Candy apple - Hófehérke almája




Természetesen nem ez a magyar fordítás, de nekem ez jut először eszembe róla. Piros, édes, csábító. Ez okozta majdnem Hófehérke vesztét is :-) 

TÖRTÉNETE: 
Az első Candy apple-t 1908-ban az idős édesség készítő William W. Kolb késztette Amerikában, New Jerseyben, Newarkban. Karácsonyi időszakban ezzel szeretett volna egy kis újdonságot belecsempészni boltocskája kínálatába. Elkészítette a fahéjas keveréket, belemártogatta első almáit majd a kirakatba helyezte, hogy becsalogassa az érdeklődőket. Az első darabokat még 5 centért árulta, később ezreket adott el egy-egy évben. Az 1960-as években kapcsolódott hozzá a Halloween ünnephez. A gyerekek nagyon szerették a különleges almákat.

 





ELŐKÉSZÜLETEK
 
Egy erdei séta alkalmával gyűjtsetek kb. 15 cm-es botokat, amelyre az almát szúrjuk. Majd hegyezzétek ki egy késsel és felhasználás előtt nem árt megmosni. Én például egyik kapásmentes horgászatunk alkalmával gyűjtögettem, fotózgattam.









HOZZÁVALÓK


6 db közepes v. 12 db pici alma
6 db v. 12 db pálcika vagy ág
2 teáscsésze cukor
3/4 teáscsésze víz
1/2 teáscsésze kukorica szirup
1 tk. piros ételfesték
1/2 tk. fahéj ( elhagyható, csak ízfokozó, de máz nem lesz olyan tökéletes piros)

1. Először a kukorica szirupot készítsétek el. Lent megtaláljátok
   a receptet.
2. A vizet, a cukrot és a kukorica szirupot olvasszátok össze 
   lassú tűzön, majd amikor már cseppfolyós a keverék, akkor 
   adjátok hozzá az ételfestéket.
3. Zárjátok el a szirup alatt a lángot majd egy picit hagyjátok 
   hűlni. 
4. Amikor kezd egy picit sűrűbbé válni, akkor beleforgathatjuk az
   almákat. Akár többször is. 
5. Egy vékonyan kiolajozott tepsire rakjátok rá az almákat. Ha 
   szeretnétek bevonni valamivel, akkor egy kicsi szilárdulás 
   után forgassátok bele a lenti tippek valamelyikébe. 
6. Még aznap fogyasszátok, mert akkor fényes és szép a máz. 
   Másnap már matt lesz. Ez nem kemény bevonat, így a kicsik is 
   örömmel rágcsálhatják.


 KUKORICA SZIRUP HÁZILAG:

17 dkg cukor
0,75 dl víz
1 g citromsav
0,75 g szódabikarbóna

1. Vizet és a cukrot összeforralom, 
   majd amikor méz színű, folyékony 
   állagú lesz a keverék, akkor 
   hozzáadjuk a késhegynyi  
   citromsavat. 
2. Körülbelül 10-15 percig főzzük, még 
   világos színű legyen. 
3. Ekkor hozzáadjuk a szódabikarbónát, 
   de csak óvatosan. Nem baj ha nem 
   azonnal használjátok fel, de akkor 
   megszilárdul. Egy kicsit meg kell 
   melegíteni a tűzön és felolvad. De 
   minden egyes melegítéssel a cukor 
   egyre jobban barnul.  Ettől a 
   kukoricasziruptól lesz ruganyos 
   állagú a máz.

Ne ijedjetek meg. Én az első sikeres kukorica szirup készítésekor kicsit sok szódabikarbónát tettem az elegybe, ami gejzírként majdnem kitört és végül csont keményre kötött az edényben :-) De egy kis áztatással el lehetett tüntetni a nyomokat! Az idegrendszeremből már kevésbé:-)

 
TIPP: 
Zúzott dióval, mandula szeletkékkel, csoki forgáccsal, kókusszal dekorálhatjuk. Szórjátok meg vagy éppen hempergessétek meg a mázzal bevont almákat.

Hamarosan a karamellás alma receptjét is felteszem gyors és hagyományos formában.

Szép estét kívánok Nektek!


Népszerű bejegyzések