2014. május 23., péntek

Expressz csokis perec


 Édes bűnözés mesterfokon. Miért ne indulhatna így a bejegyzés. Ez a recept egy ropogós csokis keksz alapjában véve, de bármilyen kiszúróformával elkészíthető. Esetemben a nagymamaféle rugós pereckiszúró került a kezem ügyébe. 

Hozzávalók kb. 30 darab perechez:
Elkészítési idő: kb. 30 perc

30 dkg liszt + liszt a nyújtáshoz
5 dkg kakaó
15 dkg porcukor
25 dkg margarin
1 ek. vaníliás cukor 
3 tojássárgája 
1 csipet só
1/2 tonkabab ( elhagyható)

Bevonáshoz 10 dkg tej- vagy ét- vagy fehércsoki

  • A lisztet a kakaóval, porcukorral, vaníliás cukorral, sóval és egy fél reszelt tonkababbal összekeverjük.
  • Kis kockákra vágjuk a margarint és hozzáadjuk a tojássárgákkal együtt az előbbiekhez. 
  • Sima tésztát gyúrunk a hozzávalókhoz. Maximum 10 percre a hűtőbe tesszük.
  • Lisztezett deszkán kb. 0,5 cm vastag tésztát nyújtunk. Ebből vágjuk ki a pereceket a formával. 
  • Béleletlen tepsibe sorakoztatjuk a nyers süteményeket. 
  • Előmelegített sütőben 6-os fokozaton vagy 210 fokon maximum 10 percig sütjük az édességeket. 
  • Kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni
  • Közben egy lábasban vízgőz fölött felolvasztunk valamilyen csokoládét. Ebben az esetben tejcsokit használtam. 
  • Amikor kihűltek a perecek, meglocsolom vékonyan csokoládéval. Majd hagyom megszilárdulni a bevonatot. 
  • Azonnal ropogtathatjuk a tonkababtól igazán különleges süteményt.