-tól 16 óráig

Parkolás ingyenes a piac előtti zöld területen.

https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             


















2020. június 15., hétfő

Tepsis pisztráng újburgonyával



Csak a Facebookon osztottam meg a vasárnapi vacsoránkat, de akkora sikere volt, hogy sokan kértétek a receptet. Nem fogom túlbonyolítani, hisz csupán néhány remek alapanyagra és egy kis időre lesz szükség. Ezeket a pisztrángokat magam fogtam, magam beleztem és magam is készítettem el.

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók:

4 db kb. 30 dkg-os pisztráng

1 kg apró újburgonya

15 ág friss kakukkfű (kb. 10 cm)


őrölt fekete bors

olívaolaj

➽ Az apró újburgonyát megmossuk és elfelezzük azokat. Sóval, őrölt fekete borssal megszórjuk a krumplikat, meglocsoljuk vékonyan olívaolajjal és összeforgatjuk az egészet.

➽ A pisztrángokat megmossuk, kívül-belül sózzuk, borsozzuk és kakukkfű ágakat teszünk a hal hasába. Mindegyik pisztrángot a burgonyaágy tetejére helyezzük és vékonyan meglocsoljuk olívaolajjal.

➽ Fedetlenül közepes fokozaton (elektromos sütő kb. 200 °C, gázsütő kb. 5-ös fokozat) 20 percig sütjük a hal egyik oldalát, majd megfordítjuk azokat és további 20 percig sütjük a pisztrángok másik felét. 

➽ Miután megsültek a pisztrángok friss salátával tálaltam ezt a fogást. Itt találhattok a salátára egy általam kedvelt ötletet.

Ennyire egyszerű ez az egész! 😊

Kellemes sütögetést kívánok Nektek!


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!



2020. június 7., vasárnap

Aranylakodalom - Egy 50. házassági évforduló története



"Ötven éve kéz a kézben sétáltok a napsütésben. 
Ha vihar jő összebújtok, jóban-rosszban együtt vagytok!"

Életünk fontos mérföldköveit mindig megörökítem a blogon is. 
Ma sincs ez másképp. Az apropó, hogy a szüleink 50 éve együtt vannak jóban és rosszban. 

50 évvel ezelőtt a nagy árvíz próbálta megakadályozni a szüleink egybekelését, most meg a koronavírus gördített akadályokat elénk. De rajtunk nem lehet kifogni, nem olyan fából faragtak bennünket!😊
Folyamatosan egyeztettem a kormányzati szervekkel, plusz a falu polgármesterével és hála az égnek megünnepelhettük a jeles évfordulót. Minden leszervezésére csupán 3 hetet kaptunk. Innen szép nyerni, de ezért kell egy ilyen nagy teherbírású, semmitől meg nem rettenő család! 💪😊  
Díszítettünk, pakolásztunk, sütöttünk, főztünk, készülődtünk és végül egy jót mulattunk. A kirakós minden darabja szépen összeállt. 
Ezért hálát adok!



Szerencsés vagyok, hogy a szüleink 50. házassági évfordulóját megünnepelhettük a legfontosabb és egyben legkedvesebb emberek társaságában! Ha kívánhatok ilyet, akkor még ugyanennyit szeretnék a szüleimnek erőben, egészségben kérni az égiektől! 

Mi a titkuk? 
Sok tényezőből áll össze az egész. Talán a kölcsönös szeretet, szerelem, önzetlenség, egymás támogatása, a közös élmények... De erre nincs recept. Mindenhol vannak nehézségek, betegségek stb., de azért vagyunk együtt a másikkal, hogy megoldjuk.  Két ember vagy egymásra talál egy életre, vagy nem. Én is ezt vallom immáron 10 éve. 
A mai világban házasságok megköttetnek, majd felbomlanak. Nem veszik komolyan azt a bizonyos esküt. Üdítő ellenpélda számomra a szüleim esete vagy éppen a sajátom. Ha az ember kimondja azt a bizonyos igent, akkor szóljon örökre, ameddig a sors szét nem választ!
Most nincs más dolgunk hátra, mint készülni a gyémánt lakodalomra! Csupán 10 év és újra ünnepelünk!😊 A pápai áldás már meg is van erre!

