Almás kuglóf



 Ez a sütemény az első szakácskönyvem első receptje. A kezdetek kezdete. Igazi családi örökség, mert nagypapán nővéréé a dicsőség. Ilonka néni Nénikémnek írta le a receptet, majd én is lemásoltam ezt a finomságot. A mellékelt képen ő látható fiatal asszonyként. Szóval meglehet ez a recept vagy már 100 éves is.  Almás piskóta az eredeti neve, de én kuglófnak alkalmazom előszeretettel és egy hangyányit változtattam rajta. Karácsonyra gondolva osztom meg veletek. Csemegéztem Dédim receptjei között is, így hamarosan más "régiségeket" is kóstolhattok! 
Most azért lettek ilyen töpörödöttek a kuglófok, mert sikerült 600 Ft-ért vennem egy mini kuglóf formácskát az Ázsia Centerben lévő háztartási boltban és ez volt a teszt sütés. Általában nagy kuglófot készítek csokival leöntve, dióval megszórva valami mesés... Erről is készítek képet és frissítem majd a bejegyzést. Nincs nagy munka vele és megállja a helyét a karácsonyi menüsorban!

Hozzávalók egy nagy kuglóf formához: 

TÉSZTA:
40 dkg héjastól lereszelt alma
40 dkg cukor
40 dkg liszt
1/2 csomag fahéj
1 csomag sütőpor
2 egész tojás
10 dkg darált finomra zúzott dió (elhagyható)
Margarin a forma kikenéséhez! 

MÁZ
10 dkg csokoládé
3 dkg margarin
csipet só

Aprított dió a tetejére

1. Az almákat lereszelem héjastól. A diót apróbb darabokra zúzom, ha teszek bele/ van itthon. Ha gyors sütit szeretnék és van itthon legalább 20 dekányi alma, akkor ez készül mostanában. Fél adagból egy laposabb kuglófot kapunk. Végül minden hozzávalót összekeverek. 
2. Margarinnal kikenem a sütőformát és máris beleöntöm a tésztát.
3. A sütőbe rakom a formát és 5-ös fokozaton sütöm kb. 30 - 40 percig. DE 20 percig még a sütőajtót se nyissátok ki!
4. Én kés hegyét szúrom a tésztába, hogy megnézzem jó-e már. A tészta egyébként is egy kicsit ragadósabb a sütés után is, mennyeien finom.

Ha kivettük a formából és kihűlt, akkor készítsük el a külsőségeket: 

1. Gőz felett felolvasztom a csokit egy kis margarinnal és egy csipet sót is dobok hozzá, hogy a csokoládé íze jobban érvényesüljön. Mikor szép sima az olvasztott csokink lehúzzuk a tűzről
2. A kuglófot egy rácsra helyezzük, hogy a csoki lecsoroghasson. Leöntjük a csokival a süteményt és az aprított diót a tetejére szórom. 

TIPP: 
Olvasztott csokiból készítsetek leveleket és azzal is díszítsétek a koszorúkat. Babérleveleket az erezettebb oldalukkal mártsatok csokiba, majd tegyétek hűtőbe kihűlni. Nem kell mást tennetek végül, csak a csokiról le kell fejteni a babérlevelet. Mesés ehető dekoráció.



Népszerű bejegyzések