2021. június 18., péntek

Bodzaecet

 A bodzavirágzás végén járunk már, de még találhatunk néhány "későn érő" versenyzőt. Roppant egyszerű receptet hozok nektek, amelyet pillanatok alatt elkészíthettek és egész télen élvezhetitek a kellemes végeredményt. 

Egy korábbi bejegyzésemben megnézhetitek, hogy melyik virágot használhatjátok még fel. Kattintsatok ide a fotókért!

Szerencsés vagyok, mert az udvarunkban van egy régi, szép bodzabokor. Egyszerűen megőrül az ember ettől az édes, bódító illattól, amely ilyenkor belengi a kert minden négyzetcentijét. Imádom!

 

Hozzávalók:

5 dl fehérborecet

15 db bodzavirág


➽ Fontos a megfelelő beszerzési hely. Próbáljatok tiszta, autóúttól és vegyszerezéstől mentes helyről kinyílt virágokat szedni. 

Ezeket a virágokat nem mossuk meg, hanem egy befőttes üvegbe tömködjük mindet. Levághatjuk a vastagabb szárrészeket és így könnyebben mennek az üvegbe. 

Végül felöntjük az egészet a fehérborecettel. Ha szükséges, akkor nyomkodjuk bele az ecetbe a virágokat.

➽ Egy hónapig érleljük így sötét helyen, lezárt üvegben az ecetet. Végül leszűrjük, a virágokat kidobjuk és egy jól záródó üvegben tároljuk.   

Jogos a kérdés, hogy mire használjuk. Salátákat öntözhetünk meg vele vagy nyári hűsítőként egy pohár hideg vízben oldjunk be belőle. Olyan, mintha savanykás bodzaszörpöt kortyolgatnánk. 



2021. június 16., szerda

Bodzazselé

Soha nem gondoltam volna, hogy bodzazselét készítek, de szerettem volna valami újdonságot kipróbálni, ha már roskadásig tele volt a bozdabokrunk virággal. Imádok ilyenkor kilépni a bejárati ajtón, mert azonnal az édes bodzaillat csapja meg az embert. Most megosztom veletek az egyszerű receptet, hogy még ti is elkészíthessétek ebben a szezonban. 

Hozzávalók 4 db kb. 3 dl-es üveghez

20 db bodzavirág

1 liter almalé

1 db egész citrom

40 dkg befőzőcukor

 

ELKÉSZÍTÉS

➽ A tiszta, de nem megmosott bodzavirágokat 1 liter almalében és 1 db citrom kifacsart levében minimum egy éjszaka áztatjuk. Folpackkal letakarva hűtőben tároljuk ezalatt. 

➽ Áztatás után leszűrjük a virágoktól a megmaradt citromos, bodza illatú almalevet. 

➽ Egy lábasban összekeverjük a befőzőcukrot és a fenti ízesített almalevet és folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Amikor felforr további 5 percig bugyogva főzzük a zselénket. 

➽ Végül alaposan kimosott befőttes üvegekbe töltjük a híg zselét. Lezárjuk az üvegeket, majd fejre fordítjuk és hagyjuk kihűlni. 

 

MIRE HASZNÁLHATJUK?

Fagylaltok vagy sütemények kiegészítője lehet a bodzazselé, de még töltelékként is kerülhet. Kiváló párost alkot a citromos édességekkel. 

Próbáljátok ki ti is!

 

 


2021. május 9., vasárnap

Olívabogyóval töltött csirkecomb


Szeretek szakácskönyvekből inspirálódni. Sokszor csak a látvány fog meg vagy egy apró ötlet, amelyet továbbgondolok, saját szám íze szerint formálok. Ez a fogás is egy ilyen "kutatómunka" szüleménye a híres londoni hentes könyve, a Ginger Pig alapján. Kapjátok elő a legélesebb kést a fiókból és mehetünk is csirkecombot csontozni konyhába! 

