Csipkebogyó tea a hideg napokra


Még az utolsó percben vagytok, ha szeretnétek a téli napokra C vitaminban gazdag csipkebogyót gyűjteni. Az üzletekben magas áron vásárolhatjátok meg ezt a nagyon hasznos teának valót.
    De miért vennétek, ha a hétvégi erdei kirándulás alkalmával magatok is gyűjthettek.

MIT LEHET TUDNI A CSIPKEBOGYÓRÓL?
 A csipkebogyó más néven hecsedli a vadrózsa termése. A vadrózsa bokrok erdőszélen, bokros domboldalakon, elvadult helyeken találhatóak és érlelik be a gömb, tojás, vagy körte alakú és mindig tűzpiros bogyóikat. Szeptembertől novemberig lehet gyűjteni.

MIRE JÓ?

A csipkebogyó tízszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrom. A C-vitamin növeli a betegségekkel szembeni ellenálló képességünket, ezért kiváló meghűléses betegségek ellen, köhögés csillapítására (számomra bevált szer). Ám ezen kívül szép számban találhatunk benne, cukrot, pektint, gyümölcssavakat, magnéziumot, vasat, kalciumot, illóolajat, cseranyagot, nyomokban karotint, B1-, B2-, K- és P- vitaminokat.
Magas magnéziumtartalmának köszönhetően fontos szerepe van a szív-és érrendszeri betegségek, keringési zavarok gyógyításában, ugyanakkor serkenti a gyomornedvek működését, csökkenti a vérnyomást és idegnyugtató is.


FONTOS
- csak ép, kemény bogyókat válasszatok lehetőleg még a fagyok 
  előtt
- lehetőleg erdőből, rét széléről, olyan helyről ahol nincs autós
  forgalom.


 Nem nagy munkát igényel a leszedés, inkább egy cseppet óvatosnak kell lenni a gonosz kis tüskékkel szemben.

Ha megvan a szerzeményünk, akkor mehetünk haza és átválogathatjuk, hideg vízben megmoshatjuk.

Ezután az elejét és a végét le kell vágni a bogyóknak, majd mehetnek a szemek egy tiszta tepsibe, sütőpapírra.

A sütőben alacsony fokozaton minimum 1 órát szárítjuk, időközönként megkevergetjük. Lehet, hogy több időre lesz szükségetek a tökéletes végeredményhez, de semmi baj.
Amikor kész, akkor egy hálós tasakba teszem a szemeket, így tovább száradhatnak a konyhában.


CSIPKEBOGYÓ TEA ELKÉSZÍTÉSE:

1.
Elég speciális igényű ez az ital. Én nem szoktam kimagozni a bogyókat. Egy evőkanálnyit összetörök egy mozsárban és hideg vízben minimum 3-4 órát áztatom, de a legjobb, ha egész éjszaka hagyom kioldódni a fontos vitaminokat.1 zúzott evőkanál 0,5 l vízhez arányban osztom el.

2. Másnap vastag gézen leszűrjük a levet. Ha kell kétszer is ismételjük meg. Az apró szőrök ugyanis végbélviszketést is okozhatnak. 

3. Nem szabad melegíteni, maximum radiátor tetején, mert az értékes C vitamint elpusztítjuk. Savanykás íze és kellemes illata igazi üdítő. Én nem szeretem a forró teákat ezért pontosan tökéletes számomra! Még nem késő, nézzetek szét a környezetetekben, hátha van egy kis kóbor bokor még szép termésekkel! 

Szép napot kívánok Nektek!


Népszerű bejegyzések