Kurkuma - Fűszeres kedd
Fűszeres kedd újabb felvonása következik. Szeretem a kurkumát, főleg az indiai ételekben. Most röviden és tömören megismerhetitek ezt a fűszert is!
SZÁRMAZÁSA:
A gyömbérfélék családjába tartozik. Több, mint 2000 éves kultúrnövény. Délkelet és Dél-Ázsiából származik. Ma a India adja a piac 80% - át.
Emellett Indonéziában és Dél-Amerikában is termesztik.
Emellett Indonéziában és Dél-Amerikában is termesztik.
LEÍRÁSA:
Gyöktörzsét frissen vagy megszárítva használhatjuk. Egészben vagy porrá őrölve.
A kurkumanövény 1-2,5 m magasra nő meg. Nagyméretű, széles, lándzsa alakú leveleket növeszt. Liliomszerű virágai sárga színűek. Gyöktörzsének színe sárgásbarna, a belseje pedig narancssárga. A gyöktörzseket betakarítás után leforrázzák, majd megszárítják. Ezek után lehúzzák a külső kérget.
A kurkumanövény 1-2,5 m magasra nő meg. Nagyméretű, széles, lándzsa alakú leveleket növeszt. Liliomszerű virágai sárga színűek. Gyöktörzsének színe sárgásbarna, a belseje pedig narancssárga. A gyöktörzseket betakarítás után leforrázzák, majd megszárítják. Ezek után lehúzzák a külső kérget.
ÉRDEKESSÉG:
Indiában a kurkumát szent növényként is tisztelik. A buddhista szerzetesek ruháját még a mai napi is kurkumával festik meg!
AROMA:
Gyömbérhez hasonló fűszeres illata van, aromája viszont sokkal intenzívebb!
GYÓGYÁSZAT:
BESZERZÉS ÉS TÁROLÁS:
Az őrölt kurkumából mindig csak keveset vásároljunk, mert gyorsan elveszíti aromáját. Az őrölt és a szárított kurkumát sötét, légmentesen lezárva tároljuk.
Az őrölt kurkumából mindig csak keveset vásároljunk, mert gyorsan elveszíti aromáját. Az őrölt és a szárított kurkumát sötét, légmentesen lezárva tároljuk.
KONYHAI FELHASZNÁLÁS:
Kurkumát a méregdrága sáfrány helyettesítésére is használják. Íze viszont kevésbé domináns. A mustár is tartalmaz kurkumát általában. Az indiai konyha egyik alapfűszere!
Még egy zseniális beszerzési helyet is megosztok Veletek: ez a www.fuszeresz.hu
Még egy zseniális beszerzési helyet is megosztok Veletek: ez a www.fuszeresz.hu
Legyen nagyon szép napotok!
Szöveg forrása: a Kis Fűszerlexikon