Elkészítési idő: kb. 80 perc

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 db egész csirkecomb (alsó- és felsőcomb egyben)
  • 400 g csirkemellfilé
  • 1 db tojásfehérje
  • 100 g olívabogyó
  • só (ízlés szerint)
  • 1/2 tk. őrölt fekete bors
  • 4 ág friss oregánó 
  • 1 db citrom
  • 12 vékony szelet pármai sonka 
  • olívaolaj
  • 5 dkg vaj
➽ Az egész csirkecombokat kicsontozzuk. Akinek még nincs benne gyakorlata az se ijedjen meg. Nem olyan nagy ördöngösség. Belinkelek egy Youtube videót segítségként. Majd vékonyan besózzuk és őrölt fekete borssal megszórjuk a húst.

➽ Amikor a csontozással elkészültünk, akkor jöhet a töltelék. Vagy ledaráljuk a csirkemellet vagy pedig késes aprítóban pépet készítünk belőle. A lényeg, hogy ne legyen darabos, hanem egy szép masszát kapjunk. 

➽ A húspépet ízesítjük kb. 1/2 teáskanál sóval (ízlés szerint többet is adhatunk hozzá), 1/2 teáskanál őrölt fekete borssal, aprított friss oregánóval (ha nincs kéznél, akkor használjunk friss petrezselymet), 1 citrom héjával és levével.  Végül adjuk hozzá az olívabogyót, a tojásfehérjét és keverjük össze az egészet kézzel. 

➽ Az előkészített csirkecombok húsos felére helyezzünk 3 szelet pármai sonkát egymással picit átfedésben. A bőrös oldal a deszkán marad. Ezekre a sonkaszeletekre tegyük rá a töltelék negyedét egy sávban. Majd tekerjük fel a combokat és rakjuk olívaolajjal kikent tepsibe. 
TIPP: Ez a változat szárazabb, kalóriaszegény változat. De cserélétek le a pármai sonkát baconre és máris szaftosabb lesz a végeredmény.

➽ A combokat bőrrel felfelé, az összetekert rész záródásával lefelé kell a tepsibe tenni, hogy ne nyíljon ki. Valaki megtűzi, valaki szilikon szalaggal összefogja az egészet, én ezt most nem tettem és így is tökéletesen elkészül. 

➽ A csirkecombok tetejére teszünk 1-1 vékony szelet vajat és így tesszük be az előmelegített sütőbe elektromos sütőben 180 °C-ra, gázsütőben 4-es fokozatra. A combok vastagságától függően 40-60 perc lehet a sütési idő.

➽ Fogyaszthatjuk melegen vagy hidegen egyaránt. Sőt még hidegtálra is felrakhatjuk. Egy friss, ropogós nyári saláta kiváló kiegészítője lesz egy pohár fehérborral.

Kellemes "kuktálkodást" kívánok! 😊



https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!



2021. május 2., vasárnap

Mire használjuk a tojásfehérjét? - 10 TIPP

 

Sokan szembesülnek a problémával, hogy bizonyos receptek esetében kimarad a tojásfehérje és ezzel valamit kezdeni kell, mert nincs szíve az embernek kidobni ezt a remek alapanyagot! Egy darab tojás átlagos tojásfehérje tartalma kb. 30 g. Ha összegyűjtöttetek egy csomót belőle és a hűtőben tároljátok, akkor érdemes a fenti mennyiséget megjegyezni a méréskor. 

Most 10 tippet hozok nektek, hogy mihez is kezdjetek a tojásfehérjével!