   

Szerintem a nyitó és záró fotóban minden benne van! Szeretet, szerelem, megbecsülés és egy kerek élet! Büszkék vagyunk rá, hogy ők a mi szüleink! 



https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

              

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2020. május 31., vasárnap

Vadgasztronómia koronavírussal tálalva


Hadd osszam meg veletek a gondolataimat a vadgasztronómia és a koronavírus szemszögéből.
Az utóbbi 3 hónap igen sok kárt okozott az élet sok-sok területén. Folyamatosan követtem a híreket, olvastam a szakmai cikkeket és így jutottam el oda, hogy klaviatúrát ragadva egy rövid összefoglalót állítsak össze arról, hogy miként hatott, min változtatott a koronavírus a vadhús vásárlással és a vadgasztronómiával kapcsolatban. 

ÉTTERMEK ÉS KERESKEDELEM
Eddig sem volt túlzottan elterjedt a vadhús az átlag vásárlók körében. Legtöbb esetben csak étteremben vagy éppen vadászismerős által tettek szert az emberek egy kis vadhúsra. De most ez is szinte a nullára esett vissza.
A bérvadásztatások minimálisra csökkentek. Az igazi áprilisi őzbak vadászatok szintén alig teljesedtek be. A vaddisznókat sújtó afrikai sertéspestis sincs az ágazat segítségére. Tehát még ez is tizedeli az állományt. Így a lőtt vad mennyisége is csökkent.
A kilőtt vadak felvásárlása pedig lelassult vagy ideiglenesen megszűnt, hisz sok esetben a felvásárlás is szüneteltetésre került, mert a hűtőházakban temérdek hús ragadt, hisz nem volt piac ahol értékesíteni tudták volna. Azoknak a vadhús kereskedőknek/ feldolgozóknak egy kicsivel szerencsésebb volt ez az időszak, akik füstölt kolbászt vagy éppen sonkát is készítenek például szarvasból. Tovább eláll a termék és a piacon is jobban eladhatóbbak, mint a fagyasztott hús. Félreértés ne essék, akkor sincs kint a slamasztikából ez az ágazat. De a vásárlásokat tekintve többen szántak rá nagyobb összeget egy-egy különleges szalámira, hisz étterembe/vendéglőbe nem járhattak az emberek. Így máshogyan pótolták a különlegességeket az asztalon. 

Vegyük alapul a fővárost. Itt az utóbbi időben igazán népszerű lett a Kifli.hu webáruház, ahonnan rendelve már aznap megérkeznek a kiválasztott portékák. Hála az égnek a kínálatukban található vadhús és vadhúsból gyártott készítmények, mint például a füstölt kolbász vagy mondjuk egy kis füstölt vaddisznó szűzpecsenye a Villányi Vadtól. Róluk majd egy későbbi részletes bejegyzésben írok, mert hihetetlenül jó beszerzési források és a portékáik fantasztikusak és az árukészlet is igen széles. Szóval visszatérve. Folyamatosan intézem a vásárlásaimat az oldalon és tapasztalom, hogy jelentősen fogy a vadhús és a vadkolbász. Az emberek kísérletező kedve költői túlzással azért megugrott ezen a téren. 
Az elsődleges csatorna, az éttermek-vendéglők sora kénytelen volt bezárni vagy csökkentett üzemmódra átállni. Így az a minimális vadgasztronómiát szerető ember sem vásárolta az éttermi különlegességeket. Több étterem átállt a kiszállításra, de ha egy étlapot végigböngészünk, akkor mondjuk 20 ételből, szerencsés ha 1-2 darab vadétel van. Ez igen csekély.
Matusz Balázs neve egybeforrt a vadhúsok kereskedelmével. A legtöbb hazai éttermet a Matusz-Vad szolgálja ki immáron 26 éve ezzel a nemes alapanyaggal. A tulajdonos egy igazi piaci rést fedezett fel a 90-es évek elején. A vele készült Forbes cikket olvasva (forbes.hu) tökéletes képet kapunk az éttermek bezárása utáni vadhús kereslet csökkenésről. Mivel rengeteg vendéglátóhely kényszerpihenőre ment, így a megszokott mindennapi kereskedelem is jócskán lecsökkent, pontosan 3 hét alatt 80%-ot esett az a befutó megrendelések száma. Gyorsan reagáltak a vírushelyzetre, így átálltak lakossági eladásra, de ez is kevés volt a régi szint eléréséhez, de az életben maradáshoz elegendő volt. Jól szemlélteti az eset, hogy csak a gyors reagálás, a talpraesettség szolgált némi megoldással.
  
