Gerilla Gourmet Fesztivál Szegeden




Imádom a szegedi fesztiválok hangulatát a Széchenyi téren. Az egyetemi központból adódóan igazán színes, az ország sok-sok szegletéből, sőt a világ számos pontjáról származó emberrel lehet itt találkozni. Az ismerősökről se feledkezzünk el! 👦 Továbbá itt egy-egy ilyen programsorozat nem csak a 30-as korosztályig bezárólag tobzódik a látogatókban, hanem az idősebbek is örömmel kiülnek tereferélni. Kanyarodjunk most vissza az éppen aktuális kedvencre a Gerilla Gourmet Fesztiválra. Egy kis eső után az éledező árusokat és a food truckokat végigmustráltuk és meg is találtuk a nagy kedvenceket!

MI AZ A FOOD TRUCK?
Olyan jármű, amelyen helyben készítik (főzik, sütik) az ételt és az elkészült finomságokat eladják. Általában gyorsan fogyasztható ételekre specializálódnak ezek a szakácsok, mint például a hamburger, szendvicsek, gyorsan kisütött falatkák. Nagy előnyük ezeknek a "mobiléttermeknek", hogy bárhol ki tudnak nyitni és igen kedvező áron gyakran hihetetlenül jó minőségű ételeket kaphatunk. 
Az első food truck ötlete 1866-ban született meg Charles Goodnight által Texasban. Egy régi USA katonai kocsit alakított és felszerelt konyhai eszközökkel. Száraz babból, sózott vagy füstölt marha és sertéshúsból víz hozzáadásával ételt készített. Röviden így indult a food truck történelem. 
Aki pedig egy laza mozizás közben ismerkednétek a food truck jelenséggel, akkor  A séf című filmet ajánlom Nektek !  

De térjünk vissza a szegedi Gerilla Gourmet fesztiválra. A kínálat igen változatos volt az éhes gourmetek örömére! Aki nem akart a tér felé menni, még azokat is odarángatták az orruknál fogva a szemtelenül jó illatok. Eső után még akkor éledezett a tér, de már ekkor is örömmel válogathattunk a finomabbnál finomabb falatok közül. 

A kávé nem a mindennapjaim része, de időnként örömmel fogyasztok belőle. Emélékszem Papusommal mindig ittunk közösen egy kis gőzölgő feketét. Persze én limitált adagban. Ilyen kivételes alkalom volt most a Széchenyi téren is. Szaharai homokon főtt arab kávé illatos kardamommal és gyömbérrel. 
 

Mivel a rendezvény egyik tematikája/védjegye a csípős ételek körül forog így chiliben nem volt hiány. A mi abszolút kedvencünk a Chilion termékei, de az esti csípős csirkeszárny verseny támogatója, a Sárréti Chilifarm is remek paprikakrémekkel kényeztették a tüzes ízek szerelmeseit. A Chilion csapatának remek ötlete volt  a fecskendőbe töltött csípős paprikakrém. Igazi street food barát termék innovatív formában! 
Egy jó kis molinót is találtam Nektek, melyen feltüntetik egyes chilipaprikák erősségét. Mustráljátok bátran!

Sok-sok ígéretes food truck sorakozott a Széchenyi téren. Most a mi abszolút kedvencünket emelem mot ki. Babuska, vagyis az orosz ételek food truckja. A kedves kiszolgálás mellett iszonyatosan jó ételekkel kápráztattak el bennünket! Nézzétek! 
Íme a három étel: 
- Klasszikus pelmenyi (gyúrt tészta,  fele sertés - fele marha töltelék, tejföl és ecet)
- Szoljanka leves (négyfajta hús, gomba, olívabogyó és savanyú uborka)
- Blini heriggel (spenótos tészta, hering töltelék és vodkás uborkamártás)
Ezután az ízelítő után biztosan fel fogjuk keresni az éttermet is itt Budapesten.
Rengeteg érdekességgel találkoztam. BBQ mozdony, cipóban sült csülök, erdélyi street food, Csíki sör, hamburgerezők, óriás palacsinták... Hosszasan sorolhatnám a listát. Ízelítőként beillesztek ide Nektek egy kis összeállítást. Ebből a csipetnyi ízelítőből remélem kedvet kaptok a következő évi Gerilla Gourmet fesztiválhoz.

Népszerű bejegyzések