Wasabi - Ismét fűszeres kedd!

Visszaáll a rend és a kedd a fűszereké lesz! Mai vendégemről mondhatnám azt is, hogy a zöld nap :-) A japán tormáról ejtek néhány szót ebben a bejegyzésben! Lehet nevetni. Első randevúm örök élmény marad a wasabival.  Az orrom kitisztult, a szemembe könny szökött és azt sem tudtam, hogy fiú vagyok-e vagy lány! De nem olyan vészes ez a pikáns csemege!


SZÁRMAZÁSA:
Ázsiából származik  a keresztesek családjába tartozó növény. A lótorma Japánban őshonos, de más ázsiai országokban, valamint Új-Zélandon és Ausztráliában termesztik! 

LEÍRÁSA:
Elsődlegesen a nedves talajt, mocsaras területeket és még a sekély vizet is kedveli a wasabi. Megvastagodott levélnyeléből állítják elő a szárított lótorma port. 
 
ÉRDEKESSÉG:
Autentikusan cápabőrön reszelik le. 

AROMA: 
Erős, csípős, intenzív íze van. A hazai tormához képest többszörös intenzitással "bűvöl el" bennünket!
 
GYÓGYÁSZAT: 
A japán gyógyászatban jelentős szerepet tölt be. Kutatásokkal bizonyították nagyszerű vérhígító hatását. A gyomorrákkal való küzdelemben is nagyon hatásos!
 
BESZERZÉS ÉS TÁROLÁS:
Európában szinte lehetetlen friss lótormát vásárolni. Viszonyt ázsiai üzletekben por vagy krém állagban már könnyebben hozzáférhető. A port légmentesen lezárva, sötét dobozban vagy helyen több évig is megőrzi aromáját. 

KONYHAI FELHASZNÁLÁS:
Lótorma porból krémet is készíthetünk! 1:1 arányban vízzel kell elkeverni. Sushi vagy egyéb japán finomság mellé ajánlott. A rajongók magában is örömmel falatozzák. A mellékelt kép http://www.uni-graz.at oldalról származik. Ilyen a lótorma még eredeti formájában.
 

Legyen nagyon szép napotok!

Szöveg forrása: a Kis Fűszerlexikon


Népszerű bejegyzések