  •  Sütemények! Mehet macaronba, szolnoki habos islerbe, Julia Child féle tésztakosárkába, pavlovába, habcsókba, kókuszcsókba, habgaluskába pl. a madártej esetében, pohárkrémekbe, máglyarakás tetejére, püspökkenyérbe... Hosszasan sorolhatnám még! A legegyszerűbb alternatíva, ha finom süteményben gondolkozunk.
  •  Adjátok hozzá rántottához a maradék fehérjét vagy például bundás kenyérhez, lecsóhoz. Az igazi diétázók mellőzik a tojássárgáját és fehérjét fogyasztanak, mivel kiváló fehérjeforrás, de a koleszterintartalomtól nem kell félni, mint a sárgájánál. 
  •  A tojásfehérje fagyasztható, majd felhasználható később is, habár a hab már nem lesz belőle. 
  •  A zavaros húslevest "megtisztíthatjuk egy kis tojásfehérjével. A Consommé készítéséhez is többek között tojásfehérje kell. 
  •  Mézeskalács díszítésére vagy mézes puszedli készítéséhez felhasználható.
  •  Vonjunk be vele fűszer mandulát, diót, mogyorót rágcsálnivalónak. 
  • Panírozásra is kiváló!
  • Házi arcpakolások, arcradírok is készíthetőek tojásfehérjéből. 
Nem zárom le ezt a bejegyzést véglegesen, mivel mindig újabb és újabb ötletekbe botlok. Időnként kiegészítem egy-egy friss felhasználási tippel.

https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2021. április 12., hétfő

Egyem meg a zúzádat!

 

Hétvégén csupán beszerzőként voltam jelen a zúzapörkölt projektben, mivel Fecóm volt a szakács. Nagyon régóta emlegette már az én férjem, hogy vágyik egy finom zúzapörköltre. A piacon a hentesnél meg éppen adta magát 2 kg friss zúza. A "Szárnyasok bontása" című bejegyzésemben kicsit bővebben olvashattok erről az alapanyagról. A végeredmény mindenképpen egy nagyon ízletes, kicsit romás beütésű pörkölt lett. Érdemes kipróbálni.

Elkészítési idő: 2 óra

Hozzávalók 4 személyre: 

 

2 kg zúza 

2 nagy fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

100 g paradicsomsűrítmény 

150 g füstölt szalonna

1 db chilipaprika

2 ek. őrölt fűszerpaprika

só és őrölt fekete bors ízlés szerint

6 dl víz 

 

➽ Házi keretek között, ha egy kicsit a bográcsos zúza pörköltre emlékeztető változatot szeretnénk elérni, akkor vegyünk elő egy nagy öntöttvas edényt és némi füstölt szalonnát.

➽ A vöröshagymát megtisztítjuk és felaprítjuk. A füstölt szalonnát felkockázzuk és megpirítjuk, a benne lévő zsírt kiolvasztjuk és a felaprított vöröshagymát megdinszteljük. Hozzáadjuk ehhez a zúzott fokhagymát és néhány percig átforgatjuk az egészet.

➽ Ezután hozzáadjuk a zúzát. Fűszerezzük sóval, őrölt fekete borssal, felaprított chilipaprikával, őrölt fűszerpaprikával és a paradicsompasztával. Alaposan összeforgatjuk és felöntjük vízzel.

➽ Lefedjük az ételt és lassú tűzön körülbelül 2 órán keresztül főzzük az ételt. Ha nagyobb, vastagabb zúzákat kapunk, akkor érdemes kisebb darabokba vágni azokat vagy tovább főzni akár egy órával is. 

➽ Apró galuskával és uborkasalátával mennyei étel lesz ez a fogás. Próbáljátok ki ti is!



https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2021. április 4., vasárnap

Kellemes húsvéti ünnepeket!

Teljen bárhogyan is ez a néhány ünnepnap, kapcsolódjatok ki, élvezzétek a szeretteitek társaságát, vagy csak a magányos sétákat, izgalmas könyvvel való bekuckózásokat, az első igazi tavaszi napsugarakat. 

Töltődjetek fel ebben a néhány napban, egyetek finomakat!

Én is tervezek néhány ínyenc falatot. Márti nővéremmel közösen főzünk ma a családnak. Biztosan hozok néhány receptet akár a nővérem, akár az én ételeimből! Egyszerű és nagyszerű lesz sok-sok mennyei falattal annyit elárulhatok.

Végül békés, áldott húsvéti ünnepeket kívánok Nektek!