HÁZHOZSZÁLLÍTÁS ÉS ÚJDONSÁGOK
Nagy örömömre több vadhúsból készült termék házhozszállítása is elindult. Az egyik kedvencem a mennyei vadpástétomokat készítő Ízek a vadászházból csapata. Az ő termékeiket már az Interspar polcain is megtalálhatjuk, de a pandémiás időszak alatt az otthonunkba is rendelhettünk belőlük. Sőt a székesfehérvári Erdei Delikátesz is vállalt már a vírus alatt kiszállítást. Itt elérhető szinte az összes Vadex termék és a hozzájuk passzoló alapanyagok, fűszerek és sok más finomság is.
Az elmúlt hónapokban jelentettek be még egy újdonságot és már előre várom a kész produktumokat: a Vadex feldolgozott hústermékeket ígért a nyárra. Lesznek szeletelt sonkafélék, grillkolbászok, pástétomok, konzervek, nyers, szeletelt, kockázott és darált húsok, hamburger pogácsák és csevap is. Ez így első nekifutásra igazán ígéretesnek hangzik. Ebben a formában talán nagyobb népszerűségnek örvendenek majd a vadhúsok. Egyszerűbb lesz bevezetni a hétköznapokba ezeket a finomságokat.
A darált vadhús kimondottan jó ötlet. Már nagyon régóta mondom, hogy valaki készíthetne ilyet is. Mindenki jól jár, hisz a nyesedékek tökéletesen alkalmasak erre. Én például a szarvashúsból készült bolognait imádom, ez a gyerekek számára is igazi kedvenc lehet, de a fasírt is darált húsból készül. Sokan a vadhúst sem tudják egyszerűen beszerezni, arról már nem is beszélek, hogy nem mindenki rendelkezik otthon húsdarálóval. Egy csapásra kiküszöbölnék a darált vadhúsokkal ezt a problémát. 

ELMARAD
Még egy fontos hír. Sajnos a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál elmarad az idén. Augusztus 15-ig 500 főnél nagyobb rendezvény nem kerülhet megrendezésre. A fesztivál szeptember 5. dátuma igazán közel van ehhez az időponthoz, így a bizonytalanságot és felesleges szervezést elkerülve jövő évben találkozhatnak újra a vadételek szerelmesei. Számtalan főzőverseny és vadásznap is sajnos a jövő évre került át.

JÓTÉKONYSÁG


Természetesen a vírushelyzet alatt a vadászok sem tétlenkedtek. Az Agrárminisztérium tájegységi fővadászainak kezdeményezésére jótékonysági akció keretein belül 40 helyre szállítottak ingyenes vadhúscsomagot az egészségügyi és szociális dolgozóknak, valamint a mentőállomásoknak megköszönve az utóbbi hónapok áldozatos munkáját.

Mint láthatjátok ezt a területet sem hagyta érintetlenül a vírus, de bizakodásra ad okot a sok-sok talpraesett ember, akik ebből a helyzetből is új ötletekkel, azonnali reagálással a legjobbat próbálták kihozni.





https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

              

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Az évszak legjobb receptjei - Tavasz

 

Ez a tavasz nem úgy sült el, ahogyan terveztem és terveztük. Rengeteg plusz teher szakadt rám a vírusból adódóan, így a blogon sem voltam túl aktív. Azért készült néhány recept is és beszámoló is a blogra, így a hagyományt folytatva hozom nektek a TOP 3 tavaszi bejegyzést. Vigyázzatok magatokra, kitartást kívánok mindenkinek! 

