Detto Bisztró - Ízek, mámor és hangulat!


Képek forrása: NeKoPix, Detto Bisztró

Végy egy racionalitások mezején járó, ámde mégis álmodozni szerető agilis, fiatal társaságot. Fűszerezd meg mindezt kellő tettvággyal és kreativitással. Majd főzd ki a nagy tervet és tálald a közönségnek a legnagyobb szeretettel. Talán ez lehet a tökéletes recept, hogy megkapjuk a Dettó Bisztrót!  
Valami friss, valami pezsgően új született a múlt év őszén távol Budapest belvárosanák forgatagától a II. kerület békés zöldjébe rejtve. Egy hely, ahol zizgő fiatalok, békés idősek, vidám családok, kutyabarátok és bohém társaságok megállhatnak egy pillanatra feltöltődni, finom falatokat csemegézni és mindemellé egy pohár rubinvörös bort ízlelgetni.
 Olvassátok a kötetlen beszélgetést Nagy Tamással, a Detto Bisztró egyik megálmodójával. Nézzük miért is érdemes betérni ide!

Hogyan született az Detto Bisztró ötlete?
Korábban meghatározhatatlan jelleggel működött itt egy pizzéria, ami kocsma... vagy inkább egy kocsma, ami pizzéria. Gyakran megfordultunk itt, egy fix csapattal mikor épp nem volt kedv otthon mosogatni. Jó, nem is voltak otthon sörös korsók. :) Isteni kapros-juhtúrós pizzákat ettünk és közben kacérkodtunk a gondolattal, hogy valahogy vonzóbbá kéne varázsolni a helyet a lokálpatrióták körében.
Korábban így fogalmaztuk meg: Kertváros lakóknak tartjuk magunkat, Budaliget zöldjével körülvéve, Budapest-Solymár határán. Gyakran sóvárogtunk csupán pár utcányira a helytől.  Munka után, túra előtt, bringázás közben, főzéskedv hiányában, kettecskén borozósan, jóbaráti sörözéshez és nagytársaságilag. Tervezgettük és megvalósult mániánk, Detto.
Kik állnak emögött a dinamikus, fiatalos bisztró mögött, mit tudhatunk róluk?
 Amatőr gasztroőrültek, baráti-családi csapat vagyunk. Mindig sütünk-főzünk valamit. Még semmi konkrétum nem létezett, mi már "próbafőztünk". Elkomolytalankodva taggyűlésnek is neveztük ezeket az összeröffenéseket, onnantól, hogy megalapítottuk a céget. Persze a hely még sehol nem volt. És hónapok alatt összeállt az egész, gyors papírmunkák, építkezés, megnyitó. Amolyan gyermekes elhatározás, tudod: akarom! Mi akartuk és megvalósítottuk.

Mi az étterem ars poeticaja?
Eredetileg egy borbárt szerettünk volna, ahol tegyük fel munkából hazajövet összefutnak családtagok, párok, barátok és szomszédok. Néhány klassz bor, jó hangulat és könnyű csípnivalók. Szóval, hogy iszogatás és csevegés közben elhangzik az asztalnál, "jajj, tudod itt vannak azok a kis falatkák...". Szerencsésnek tartjuk magunkat, mindig egy picivel több teljesül, mint amit elképzelünk. Most nyitás óta úgy működünk, hogy előbb kerül illatozó leves az asztalra, mint egy korty ital. Visszajáró vendégeink - sőt! TÖRZSVENDÉGEINK :) - már-már érzik a kicsit ráérős hangulatot. Kis ékszerdoboz szeretnénk lenni a fárasztó kollégák és feszes határidők elől, hogy nálunk néhány óra semmittevés segítse elengedni a hétköznapok kevésbé vonzó oldalát.

Milyen ételeket kínáltok az étlapon? Házias ízek, esetleg modern fogások?
Nem flancoltuk túl, de mindenbe csempésztünk valmi apró "mást", amivel esetleg otthon nem bajlódik az ember. A kacsamell kifejezetten nyerő hagymalekvárral és a gersli rizottó is siker. A ceruzababot fenyőmaggal bolondítjuk, a burgonyapürénk háromszínű/-ízű, a tyúkhúsleves amolyan nagymamás, de répalevest gyömbérrel fűszerezzük... Nem tudom magunkat hova sorolni. Legutóbbi hétvégén a szalonnával tűzdelt szarvascomb után chilis brownie-t kínáltunk vanília fagylalttal, mindeközben gyakran támad kedvünk főzelékeket és egyszerű pöriket készíteni. Ahogy otthon, ami eszedbe jut. Vagy meglátjuk, kipróbáljuk és másnap már írjuk is ki a táblára. Legyen az bármi, amire rákívánunk.
Ki bújik meg a konyha falai mögött? Ki a séf?
A nyáron egy vízparti grillbárban sütögetünk és palackszám locsoljuk vendégeinkbe a nyár sláger-roséit, az ottani "flekken-zsonglőr" a család barátja és már Detto tulajdonos is.