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2021. március 30., kedd

Sárga túró húsvétra

 


A sárga túróról húsvét kapcsán hallhattatok már. A Hajdúságban és leginkább Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elterjedt. A görögkatolikus vallásúak honosították meg, de ezen a vidéken már a katolikusok is készítették. 
A húsvét vasárnapi mise után a sonka, kalács mellett sárgatúróból is vittek egy darabot az ételszentelésre. Több néven ismert szirka, szirikk, cibere vagy édestúró. Kimondottan húsvétkor készítik, máskor nem. 
Az alapanyagok tekintetében igen egyszerű. Tojás, tej, cukor, vaníliás cukor, só és ízlés szerint mazsola. 

Elkészítési idő: kb. 30 perc + 1 éjszaka
Hozzávalók: 
 
5 dl tehéntej
5 db egész tojás
1/2 kávéskanál só 
10 g vaníliás cukor (1 csomag)
2 ek. cukor
ízlés szerint 5 dkg mazsola

➽ A tejet felforraljuk és a tojásokat egy külön edényben felverjük.
 
➽ Amikor a tej felforrt, akkor hozzáadjuk a felvert tojásokat, a sót, a cukrot és a vaníliás cukort folyamatos kevergetés mellett.
 
➽ Alacsony lángon (folyamatos kevergetés mellett!) addig főzzük ezt a keveréket, amíg össze nem sűrűsödik. Szó szerint túróhoz hasonló állagot kap a keverék. Elválik egy kis folyadék is.
 
➽ Nem kötelező, de ha szeretnénk bele mazsolát tenni, akkor még a fenti szilárd állapotban keverjük hozzá. Vannak olyanok is, akik medvehagymát, fűszereket is adnak a sárgatúróhoz.
 

➽ Előveszünk egy szalvétát, ebbe beleöntjük a megfőtt sárgatúró alapot még forrón. Megtekerjük a szalvétát, hogy minél több folyadékot préseljünk ki belőle. Vagy egy zsineggel összekötjük a szalvétát és felakasztjuk vagy pedig magát a szalvétát kötjük össze. Egy fakanállal egy magas falú edény fölé akasztjuk a kis csomagot és egy éjszakán át hagyjuk lecsepegni. De a legjobb, ha egy napot hagyjuk csepegni.
 
➽ Másnap a szalvétából kiszedve azonnal fogyaszthatjuk. A hűtőben lefedve tároljuk.
Érdemes kipróbálni, mert nagyon jól passzol a füstölt sonkához.





https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2021. március 15., hétfő

Receptek március idusára

Március 15. alkalmából időről időre készítek valami ünnepi finomságot. Legyen szó Kossuth kifliről, Jókai bablevesről vagy éppen saját kútfőből kipattant trikolor zsebes karajról, kokárda alakú péksüteményről vagy éppen nemzeti zászlókról. 
 
➽ A trikolor zsebes karajban zsenge medvehagyma, olvadós sajt és szaftos paradicsom található. Kedvetekre variálhatjátok kolbásszal, petrezselyemmel. A recept itt érhető el!
 
➽ A hájas tészta állandó vendége az asztalunknak. Aki nem jut hozzá sertéshájhoz, akkor ebben az esetben használjon vajas tésztát. A töltelék pedig nem más, mint paradicsom és kapros-fokhagymás juhtúró.
 
➽ Tudtátok, hogy az eredeti Kossuth kifli mandulával készült? Manapság már dióval ismertebb ez a sütemény.
 
➽ Végül jöjjön egy kokárda alakú péksütemény, amelyből tartalmas és mutatós ünnepi szendvics készülhet. Igazi kis különlegesség. 


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2021. február 28., vasárnap

Tavaszi tekercs pirított szarvashússal

 

A vadhús iránti rajongásomról már számtalanszor írtam Nektek! Most egy gyors előételt vagy éppen könnyű vacsorát ajánlok a figyelmetekbe egy csipet ázsiai beütéssel. 

