Gombás-rozmaringos göngyölt karaj
Ha szeretnétek meglepni a családot valami igazán különleges étellel, akkor válasszátok ezt a fogást. Ízeiben a hagyományos, magyar konyha jegyeit hordozza. Felvágva pedig nagyon mutatós elem lehet az ünnepi étkezéseknek.
Elkészítés: kb. 90 perc
Hozzávalók 3-4 személyre:
70 dkg csont nélküli karaj
6 ek. mustár
10 dkg szárazkolbász
1 közepes fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
30 dkg fehér csiperkegomba
1 ek. aprított, friss rozmaring
10 dkg vargánya (elhagyható, helyette csiperkével kell pótolni)
só,bors ízlés szerint
Spárga vagy konyhai kötöző a karaj összefogásához.
1.A karajt megmossuk és a hártya nagy részét eltávolítjuk egy éles késsel.
2. A gombát, hagymát rozmaringot és a kolbászt apró kockákra vágjuk és egy serpenyőben megpirítjuk. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. A kolbász zsírjában sütjük meg mindezeket.
3. A megtisztított karajt felvágjuk, de úgy hogy egyben maradjon az egész hús. Egy klopfolóval enyhén ellapítjuk.
4. Mustárral megkenjük a hús belső részét. Erre halmozzuk majd a tölteléket.
5. A gombás keveréket egyenletesen a húsra halmozzuk és kicsit megnyomkodjuk/tömörítjük.
6. Majd óvatosan feltekerjük a húst.
7. Végül konyhai kötözővel összekötjük a húst.
Ezután közepes lángon (4-es fokozat vagy kb. 200 fok) kb. 45 percig sütjük.
Amikor kivesszük a sütőből a húst, takarjuk le még forrón alufóliával, hogy a kisült szaftot újra felszívhassa és puha, szaftos legyen.
Salátával vagy krémes fokhagymás krumplipürével tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!