Varázskemence napja 2016. május 21.


Eldőlt, kik segítenek a fogyatékkal élő gyermekeknek a Varázskemence napján 2016. május 21-én a fővárosi Mozgásjavító Iskolában. A fiatalokat mesterszakácsok, ismert gasztrobloggerek, gasztronómiai szervezetek és vendéglátóipari iskolák képviselői segítik. Az év legnagyobb jótékonysági gasztronómiai eseményén az iskolások fatüzelésű kemencében sütnek majd kenyeret. Az esemény fővédnöke az Mozgásjavító Iskolának is helyet adó XIV. kerület polgármestere Karácsony Gergely. A rendezvényt megnyitja Lepsényi István a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára.

A több mint 100 éves múltra visszatekintő intézmény udvarán a gyerekek maguk fűtik fel a kemencét, dagasztják és sütik meg a kenyeret, valamint készítenek a látogatóknak szendvicseket belőle. A fiatalok kezét mesterszakácsok, ismert gasztrobloggerek, gasztronómiai szervezetek és vendéglátóipari iskolák képviselői vezetik. 


A múlt évi remek hangulatú versenyről itt olvashatjátok a bejegyzésemet!
 
Versenyző intézmények: 
Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye, Diákotthona és Gyermekotthona
Lámpás '92 Közhasznú Alapítvány
Szivárvány lakóotthon, Otthon XVI. ker. Alapítvány TOPHÁZ Speciális Otthon Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógia Módszertani Intézmény és Kollégium Hallássérültek Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája, Egységes Gyógypedagógia Módszertani Intézmény és Kollégiuma Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, EGYMI és Kollégium Gyengénlátók Általános Iskolája, Egységes Gyógypedagógia Módszertani Intézménye és Kollégiuma
A versengő intézmények már tavaly is nagy lelkesedéssel vettek részt a sütésben.
 

A gyerekek segítői idén ők lesznek:
Sass Erika – gasztroblogger

Wenszky Lilla – gasztroblogger
Erdős Tünde – gasztroblogger
Stiller Tamás – szakács
Sas Norbert – szakács
Zsolnay Gergely – szakács
Gundel Károly Vendéglátóipari Szakiskola
Felelős Gasztrohős Alapítvány


"Imádom a frissen sült házikenyér illatát és ízét és nagy örömet szerez, ha másokat is elvarázsolhatok ezzel." – jelentette ki Wenszky Lilla, a LillaLulla blog szerzője, amikor csatlakozott a Varázskemence csapatához.


A szervezésben oroszlánrészt vállal a Mozgásjavító Iskola Szülői szervezete. A Varázskemence napján 2016. május 21-én, szombaton 10 és 16 óra között egy remélhetőleg felejthetetlen napot szereznek a fogyatékkal élő gyermekeknek a Mozgásjavító Iskolában (1145 Budapest, Mexikói út 60. - bejárat a Korong u. 2. felől). A fiatalok a segítőikkel fatüzelésű kemencében sütnek majd hagyományos fehér kenyeret. Az esemény verseny, kóstoló és vásár is lesz egyben.
Az összesen nyolc speciális nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó intézményből két-háromfős csapatok érkeznek, és mérik össze ügyességüket. Az elkészült kenyereket a szakmai támogató Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének pékmesterei értékelik. A frissen kisült kenyérből a látogatók vásárolhatnak, valamint helyben meg is kóstolhatják a szendvicseket, amelyeket abból a diákok készítenek. A kenyereket a gyerekek a főtámogató KemenceMánia fatüzelésű mobil kemencéiben sütik.


A Varázskemence rendezvény célja, amellett, hogy egy életre szóló élményt nyújtson a fiataloknak, megmutassa nekik, hogy az általuk készített termékeknek értéke van. Az eseményen arra is igyekeznek rávilágítni, hogy az otthoni kenyérsütés messze nem ördögősség. A megmérettetésről természetesen mindenki nyertesként távozik majd.
A résztvevőknek játékos programokkal is készülnek: lesz zöldségszobrászat, a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Nemzedékek Biztonságáért Alapítvány mini családi KRESZ-parkot biztosít, koncertezik a Palacsinta együttes. A Jópont Családi Napközi és a Lámpás ’92 jóvoltából kézműves programokkal, a diákok által készített termékekből kirakodóvásárral és arcfestéssel várják az érdeklődőket.


A Varázskemence napja egy non-profit rendezvény. A szervezők és a támogatók önszorgalomból, szabadidejükben végzik a program előkészítését és lebonyolítását, azért díjazást nem vesznek fel. Bővebb információ:
Török Szabolcs – 06 20 556 45 38
https://www.facebook.com/events/955373384497973/
www.varazskemence.hu


Szervezők:
Kemencemánia
Mozgásjavító Iskola szülői szervezete
Zsótér Pál Alapítvány
Szakmai együttműködő partnerek:
Magyar Pékek Fejedelmi Rendje
ÉTREND - Magyar Konyhafőnökök Egyesülete,
Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola
Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
Magyar Éttermi Mesterek Klubja
Sütőipari Egyesülés

Népszerű bejegyzések