Sokan az olajban sült húsos, káposztás tavaszi tekercseket ismerik a hazai kínai büfék kínálatából. Általában a sült változat a legnépszerűbb. A vietnámi konyhában a képen látható sütés nélküli változatot nyári tekercsnek nevezik. Kutattam több forrást is, de általánosságban ezt a sütés nélküli fajtát is tavaszi tekercsnek nevezik. Nem bonyolítom tovább a mondandómat, nedves rizslapokba töltök most sok-sok zöldséget és darált szarvashúst. De bármit rakhattok ezekbe a tekercsekbe, legyetek kreatívak!

A rizslapokat manapság már igazán egyszerű beszerezni. Lehet webshopból rendelni, egyes nagyobb szupermarketekben is kapni. Én ázsiai boltban szerzem be. Pontosan az Ázsia Centerben. Egy 400 g-os csomagot 790 Ft-ért vásároltam.   


Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók 10 db tekercshez: 

 

10 db 22 cm átmérőjű rizslap

20 dkg kaliforniai paprika

20 dkg sárgarépa

10 dkg jégsaláta

10 dkg uborka

20 dkg darált szarvashús

1 ek. olívaolaj

4. ek. szójaszósz

1 csipet só

1/2 kk. őrölt fekete bors

víz

 

➽ Egy serpenyőbe 1 evőkanál olívaolajat öntünk és 20 dkg darált szarvashúst megpirítunk közepes lángon gyakori kevergetés mellett. Sóval és borssal ízesítjük az egészet, továbbá 4 evőkanál szójaszósszal meglocsoljuk a húst. Amikor elkészül, akkor félrehúzzuk a tűzről és hagyjuk kihűlni.

A kaliforniai paprikát vékony csíkokra vágjuk. Ha valaki nagyon ügyes, akkor julienne-re, vagyis vékony gyufaszál vastagságú darabokra apríthatja. A sárgarépát és az uborkát úgyszintén. A jégsalátát is vékony csíkokra vágjuk.

➽ Egy magasabb falú edénybe kb 2-3 dl langyos vizet öntünk. Ebbe belemártjuk a rizslap mindkét oldalát néhány másodpercre. Majd egy deszkára vagy tálcára rakjuk a beáztatott lapot. Én jobban szeretem nem eláztatni a lapokat, mert úgyis megpuhul, de ha fél percig a vízben hagyom, akkor már nem tudom olyan jól kezelni. Mindig csak egy lapot áztatok be és töltök meg.

➽ Ezután a felvágott zöldségeket és a darált húst 10 egyenlő részre osztjuk és ezeket a puha rizslapra szórjuk.

Visszahajtjuk a töltelékre a tészta két szemben lévő részét, majd a nem visszahajtott oldal felől feltekerjük az egészet. Ne töltsük túl, mert nehéz lehet úgy már a tekerés vagy kiszakadhat a rizslap. Néha én is ebbe a hibába esek még. Jól megtömöm a tekercset, ne éhezzen senki!😊 

➽ Tálaláskor fogyaszthatjuk magában is az ételt, de kínálhatunk mellé szójaszószt, amibe bátran belemártogathatjuk a tekercseket. Legyetek kreatívak! Készítsétek el a legötletesebb saját változatotokat!

 

 
https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2021. február 17., szerda

Óföldeák - Highlights of Hungary

 

 

Holnap délelőtt 10 óráig tart a Highlights of Hungary oldalon a voksolás. Településünk ékessége, a kunhalmon álló óföldeáki erődtemplom is a résztvevők között található ebben a megmérettetésben.
Itt szavazhattok: https://www.highlightsofhungary.hu/voting

Óföldeák tipikusan az ékszerdoboz, ahol történelmi csemegékben nincs hiány és akár falusétát is lehetne szervezni a turistáknak. Számtalan anekdota és építészeti érdekesség bújik meg az utcákon. A béke szigete a település, ahová jó elvonulni a világ zaja elől.
Ha a parkban található Návay kúria is egyszer felébred csipkerózsika álmából, akkor akár egy kis közösségi tér is születhetne, ahová érdemes betérni egy jó kávéra, frissítőre, beszélgetésre, vagy éppen helyi termékeket vásárolni az ide látogatóknak.

