Mákos-almás reszelt süti


Ennek a receptnek az alapjait egy német gasztromagazinban találtam. Elkészítettem némi átalakítással és ez a mennyei süti lett a végeredmény.

Hozzávalók az alsó tésztához:
15 g élesztő
1 d tej
30 dkg liszt
8 dkg vaj
5 dkg cukor
2 db tojás
1 csipet só

Hozzávalók a "rakományhoz":
5 db savanyú alma
20 dkg darált mák
10 dkg cukor
1 db citrom
1 ek. vaníliás cukor
3 dl tej
 
Hozzávalók a reszelt tésztához:
5 dkg vaj
5 dkg cukor
10 dkg liszt
1 tojássárgája


Az alaptésztát készítjük el először. Langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk egy csipet cukorral. A lisztet a puha vajjal, cukorral, 2 db tojással, felfuttatott élesztővel és csipet sóval tésztát gyúrunk. Ha túl lágy a tészta, akkor még szórjuk meg liszttel. Ezt hagyjuk kelni 1 órát meleg helyen.

Ezután a kelesztés után egy normál tepsibe nyújtjuk a tésztát. Almát hámozunk és vékony szeleteket vágunk belőle. Annyit, hogy az egész tésztát beterítsük vele. Több rétegben is egymásra rakosgatjuk. 

A mákot összekeverjük a cukorral, reszelt citromhéjjal, vaníliás cukorral, citrom levével és a tejjel. Ezt a keveréket az almára simítjuk.

Végül puha vajból, cukorból, lisztből és 1 tojássárgájával tésztát gyúrunk. Olyat, ami egy tömbbé összeáll. Ezt nagy lyukú reszelőn ráreszeljük a tészta tetejére. 

Körülbelül 40 percig sütjük közepes fokozaton a sütőben. Tálaláskor porcukorral vékonyan megszórjuk a tésztát és frissen felvert tejszínhabot kínálunk mellé. De mindezek nélkül is igazán finom.







Nyomtasd ki a receptet!


Népszerű bejegyzések