1. 
A nemzeti ünnepre ajánlottam a figyelmetekbe a trikolor zsebes karajt. A legjobb ebben a fogásban az, hogy szinte bármivel variálható, ami éppen a hűtőben lapul. 

2. 
A medvehagyma szezon szinte senki sem hagy hidegen. A sajtos - medvehagymás melegszendvics mindenkinél jó választásnak bizonyult. 

3.
Az igazi Kossuth kifli mandulával készült anno. Az egyszerű sütemény receptjét és egy csipet gasztrotörténelmet is találhattok a blogon.

Köszönöm, hogy ennyien követitek az írásaimat napról napra! Remélem, hogy egy-egy jó ötlettel mosolyt és igazán ízletes pillanatokat varázsolhatok a konyhátokba. 

2020. május 23., szombat

Frankfurti leves

Ha frankfurti levesről az iskolai menza ugrik be. Többen pedig tévesen Frankfurt városához kötik a Budapesten született ételt! Viszont a titkos kapocs a leves és a név között a frankfurti virsli. Elvileg ez a hozzávaló került az eredeti levesbe. A frankfurti virslit pedig egy osztrák hentes találta ki még 1805-ben, aki a juhbélbe töltött vékony kolbászkákat árulta Frankfurter Würstl néven, így emlékezve a Frankfurtban töltött inaséveire. De most kanyarodjunk vissza a minden háztartásban fellelhető alapanyagokhoz és főzzünk belőle egy tartalmas levest! 

 

Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg kelkáposzta
6 db virsli
25 dkg burgonya
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 ek. napraforgó olaj
3 liter víz
2 dl tejföl
2 ek. liszt
2 ek. őrölt fűszerpaprika
1 tk. só
1 tk. szárított majoránna vagy 5 db 10 cm-es ág friss


ELKÉSZÍTÉS

➽ A burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk kb. 2x2 cm-es darabokra. A kelkáposztát megmossuk és maximum ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.

➽ Egy 5 literes edényben 2 ek. napraforgó olajon folyamatos kevergetés mellett kissé megpirítjuk a tisztított, zúzott fokhagymát.

➽ Ezután hozzáadjuk a burgonyát, majd a kelkáposztát a fokhagymához. Megszórjuk az egészet 1 tk. sóval, 2 ek. őrölt csemege fűszerpaprikával, 1 tk. szárított majoránnával és felöntjük az egészet 3 liter vízzel.

➽ Az így összeállított levesalapot kb. 25-30 percig főzzük. Minden esetben ellenőrizzük a krumplit, hogy már megfőtt-e. Ezalatt kb. fél cm vastag szeletekre vágjuk a virsliket.

➽ 2 dl tejfölt ( én általában 20 %-os változatot használok, de tökéletesen jó bármelyik), 2 ek. liszttel és a levesből kimert kb. 2 merőkanál alaplével csomómentesre keverünk. Tudjátok, ha csomós lenne és sehogyan sem boldogultok vele, akkor kapjátok elő a botmixert és egyengessétek el 1 perc alatt a kis csomókat.  Ezután összekeverjük a habarást a levesalappal. Ilyenkor még ízesíthetünk rajta egy kis sóval, majoránnával kinek-kinek az ízlése szerint.

➽ Ez az a pont, amikor a virsliket hozzáadjuk a behabart levesünkhöz és további 10 percig főzzük néha-néha megkeverve a levest. Így elkerüljük, hogy ne főljön szét a virsli.
Igazán laktató főleg téli leves, de nálunk egész évben megfordul az asztalon! Nagyon szeretjük!

Jó étvágyat kívánok hozzá Nektek!

https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!



2020. május 15., péntek

A Stílusos Vidéki Éttermiség házhoz jön



A Stílusos Vidéki Éttermiség szinte összes tagját végigkóstoltuk már.  Szeretem ezeket az éttermeket, mert garantált a kiváló minőségű alapanyag, a kreatív fogás, a finom étel és a kedves vendéglátás. Így nem volt kérdés, hogy a magyar termelőket támogatva kipróbáljuk az aktuális heti finomságokat. 