Időszakos vagy állandó étlappal várjátok a vendégeket?
Talán még kiforratlan az étlapunk néhány szempontból, de minden egyenlő érdeklődést kelt a betérők körében. Azt gondoljuk, nem lőttünk mellé az igényeknek. Persze, amennyiben élvezhetőt készítesz, magad formálod az igényeket is. Hétfőtől péntekig napi ajánlattal, hétvégenként pedig plusz extrákkal tesszük változatossá rövid, de senkit éhesen nem hagyó kínálatunkat.

Hogyan értékelitek a 2012-es évet, az első mérföldkövet?
Október végén nyitottunk. Kedvesen és nagy örömmel fogadott bennünket a környék, bár sokan azt hitték csak a kricsmi festődik újra. Nagy az érdeklődés, mai napig többen beszaladnak körülnézni, beszélgetni és visszatérnek kipróbálni. És újra. Ezidáig majd' mindenkivel legalább kétszer találkoztunk, ez pozitív. Kellemes embereket ismerhetünk meg, akik aztán beszélnek rólunk és tovább adják hírünket környezetüknek, gyakran visszatérnek más és más társaságokkal. Hiszünk benne és látni véljük, szükség van itt ránk.

Mi volt az év legemlékezetesebb pillanata a bisztró életében a kapunyitáson kívül?
Annyira új még az egész, több dolgot még befejezetlennek is tekintünk. Így napról napra olyan ingerek és élmények érnek bennünket, amit még jegyzünk. Mostanra forrott össze a csapat, jó hangulatban minden új kipróbált receptúra lehengerel mindannyiunkat. A szilveszteri malacsütés a ház előtt mondjuk megérdemel egy külön említést. Korábbról pedig a bontás-építkezés szerzett vicces mindennapokat.
Mit vártok a 2013-as évtől, milyen publikus terveitek vannak?
Tavaszra tippeljük azt az időpontot, hogy körbeér az információ létezésünkről és Budaliget környékén, Hűvösvölgytől Solymárig kedvelt célponttá válunk, távol a város zajától, de autóval 20 percre a Széll Kálmán tértől. Csöppnyi teraszunkból szeretnénk kihozni valami barátságos, hangulatos és egyszerű limonádézós helyszínt, meg persze a maximumot. Igazán alkalmas hely lennénk túrázók, bringázók és kutyasétáltatók megpihenéséhez és energia gyűjtéséhez. Első hétvégénken még szép idő volt, szükség is lett gyors megoldásra az utolsó napsugarak befogásához. Aki jóllakottan elterült pár-tíz percre a napozóágyon, őt meghívtuk egy pálinkára, hogy vette a célzást! :) Ötletek vannak, mindig akad is mit tenni (meg enni). Persze, szeretnénk jólmenő éttermet birtokolni hosszú időn keresztül, de nem kinőni magunkat és varázsát veszni hagyni otthonosságának, hogy még sokáig megoszthassuk Veletek szenvedélyünket és aki eltölt nálunk egy kis időt, úgy érezze magát, mint mi... a próbafőzésekkor.



BOLDOG KUKTA VÉLEMÉNYE:
Észrevehettétek már, hogy én gyöngyszemekre vadászom a éttermek, bisztrók, vendéglők feneketlen nagy tengerében! Most ismét egy kis csodára bukkantam. A Facebookon figyelemmel követhettem az ütött kopott pizzéria átalakulását, azt a sok-sok munkát melyet belefektettek a fiatalok. Már ez magában szívet-lelket melengető. Az ételek az otthon melegét idézik fel, mégis egy apró csavarral valami más csábít el bennünket.
A hely színes, üde, mintha a betérő, fáradt, éhes vendég minden problémája itt egy csapásra megoldódhatna! 
Csak javasolni tudom, hogy kukkantsatok be ti is azon a bizonyos ajtón és csemegézzetek a finomabbnál finomabb ételek közül :) 

Elérhetőségek
Cím: 1029 Budapest József Attila útja 69.
Facebook: Detto Bisztró
Telefon(30) 579 3267
E-mailinfo@dettobisztro.hu
Honlaphttp://www.dettobisztro.hu/
Árak: Baráti árak családi környezetben. Bankkártyás fizetés lehetséges!


Köszönet a fotókért NeKoPix és  Detto Bisztró!

Népszerű bejegyzések