Fürjtojásról röviden
Nagyobb üzletek polcain, piacon, termelői vásárokon, szóval úton útfélen belebotlik az ember ezekbe a pöttöm tojásokba. Sokan idegenkednek tőle és egy pasi véleménye szerint még egy normális rántotta sem készíthető belőle. DE! Kulináris szempontból sokkal többet adnak ezek az apróságok. Most röviden mesélek nektek a fürjtojásról és felhasználásukról.
- Külső:
- Fogyasztható:
- Belső:
D-–vitaminból kb 20-30 NE-t tartalmaz, ez egy felnőtt szervezet napi vitaminszükségletének mintegy 6 %-a.
E-vitamint és számos B vitamint is tartalmaz a sárgája, de C vitamint nem. Az utóbbi létfontosságú anyagot már a fejlődő embrió képes a nyomni szénhidrátból szintetizálni.
A tojás vastartalma (2 g) szinte kizárólag a sárgájában található. Ez elég jelentős mennyiség. Egy fejlődésben lévő 20 kg-os gyermek, napi 3-4 fürjtojással fedezni tudná.
Forrás: Gáspár János japanfurj.info
- Élettani hatások:
Betegekre nyersen fogyasztva erősítőként hat. A nagy mennyiségű foszfor, kálium és vas javítja a memóriát. Csontritkulásban szenvedőknek, asztmásoknak kúraként is felírható bizonyos kombinációja.