Minden héten szerdától indul a kiszállítás, mert a hét elején az alapanyagokat szerzi be a csapat. A legjobb, hogy nem csak kétfogásos menüt lehet rendelni, hanem a SVÉT asztal termelői kínálatából is rendelhetnek az érdeklődők. 
Remek termelőket gyűjtöttek egy csokorba és az ő portékáikból lehet válogatni. 
Továbbá Szabi, a pék kenyereiből is lehet rendelni.  
Egy 2 fogásos menü ára 2050 és 2150 Ft adott naptól függően.

Ruprecht László a SVÉT elnöke a SVÉT asztal zöldségei és húsárujából válogat a heti menühöz. Emellett a tatai Platán Étterem kertészetének friss zöld növénykéi és a hosszúhetényi Almalomb házi tésztái kerültek felhasználásra. A Pannónia Gasztrohajó csapatával készítik az ételeket és a felszolgálók a kiszállítók. Budapesten és Budapest 15 km-es körzetében szállítanak ki. 
Az ételeket frissen főzik, majd visszahűtik, hogy otthon felmelegítve bármikor elfogyaszthassuk.

Mi volt a menü? 

- Sajtkrémleves Sándor Tamás bükki sajtjából, zöld spárgával

- Szarvaspörkölt csomboros, rakott házi tésztával

A szállítás tökéletesen pontosan érkezett, az ételek mennyiségen bőven elegendő volt és a minősége pedig kiváló. 


Egy kis melegítés, némi tálalás és máris minőségi, ízletes étel tálalható fel. 
A sajtkrémleves remek volt, a spárga zsenge, sőt még pirított kenyérkockákat is csomagoltak külön. 
A főétel valóban szép szarvascombból készült, nagy darab ízletes húsokból, a rakott tészta is tökéletes volt.

A legjobb hír, hogy nem csak a járvány idejére tervezték ezt az összefogást, hanem hosszú távon számíthatunk a SVÉT finom menüire. 
Erről mindig hírlevélben vagy a Facebook oldalon kaptok információt.



Egyetlen momentum árnyékolta be a rendelést, az pedig maga a folyamat volt. Iszonyatosan nehéz volt a kommunikáció, véletlenül 4 adag ételről küldtek visszaigazolást, az illetékes hölgyet nem lehetett elérni, ha hívtam kinyomott és a leveleimre is nagyon nehezen válaszolt. Egyet nagyon nem szeretek, ha bizonytalanságban tartanak és nem kommunikálnak velem jelen esetben több napon keresztül. 
De jó hír, hogy már másik címen kell leadni a rendelést, így talán ez a probléma elhárul. Most betudom a túlterheltségnek ezt a nagy malőrt. Végül minden jól sült el és a kért időben, a kért mennyiség leszállításra került.   

A jövőben is biztosan támogatni fogom a hazai termelőket és a SVÉT tagokat egy-egy menü rendelésével, mert hihetetlenül finom és minőségi ételeket szállítanak az éhes vendégeknek.
Még egy nagyon pozitív hozadéka a rendelésnek, hogy Szabi, a pék portékáit is meg lehet vásárolni. Én most egy áfonyás - mogyorós kenyérre voksoltam.   
Ha tehetitek, akkor próbáljátok ki ti is a SVÉT aktuális menüjét! Minden falatkája megéri! 

Ui.: Ez a bejegyzés nem fizetett reklám. Az ételeket saját zsebből fizettem és nem kérésre/meghívásra teszteltem. Pusztán saját örömből!



https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2020. május 9., szombat

Kifli.hu - Leteszteltem!




Rendelni vagy nem rendelni?
Ebben a kaotikus időszakban inkább a rendelni opciót választom, habár éhen biztosan nem halunk. Az alapvető élelmiszerekből mindig minimum egy havi adag fellelhető itthon.
Szeretném előrebocsátani, hogy nem marketing cikk következik most. A bevásárlást saját zsebből fizettem. Így tudok igazán objektív véleménnyel szolgálni Nektek.
Rengeteg helyen olvastam a Kifli.hu  online szupermarketről például a Forbes hasábjain is. Berobbant a vírus és akkora forgalom szakadt az éppen még néhány hónapja szárnyait bontogató cégre, hogy padlógázzal száguldottak a siker felé. 
Pikk-pakk beteltek a rendelési időpontok, így én is sokszor lemaradtam egy-egy vásárlásról. Elkezdtem felvinni a rendelést és mire lezártam volna, már elkapkodták az időpontokat. 

