Halászlé, ahogyan mi szeretjük


Az ünnep nálunk elképzelhetetlen halászlé nélkül. Számtalan változat létezik, tésztával vagy nélküle, mind-mind egy-egy család saját szájíze szerint készül. Sokfélét kóstoltam, de mindig visszatérünk a mi passzírozott szegedi jellegű levesünkhöz.

HALÁSZLÉ
A magyar néprajzi irodalom szerint a halászlé azonos a hosszú lére eresztett halpaprikással. 1871-ben jelent meg Szegeden Rézi néni szakácskönyve, amelyben megtalálhatjuk a "Halpaprikás halászosan" nevű étel elkészítési módját. A „halászos mód” lényege az, hogy minden hozzávalót egyszerre tesznek bele a bográcsba. A valódi népi halászlének a sok és jóféle hal (főleg a ponty), a sajátos elkészítési mód, a szolgafa és bogrács, a megfelelő és egyéb fűszerek mellett fontos és elmaradhatatlan kelléke a paprika, azaz a "törökbors", és a vöröshagyma. Sokak véleménye szerint nem kell passzírozni a halászlét, ugyanis a halászlé elkészítési módja és lényege a jófajta paprikában, a sok hagymában és halban rejlik. Azonban már a 19.századtól különféle készítési hagyományok alakultak ki a Tisza mellett, a Duna mindkét oldalán, a Balatonnál, a halásztanyákon és a polgári konyhákon. A klasszikus szegedi halászlé lényeges eleme például a passzírozás.
Forrás: Wikipédia

Hozzávalók 4 személyre:

80 kg pontyfilé vagy pontyszelet
40 dkg fej, farok, halcsont (kiváltható 1 kicsi doboz halászlésűrítménnyel)
25 dkg ikra (ízlés szerint)
20 dkg vöröshagyma
1 csapott ek. őrölt fűszerpaprika

csípős paprika ízlés szerint 


  • A jó halászléhez nem kell sok összetevő, de az a néhány igazán minőségi legyen. Én most az egyszerűség kedvéért pontyfilével vagy szelettel ajánlom az étel elkészítését és nem buzdítom a kezdő háziasszonyt halpucolásra. Ez legyen egy külön bejegyzés majd.
  • A halhúst felkockázzuk 3x3 cm-es darabokra, ha egészben szeretnénk a pontypatkót a levesbe tenni, akkor még a darabolással sem kell bajlódnunk. Mi minden esetben darabolunk. Az összevágott halat sózzuk meg enyhén sóval és az alaplé elkészültéig hagyjuk így állni (2 óra).
  • A vöröshagymát megtisztítjuk és felkockázzuk. Egy nagy edénybe tesszük mindezt. Először a halfejet, farkat, halcsontot hozzáadjuk. Ezután megszórjuk enyhén sóval és 1 csapott evőkanál őrölt fűszerpaprikával. Felöntjük mindezt 4 liter vízzel. Addig főzzük így a levesalapot, amíg fejről le nem válik a hús. Lassú tűzön kb. 2 óra.
  • Ezután következik a passzírozás. Tésztaszűrőn átszűrjük a levest. A nagyobb gerincdarabokat, szálkákat kiszedegetjük a szűrőből, a fejről leszedjük a húst és fakanál segítségével átdörzsöljük mindezt a szűrőn. Ezt azért tesszük, hogy a levesünket majd sűrűbbé és tartalmasabbá tegyük. Ha nincs sajnos elég hús a passzírozáshoz, akkor egy kis doboz halsűrítményt adjunk a levesünkhöz, de kedvező áron vásárolhatunk halcsont néven szálkás gerincdarabokat a boltban kiegészítésként.
  • A kész alaplevet feltesszük újra a tűzre, hozzáadjuk a felkockázott halhúst és a csípős paprikát ízlés szerint (mi szárított, egész csípős paprikát használunk erre 1-2 darabot). Felforraljuk így és a forrástól számított 10 percig még főzzük. Ebben a 10 percben adjuk hozzá a haltejet vagy az ikrát. Azért csak ekkor, mert különben szétfő az egész. Ez már opcionális. Én nagyon szeretem az ikrát, ez nálunk elmaradhatatlan.
  • Végül kóstoljuk meg és ha szükséges, akkor még utoljára ízesítsük meg egy kis sóval a levest. Nem marad más hátra, csak melegen tálalni az ételt és bezsebelni a sok kedves elismerést!



Nyomtasd ki a receptet!


Népszerű bejegyzések