Eperlekvár



A hétvégén sikerült szert tennem gyönyörű eperre a szabadkai piacon a hazai ár körülbelül feléért. Elhatároztam, hogy gyorsan be is főzöm ezeket a csábító piros gyümölcsöket, mielőtt felfalnánk. Elcsomagolom a nyáreleji ízeket a borongós télre. Tökéletesen egyszerű receptet használok. Ti is bátran lássatok neki! Én a 3:1-ben dzsemfixre esküszöm mostanság, amellyel lerövidítem a főzési időt, de a benne található pektin garantálja a megfelelő állagot, a citromsav és a szorbinsav a tartósságért felelős. Rengeteg gyümölcs, hagyományoshoz képest kevés cukor, tökéletes íz. Sőt cukor helyett édesítővel is készíthetjük a lekvárunkat.

Hozzávalók kb. 4-5 db 2 dl-es üveghez: 
1,25 kg eper
30 dkg cukor
1 cs. 3:1-ben dzsemfix 

Elkészítés: 

1. Az előkészített megmosott, lecsumázott epret kisebb darabokra vágjuk és egy botmixerrel ízlés szerint darabosra vagy teljesen folyékony állapotúra turmixoljuk.


2. A gyümölcsöt, a kimért cukrot, a dzsemfixet egy edénybe öntjük és állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk. Forrás után a lekvárt vagy dzsemet további 5 percig forrni hagyjuk folyamatos kevergetés mellett, majd levesszük a tűzről. A tetején keletkezett habot leszedjük a lekvár tetejéről.


3. A kimosott, sütőben átmelegített üvegekbe töltjük a lekvár, lezárjuk azokat és 30 percre fejre állítjuk azokat. Majd visszafordítjuk az üvegeket és száraz, hűvös helyen hagyjuk kihűlni és itt is tároljuk későbbiekben. 


Télen  nagyon nagy örömet fogunk okozni ezzel a rövid befőzéssel a családnak! Természetesen hagyományos módon is készül lekvár nálunk, de amikor idő szűkében vagyok ezt a dzsemfixes változatot preferálom!




Népszerű bejegyzések