EGY KIS HÁTTÉR - RÖVIDEN A CÉGRŐL

Az anyacég és az ötlet Csehországból származik. Ott körülbelül 6 évvel ezelőtt alapította meg a Rohlik.cz online élelmiszeráruházat Tomas Cupr cseh üzletember. Először Prágában Akkora sikere lett az üzletnek, hogy terjeszkedni kezdtek országon belül Brno felé. Majd a magyar fővárost szemelték ki első külföldi online élelmiszeráruházuk számára a maga 2 millió fős lakosságával. 
Budapesten, a Jászberényi úton található 4500 négyzetméteres raktáruk. Innen indulnak útra a csomagok. A kiszállítást mindig Kifli.hu autó hozza házhoz, tehát saját flottával és a saját alkalmazottakkal dolgoznak. 


MIÉRT KÜLÖNLEGES?

Röviden úgy fogalmaznék, mert nem árulnak mindenféle "szemetet". Fontos a minőség! Nincs diszkontáru, cserében viszont valóban kiváló prémium minőséget kap az ember. Bevallom manapság a hideg futkos a hátamon egy-egy élelmiszerüzletben, hogy milyen gyatra minőségű termékeket próbálnak drága pénzért a vevőre tukmálni. Olykor ennek hangot is adok. De itt nincs megalkuvás. Azt kapom a pénzemért, amire "befizettem". 

Emellett a szállítás rendszer roppant szimpatikus, mivel hétköznap 4 órán belül, hétvégén pedig 3 órán belül kihozzák a termékeket. És ebben rejlik az erejük még a minőség mellett. Előfordult már velem is, hogy nem akartam boltba menni, de szükségem lett volna erre-arra. 

Még egy pozitívum, hogy pontosan azokat a termékeket kapja az ember, amelyeket megrendelt. Nincs felesleges helyettesítő termék. 



A KÍNÁLAT

Igazi gourmet vásárlók imádni fogják. Én például ezért voksoltam erre az online élelmiszerboltra, mert egy helyen megkapom a ritkán beszerezhető Bányai kávétól kezdve, a Veresi Paradicsomon át, Szabi, a pék Panificio il Basilico kenyérkülönlegességeit. Sőt még Óföldeáki Tésztát is tudok venni, ha éppen nincs egy kis hazai kéznél. 
No meg a vadgasztronómia szekciója... Szuperlatívuszokban tudok róla beszélni. Nem kell Nógrádig menni a Villányi vad termékekért, hanem a termékpaletta egy része itt is megtalálható.  
Csupa-csupa minőségi termék. 

A zöldség és gyümölcs szekció külön kiemelném. Több terméket vásároltam már a spárgától kezdve, a salátán át, az avokádóig. Minden alkalommal tökéletes állapotú finomságot kaptam és olyat, ami nem romlott meg néhány nap alatt. Sajnos egy átlagos élelmiszerboltos vásárláskor sokkal rosszabb tapasztalataim vannak.



TAPASZTALATOM:

Bevallom én leginkább a különlegességekért vásárolok itt időközönként. Egy helyen megkapok sok-sok olyan terméket, amiért külön körutakat kell normál esetben beiktatnom. Remek beszerzési hely sok-sok különlegességgel.
A legjobb, hogy Magyarországon csak itt Marks&Spencer finomságok közül is lehet válogatni.
Beszéljünk egy kicsit az árakról. Minőségi termékek révén nem az alsó árkategóriáról beszélünk az árukészlet 50%-a esetében. DE sok olyan élelmiszer is kapható, amelyek ára tökéletesen megegyezik egy-egy nagy bevásárlóközpontéval.
Érdemes figyelni az akciókat is!
Bankkártyával és vírusmentes időszakban készpénzzel is lehet fizetni. Sőt még a borravalót is előre lehet rendezni bankkártyás fizetéskor. Igazán praktikus!
Összességében nagyon szeretem, hogy sok-sok gourmet terméket egy helyen, rövid idő alatt, kedvező szállítási költségek mellett szerezhetek be.
Összességében maximális megelégedéssel ajánlom figyelmetekbe a Kifli.hu-t!

