Csontleves
Tipikus vasárnapi ebéd a csontleves. Én májgaluskával és sok-sok zöldséggel szeretem a legjobban. Egy kis velős csont és egy kis marhahús. Valami isteni! Nézzük a hozzávalókat:
6 db sárgarépa
2 db fehér répa
1 db karalábé
1/2 fej kicsi zeller
1 kicsi fej vöröshagyma
1 kicsi fokhagyma
2 karika csípős paprika
1 db burgonya
6 db bors
1/4 tk. gyömbér
só
kb. 4 l víz
1. A csontot kb. 30 percig főzzük külön vízben, addig míg habja nem lesz. Ezt a habot leszedjük és tovább forraljuk, amíg már tiszta levet nem kapunk.
2. Ezután leöntjük a húsos csontokról az első főzővizet. Ekkor kezdődhet az igazi főzés. Belerakjuk a fazékba a csontot, megpucolva, felezve vagy negyedelve az összes zöldséget, végül a fűszereket adom hozzá. 2 csapott ek. só biztosan kell bele, de én időközönként meg szoktam kóstolni és ízlés szerint utánaízesíteni.
3. Végül lassú tűzön 2 órán át gyöngyözve főzöm. A lényeg, hogy a zöldségek megpuhuljanak és a hús leváljon a csontról.
4. A levest leszűrjük. Csigatésztával, májgaluskával tálaljuk és természetesen a sok-sok finom zöldséget és a húst hozzákínáljuk!
Szép vasárnapot kívánok mindenkinek!