Whiskys forralt bor
Forralt bor a decemberi ünnepek szinte elmaradhatatlan része. Mivel általában sokat vezetek, így kimarad ez a finomság az életemből, vagy maximum a gyermek változatot kortyolgatom. Viszont itthon is mennyei forralt bort lehet készíteni. Raymond Blanc ötlete alapján most egy kis whisky is került a lélekmelegítőbe, de akár brandyvel is felválthatjuk.
Hozzávalók:
7 dl félédes vörösbor
3 ek. méz
1 db citrom
1 db narancs
2 rúd fahéj (5 cm)
1 db csillagánizs
4 db szegfűszeg
0,5 dl whisky
- Forralt borra mindenkinek megvan a saját receptje. Én most egy kicsit különlegesebbre voksoltam.
- Egy nagy edénybe beleöntjük a vörösbort és a whiskyt.
- Hozzáadjuk a mézet, a szegfűszeget, a fahéjat, a csillagánizst.
- A citromot és a narancsot elfelezzük. Az egyik felét a borba facsarjuk mindkét gyümölcsnek, a másikat pedig belekarikázzuk.
- Az így kapott keveréket felforraljuk. Melegen poharakba töltjük és élvezzük a fűszeres, illatos bort. Mi most egy kis browniet falatoztunk hozzá.
Forralt bor története röviden:
A középkorban a rómaiak fűszeres borát Hippocras néven tartották számon és úgy hitték, az ital segít elűzni a különböző nyavalyákat. Az első recept az ital készítéséről 1390-ből származik, majd a 16. századra már számtalan formában tartottak számon elkészítési módokat: ekkor jelent meg a fahéj, a vanília és a szegfűszeg, mint lehetséges ízesítési lehetőség, sőt pézsmával és ámbrával is illatosították az italt. A Hippocras jótékony hatásairól már a 18. századi orvosok is beszámoltak, sokszor emésztési panaszokkal bajlódó embereknek ajánlották kúraszerű fogyasztását, de a gyógyító hatásán túl a bálok és ünnepélyek legkedveltebb itala is volt – még XIV. Lajos is nagy rajongója volt forralt bornak. A németek Glühweinnak, az angolok mulled weinnak, a skandinávok glöggnek, a moldávok izvarnak, a franciák vin chaud-nak, a brazilok quentão-nak nevezik.
Forrás: itt
Nyomtasd ki a receptet!