Weboldal: https://kifli.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/www.kifli.hu

UPDATE: 
Az első rendelés óta már többször volt a Kifli.hu csapatához szerencsém. A véleményem azóta sem változott, rendesek, pontosak és remek termékeket szállítanak igazán rövid idő alatt házhoz. Érkezés előtt mindig értesítenek sms-ben, felajánlják, hogy az előző vásárlás újrahasznosítható csomagolásait elviszik, ha szükséges.
A futárok mindig kedvesek és kifogástalanok voltak!
Budapest mellett már néhány környező településre és nyáron a Balaton főbb bázisaira is vállalnak kiszállítást.



2020. május 2., szombat

10 tipp heti 1 bevásárláshoz koronavírus idején


 
Ti hányszor jártok bevásárolni egy héten? Hetente egyszer, többször vagy éppen ami kell azért beugrotok a boltba?
A jelenlegi vírushelyzet alaposan felborította a bevásárlási szokásokat (is).
Alapvetően nem voltam soha nagy "boltba szaladgálós", így a heti 1 bevásárlásra voksoltam. Ennyi idő alatt a gyorsan romló zöldségek, gyümölcsök, felvágottak is elfogynak és jöhet az újabb adag. 
Emellett tartok havi 1 nagy bevásárlást, amikor megveszem a száraz, elálló alapanyagokat, a fagyasztható húsokat és zöldségeket. 

10 tippet adok nektek a vírus alatti bevásárlásra. Meglátjátok, hogy nem csak a boltra korlátozódik, ha gyorsan és hatékonyan le akarjátok tudni az egészet.

1. Tervezzük meg a heti étkezéseket! 
A főételeket, leveseket, desszerteket (desszert lehet a gyümölcs is) maximálisan érdemes összeállítani, a reggeliket pedig körülbelül összeírni valamennyi mozgásteret hagyva. 
Ha fáradtan esünk haza, akkor nem biztos, hogy minden alkalommal főzünk, így "egy-egy száraz étkezés" is belecsúszhat a pakliba. 

2. Írjunk bevásárló listát! 
Fontos, hogy a boltban gyorsan és céltudatosan beszerezhessük az alapanyagokat. Sőt még érdemes egy csoportba sorolni a körülbelül egy helyen fellelhetőeket, mint például tejtermékek, felvágottak, zöldségek. 
Emellett van még egy szerepe ennek a listának. Ez a következő pont lesz!

3. Mérjük föl a készleteinket! 
Ha nem szeretnénk egy ötödik darab doboz rizst, vagy a harmadik csomag felbontott cukrot, akkor igenis a heti bevásárló lista segíteni fog ebben. Mielőtt elindulnánk mindenféle védelmi eszközzel felvértezve az üzletbe érdemes átnézni a polcokat. Lehet, hogy pár dolog kiesik a beszerzendők közül, mert mégis van otthon, akár több doboz is belőle. 
 
4. Válasszunk üzletet! 
Érdemes céltudatosan egy nagyobb élelmiszerüzletben bevásárolni, mert akkor egy helyen, gyorsan mindent beszerezhetünk, így nincs felesleges kör, felesleges találkozás az emberekkel. Itt is inkább a kora reggeli nyitási időpontot preferáljuk, hisz az üzlet ilyenkor már feltöltve, de még kevés ember megy bevásárolni.
 
5. Zöldségek és gyümölcsök
Válasszunk tartós zöldségeket (burgonya, répa, cékla, karalábé, hagyma...) és gyümölcsöket (pl. alma), amelyeket hetekkel később is felhasználhatunk, ha éppen marad belőle. 
Savanyúság, friss fűszer, spenót is kerülhet a kosárba. Ezeket is el lehet tárolni, akár a fagyasztóban is. Emellett rövid távú zöldségekből is válogathatunk mondjuk a reggelihez: retek, paradicsom, saláta, uborka...
A tojást is ide sorolom most! Jól jön, ha van 10 darab a hűtőben, akár egy gyors rántottához. 
 
