Vargányás töltött káposzta
Íme a kolbászfesztiválra készült recept első változata. Ez nem a versenyre készített példány, de a recept azonos. Sikerült illatos vargányához jutnom, így egy egyedülálló ételt sikerült megalkotni!
A gombát még a veresegyházi piacozásom alkalmával sikerült beszerezni.
Ez az egyetlen gomba, amely fagyasztás során nem szenved károsodást sem állagban, sem pedig zamatban. Így bátran vásároltam belőle. A receptet nyomtatott formában elvihette bárki az asztalunktól, de most így az internet hasábjain is szeretném elárulni Nektek azokat a bizonyos összetevőket!
Hozzávalók
10 adaghoz
1
kg darált sertéshús
10
db hordóban érlelt, savanyú káposztalevél
10
dkg rizs
25
dkg füstölt oldalas
10
dkg kolozsvári szalonna
10
dkg vargánya
2
db tojás
zsír
az edény kikenéséhez
6
gerezd zúzott fokhagyma
2
tk. majoranna, 2 tk. bors, 2 db babérlevél, 2 tk. só, 4 szem bors
2
ek. őrölt fűszer paprika
Víz
TIPP: Aki nem szereti túlságosan savanyúan a káposztát és a leveleket, hideg víz alatt mossa ki egyszerűen.
A
húst összegyúrom a fűszerekkel (kivéve babérlevél és a szemes
bors),1 ek. őrölt fűszerpaprika , fokhagymával, tojással,
rizzsel és az apróra felkockázott vargányával.
Ezután
a megmosott káposztalevelekbe rakom a 10 részre osztott tölteléket
és egy edénybe helyezem a következők szerint: oldalas,
szalonna, apró káposzta, töltelékek, oldalas, szalonna, apró
káposzta, babérlevél, szemes bors, 1 ek. őrölt fűszerpaprika.
Felöntöm
annyi vízzel, hogy éppen ellepje az egészet és kb. 1,5 órán
keresztül lassú tűzön főzöm.
Lágy
kenyérrel és krémes tejföllel tálalom!