Medvehagymás tojáskrémmel és serrano sonkával töltött birkadagadó
Az ünnepi fogások sorát most folytatom. Birkadagadó beszerzése egy kicsit körülményesebb, de ha háztól veszitek a húst, akkor egyszerű dolgotok lesz. Viszont alaposan meg kell fosztani a faggyútól. Így is karakteres íze lesz. Aki ezt nem vállalná be vagy könnyebb beszerezni sertésdagadót, akkor próbáljátok ki ezt a receptet!
Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók kb. 10 szelethez:
birkadagadó (20x30 cm)
5 dkg serrano sonka vagy füstölt sonka vékony szeletekre vágva
3 db tojás
1/4 csokor medvehagyma (ízlés szerint csökkenthető vagy növelhető a mennyiség)
só
bors
3 ek. tejföl
2 ek. mustár
2 db rozmaring ág
4 gerezd fokhagyma
A tojáskrémmel indítjuk az egész sütést. 3 db tojást megfőzünk, megtisztítunk és kettéválasztjuk a megfőtt fehérjét a sárgájától. A fehérjét összeaprítjuk a medvehagymával együtt, a tojássárgáját pedig kikeverjük a mustárral és a tejföllel. Összekeverjük az előzőeket, megsózzuk és félretesszük. Sűrűbb állagú tojáskrémet készítsünk!
A dagadót kívül és belül megsózzuk és borsozzuk. A dagadó belső felét teljesen beborítjuk sonkaszeletekkel.
Ráöntjük a medvehagymás tojáskrémet a sonkára és egyenletesen elterítjük!
Óvatosan feltekerjük! Folyni fog ki belőle némi tojáskrém, de csak a tekerés miatt. Konyhai kötözővel kössük át a tekercsünket, tegyük egy tűzálló tepsibe, rakjunk mellé fokhagymát héjastól és rozmaringágakat
Tegyük sütőbe 180 °C-ra körülbelül 90 percre! Fordítsuk meg félidőben egyszer a dagadót! Amikor megsült a hús, vegyük ki, hagyjuk egy kicsit pihenni és vágjuk fel ízlés szerint. Vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki a húst! Salátákkal és hagyományos krumplipürével is megállja helyét az asztalon!
Jó étvágyat kívánok hozzá!