10 értékes érdekesség Óföldeákkal kapcsolatban

🔅A kunhalmon álló erődtemplomunk páratlan építészet emlék a XV. századból.

🔅 A faluról az első írásos emlék az Árpád-korból, 1332/33-ból származik.

🔅 Szombathelyi Árpád festőművész könyvet adott ki Gencsháti fogócskafa címmel, melybe beleszőtte régi óföldeáki barátait és néhány hajdan elkészített étel receptjét.

🔅 Az Óföldeáki Tésztaüzem termékeit már országszerte, sőt határon túl is ismerik és szeretik. Érdemes kipróbálni!

🔅Vass József író, költő, Magyar Kultúra Lovagja, Kós Károly díjas helytörténész, az Óföldeáki Honismereti Klub Elnöke őrzi Óföldeák történetének "mozaikjait".

🔅 Bánszki Tamás híres földeáki születésű festő, oltárképet festett a templom számára. Több kortárs festő is vászonra vitte a templomot.

🔅 3 kúria épület kapcsolódik a településhez. Egyik szociális otthonként működik. Másik Gencsháton magánkézben van és felújítás alatt áll. A harmadik a parkban található.

🔅 Az 1845-ös májusi árvíz nagy pusztítása után megszületett Földeák 4 km-rel az eredetitől, de Óföldeák sem szűnt meg.

🔅 Hobbi és profi fotósok kedvelt épülete a templom. Papdi Balázs fotós képei a legismertebbek.

🔅 Emlékház őrzi a falu régi tárgyait, relikviáit.

🔅 Návay Pál a nagyváradi őrség őrnagya XVII. században kapta meg a királyi kamarától Földeák területét.


Ezer szállal kötődöm a faluhoz. Kicsiként, amikor eljött a hétvége és akkor hátizsákkal, könyvekkel együtt költöztem Papusomhoz. Ha nyári szünet köszöntött be, akkor is mindig itt időztem. Itt tesztelgettem konyhai tudásomat imádott nagypapámon. 

Habár mára többnyire megváltozott a helybeliek összetétele, de a régiek pontosan emlékeznek a falu életét meghatározó lakosokra. Ilyen ember volt számomra a postás Imre bácsi, aki mindig el akart vinni a nagy postás táskájában és Papusommal jót kacagtak a megszeppent arcomon. Vagy Pásztor Jani bácsi igazi borbély műhelyében szemléltem, ahogyan a családom férfi tagjai kaptak új frizurát. Hú de szerettem a sarokba vackolni a padon, ameddig folyt a munka. Gyerekként figyeltem a borotválásokat, a beszélgetéseket, a hajvágásokat, miközben éppen Papusom szépült.

De imádtam mezítláb szaladni a füvön, amikor kiengedték a birkákat legelni az utcánkban késő délután. "Kalálkában" épült sok falusi ház és hatalmas házavatókat tartottak egy-egy munka befejeztével, melyekre névre szóló borok készültek (a mi házunk kéményén is a mai napig ott sorakozik néhány gyerek neve a vakolatba beleírva).

Az iskola udvarán felejthetetlen sátras lakodalmakban volt részünk. Egy igazán összetartó közösség működött anno.

Az erődtemplom falai között fogadtam örök hűséget annak a férfinek, akivel le szeretném élni az életemet. Már nem lehettek ott a nagyszüleim és a bácsikám a nagy napon, de mégis a hely szellemével együtt velünk voltak.

Egyszerűen jó ide hazatérni! Szeretek egy fárasztó hét után begördülni akár az éjszaka közepén az otthonunkba. Látom a kivilágított templomot és olyankor minden a helyére kerül. Otthon vagyok!