Juhtúrós pogácsa, ami napokkal később is puha

 

A bogárzói tanyanapon sikerült kiváló juhtúrót vásárolnom, így szinte egyenes volt az út egy finom juhtúrós pogácsához. A kemencét szépen felfűtöttem és egy vacsora utáni "borkísérőt" sütöttem. A legjobb, hogy még másnap, sőt harmadnap is puha marad ez a változat!

Elkészítési idő: 10 perc, 1 éjszaka pihentetés és kb. 20-25 perc sütés

Hozzávalók kb. 80 darabhoz (pogácsaszaggató méretétől és a tészta vastagságától függ)

35 dkg juhtúró
20 dkg sertészsír
1 db tojás + 2 db tojássárgája a kenéshez
2 tk. só
60 dkg liszt + liszt a nyújtáshoz
0,5 dl tej
1 kk. cukor
3 dkg élesztő
2,5 dl tejföl (20%-os) 

➽ Fél deciliter langyos tejben egy kávéskanál cukrot és 3 dkg elmorzsolt élesztőt felfuttatunk.
 
A lisztet átszitáljuk és egy nagy tálba öntjük.
Hozzáadjuk a sertészsírt, a túrót, tejfölt, 1 db egész tojást, továbbá  2 teáskanál sót. 
A felfuttatott élesztőt is beleöntjük és alaposan összegyúrjuk az egészet. 
 
Nagyban függ a liszt minőségétől, hogy milyen lesz a tészta. Ha túl száraz és nem áll össze, akkor adjunk hozzá még egy kevés tejfölt. Ha pedig túl nedves/ragadós, akkor még egy kis lisztet szórunk ár és így simára dolgozzuk.
 
Egy zacskóba/ fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük a tésztát minimum 2 órán keresztül, de a legpraktikusabb, ha 1 éjszakát áll a pogácsa. 
 
Egy kis praktika. Vagy lisztezett deszkán nyújtunk ujjnyi vastag pogácsatészát, vagy egy sütőpapíron. Az így kapott téglalapot éles késsel berácsozzuk.
Pogácsaszaggatóval kicsi korongokat vágunk és a sütőpapírról leszedjük a pogácsák körül a tésztát és egyszerűen csak áthúzzuk a tepsibe az egész kiszaggatott adagot.
 
Nincs más dolgunk, csak felvert tojássárgájával megkenni a sós sütemények  tetejét.
 
Ízlés szerint szórhatunk rá szezámmagot, mákot, sajtot..., de én most a natúr változatot részesítettem előnyben. 
 


Kemencében kb. 200 °C-os aljon 20-25 perc sütést igényel. Szép világos aranybarnák lesznek. Előmelegített sütőben 25-30 perc a sütést igényel villanysütőben kb. 200°C-on, gázsütőben kb. 5-ös fokozaton. 
Végül már csak egy pohár hideg borra van szükség a kisült pogácsák mellé és már indulhat is a beszélgetés!



https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések