Röviden a batátáról
A mai bejegyzésben röviden megismerkedhettek az édesburgonyával.
SZÁRMAZÁSA
A batáta vagy más néven édesburgonya a burgonyavirágúak rendjébe, a szulákfélék családjába tartozó növény.
Közép- és Dél-Amerikában őshonos. Európába 1492 után vagyis Amerika felfedezése után került.
FELHASZNÁLÁSA
A gyökérgumót használjuk fel. A zsenge batátalevelekből pedig ízletes saláta készíthető. A gumó húsának színe lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös.
GASZTRONÓMIA
A gumót egészben sütve, töltve, krémlevesnek, főzve, süteményben is használhatjuk. A hagyományos burgonyát helyettesíthetjük vele. Érdekességképpen japán égetett szesz alapja is lehet a batáta.
Próbáljunk ki vele rakott ételeket is. Én például kemencében sütöttem a legutóbb batátát karajjal, rozmaringgal rétegezve.
Reform édesburgonya liszt is készül belőle. De egyszerűen tepsiben sütve, olívaolajjal meglocsolva, sóval megszórva is kiváló köret.
EGÉSZSÉG
Magas A-,C-, B2-, B6-, E-vitamin tartalma van. Ásványi anyagokban gazdag: réz, kálium, mangán található benne.
Zsír és koleszterintartalma alacsony.
100 g batáta 117 kcal-t tartalmaz. Diétázók, cukorbetegek részére is ajánlott. Egy 2008-ban végzett tanulmány szerint a batáta kivonat javítja az inzulinérzékenységet és a vér glükózszintjét a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél.
ÉRDEKESSÉG
Rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumó formája hasonlít rá.
Európába Kolombusz Kristóf hozta be. Az első írásos emlékünk a zöldségről egy 1604-es angol szakácskönyv.
VÁSÁRLÁS
Közepes példányok a legjobbak. Hűvös helyen jól tárolható.
Fajtánként változnak az ízek. Így érdemes először megkóstolni mindet, hogy a számunkra legkedvesebbet megtaláljuk. Nekem például a narancssárga húsú a kedvencem, édes, kicsit a sütőtökre hajaz.
Szöveg forrása részben: Wikipédia
Nyomtasd ki a bejegyzést!