6. Konzervek és mirelitek
Érdemes ezekből is kicsit betárazni. Igen ez egy gasztroblog, de még nekem is van a szekrényben olykor gyors kínai leves, Uncle Ben's,  fagyasztott panírozott hal, saját készítésű pizza fagyasztva, borsó, kukorica, tök, paradicsomsűrítmény, üveges savanyúság, leveles tészta... Ezek jó ideig elállnak, bármikor gyorsan előkaphatóak a fagyasztóból és akár leves, akár főétel is készülhet belőlük. 
 
7. Tejtermékek
Tejet, tejfölt és sajtot mindenképpen tegyetek a kosárba. Ezek kerülhetnek süteménybe, levesbe, főételbe.
A sajtot, vajat, tejet, túrót gond nélkül lefagyaszthatjuk. Sajtot érdemesebb nagyobb gurigaként vásárolni és feldarabolni. A tejfölt és a joghurtot ne fagyasszátok.
 
8. Húsok
Csirke, sertés darált hús, csirke- vagy pulykamell lehet egy gyors váza az egész menünek. Vásárolhatunk pástétomot, kolbászt, szalonnát, felvágottakat. De vigyázzunk, hogy hol vásárolunk! Csak friss húsok kerüljenek a kosárba. Aminek már szaga van, látszik rajta, hogy "száraz" a külseje meg ne vásároljátok!
 
9. Tartós élelmiszerek
Kerüljön a kosárba liszt, cukor, só, rizs,(vagy bulgur, kuszkusz, étolaj, száraztészta... Ezek hosszút távon felhasználható termékek. 
Süthettek a lisztből kenyeret, kiflit, süteményt... Természetesen a profik már kovásszal. Apropó kovász! Magatoktól indíthattok kovászt lisztből és vízből Szabi, a pék leírása alapján. Így soha többet nem fogtok az élesztőtől függni, ami igazi hiányterméke lett a piacon. 

10. Higiénia
Maszkot szinte mindenhol kötelező már hordani és a megfelelő idősávban látogathatnak az üzletekbe az idősek és a fiatalok. Mindez rengeteg kellemetlenséget, ellenségeskedést szül. Borzasztó ezt látni. Viseljétek a maszkot, mert kell és így a büntetés is elkerülhető. A hatékonyságával kapcsolatban már több kérdés felmerül bennem, de ez más platformra tartozik. 
A bevásárló kocsi fogóját le lehet törölni antibakteriális törlőkendővel, de ahogyan megfogtok akár kesztyűben, akár kézzel egy-egy terméket már a potenciális veszély ott lesz. Sok-sok ember kezei között fordulnak meg a portékák, mire a polcra kerülnek.
Kérlek benneteket, hogy ne őrüljetek meg! Nem hipózunk, 
"domestosozunk" zöldséget, gyümölcsöt, húst, tojást... Ha meg akarjátok mérgezni magatokat, akkor nyugodtan, de kérlek gondolkozzatok reálisan. 
Alapvető kézmosás mindig is jelen volt az életünkben. Most is legyen! Egy kicsit gyakrabban talán. 
Ha nem szeretnétek pénzzel fizetni, akkor most a kártyás vásárlás praktikusabbnak tűnik. Egy plusz veszélyforrást kiiktattok. De ahol van online bevásárlásra lehetőség, az a legbiztonságosabb és leghatékonyabb. Csupán néhány száz Forintért már a kiszállítás is megoldott. Természetesen vannak árnyoldalak is, de a jelenlegi helyzetben ez a legjobb opció a bevásárlásra.
Röviden ezek lennének az én tanácsaim. Természetesen ahány ház, annyi szokás alapon ez mindenkinél eltérő lehet. 

Kitartást kívánok mindenkinek! Vigyázzatok egymásra!

 
 
 
 



https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

              

  Nyomtasd ki a bejegyzést!