2018. december 10., hétfő

Ajándékozz élményt! - 5 kurzus a fa alá


Ha még nem találtál megfelelő ajándékot a fa alá és nem tárgyban, hanem élményben gondolkodsz, akkor ez ma a Te bejegyzésed lesz. Nem reklámbejegyzés, semmilyen üzleti kapcsolatban nem állok egyik céggel sem (pedig örömmel állnék 😅). Azokat az ötleteket szedtem egy csokorba, amelyekre magam is szeretnék eljutni. Kezdjük is a sort! 

1. Hosszúlépés 
Városi séták többnyire Budapesten különféle tematikák szerint. Közöttük remek gasztroséták is akadnak. Emellett már Szentendrét és a Balaton főbb csomópontjait is fel lehet fedezni.
Nincs más dolgod, hogy vásárolsz egy biankó sétajegyet, amelyet a megajándékozott bármilyen sétára beválthat. Nekem a Talpig feketében az egyik favoritom, de számtalan remek program közül lehet válogatni.
1 darab jegy ára: 4290 HUF
Web: https://hosszulepes.org/hu/vasarlas/termek


Hála az égnek manapság egyre többen követik a régi sémát és készítenek otthon kovászos kenyeret. Még többen vannak, akik örömmel látnának hozzá, de egyedül nem mernek. 
Ormós Gabriella és a Jenői Pékség neve igazán népszerű a kovásszal sütögetők körében. Foglalj időpontot az egyik tanfolyamra. 
Ára: 25 000 Ft
Web: http://www.jenoipekseg.hu/jelentkezes/
Szeretnél egyedi tányérokat, konyhai kiegészítőket készíteni akkor most eljött a te időd. 
Válassz többfajta kurzus közül. Akár az agyagmintázás és mázazás terén is kiélheted kreativitásodat.
Egy ilyen alkalommal 5 darab tányért készíthetsz szakértő kezek támogatásával. 
Ára: 15 000 Ft
Web: https://yourart.hu/keramia/arak/


Egy praktikus és mutatós pénztárca szinte nélkülözhetetlen a mindennapokban.A DUCSAI.LEATHER workshopján pedig el is készítheted magadnak. Abszolút magyar márka, 100% bőr és mérhetetlenül egyedi. De tanfolyam helyett akár a pénztárcát is megvásárolhatjátok itt.
Ára: 19 500 Ft
Web:  https://ducsai.com/workshop/

Végül adózzunk a folyékony örömöknek! Minden vágyad egy kezdő vagy alapfokú bortanfolyamon részt venni? A Borkollégiumban remek szakemberek irányításával betekintést nyerhettek a szőlőnedű világába. 12 tételes kóstoló Bevezetés a borkóstolásba címmel igazán remek nyitánya lehet az ismerkedésnek: 
Ára: 2490 Ft
Web: https://www.borkollegium.hu/bevezetes-a-borkostolasba
 
 
https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2018. december 8., szombat

Citromos álom




Ez az a sütés nélküli finomság, ami Márti nővérem recepttárából az egyik kedvencem. Nem túl édes, nem túl savanyú. Pont jó akár egy nyáresti desszertnek, de egy karácsonyi "sütésmentes" édességnek is. Tartsatok velem ma és készítsük el együtt ezt a citromos álmot! 

Elkészítési idő: 
Hozzávalók egy kb. 20x20 cm-es magas falú formához:

4 dl tejföl 20%-os
4 dl tejszín
2 db citrom reszelt héja
1 db citrom leve
9 ek. porcukor
1 db lime (elhagyható)
200 g babapiskóta (1 csomag) 

➽ Egy nagy tálban összekeverjük a tejfölt, a reszelt citromhéjat és egy darab citrom levét, a porcukrot. Ha szeretnénk lime-ot tenni hozzá, akkor most tegyük meg. Alaposan, csomómentesre keverjük össze.

➽ Következő lépésben a tejszínből kemény habot verünk. Ezt a habot összeforgatjuk az előző citromos krémmel. 

➽ Lehet kerek vagy szögletes edény, amibe a krémet tesszük, de a következő a lényeg: az edény aljába először krém került, elsimítjuk, erre egy réteg babapiskóta kerül, majd újabb adag krém, újabb adag babapiskóta és végül zárásként újra kréme kerül a desszert tetejére. 

➽ Hűtőben minimum 4 órát pihentetjük a citromos álmunkat, de a legjobb, ha előző este elkészítjük már. Tálaláskor egy kis citrom- és limehéjat reszeltünk a sütemény tetejére. Késsel vagy kanállal is könnyen vágható ez az édesség.
Látjátok ennyi az egész! Roppant egyszerű a végeredmény! 



https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2018. december 4., kedd

5 gasztrokönyv karácsonyra

Minden évben egy rövid ajánlót készítek azokból a könyvekből, amelyeket jó szívvel ajánlok a karácsonyfa alá lelkes gasztrorajongóknak, sőt még magamnak is. 
Nézzük a 2018-as TOP 5 könyvet.

1. Kreatív desszert iskola - Ötvös Zsuzsanna

Az igazán jó desszert megkoronázza az ételsor végét, minden érzékünkre hat, és maradandó élményt jelent. A Kreatív desszertiskola bebizonyítja, hogy nem csak képzett cukrászok képesek ilyen, a családot és a barátokat lenyűgöző desszertköltemények elkészítésére.
Mivel a szerző maga is hobbicukrászként kezdte, pontosan tudja, hogyan válhat valaki lelkes amatőrből igazi mesterré. A jól követhető leírások, a látványos fázisfotók jelentősen megkönnyítik a francia cukrászat alapjaira épülő desszertek elkészítését, és kizárják a hibalehetőségeket.
A kötet különlegessége, hogy 35 alapreceptre épül, és megmutatja, hogy az alapreceptek apró módosításával miképpen kapunk végtelenül sokféle ízű és textúrájú - akár gluténmentes - piskótát, krémet, mousse-t vagy bevonót. A szerző aztán az alaprecepteket használva példaként 25 komplex desszertet is összeállít.
A Kreatív desszertiskola lényege, hogy merjünk játékos kreativitással hozzányúlni az alapreceptekhez. Így élhetjük meg az alkotói folyamat izgalmát, és így válhat ez a könyv a végtelen lehetőségek tárházává.

Ötvös Zsuzsanna bölcsészként végzett, és a sütést sokáig hobbinak tekintette. Az első bonbonok elkészítése után érezte, hogy egyre inkább magával ragadja a cukrászat világa. Ekkor indította útjára blogját Praliné Paradicsom néven, majd búcsút mondott a
bölcsészéletnek, és 2014-től éveken át dolgozott és tanult Szántó Tibor csokoládékészítőnél. Tucatnyi hazai és külföldi képzésen vett részt, és ma már a legjobb hazai fine dining éttermekben dolgozik.

Személyes véleményem és garanciám az, hogy ismeritek már, nem vagyok tortacsoda készítő, de akármelyik receptjét próbáltam ki eddig Zsuzsinak, mind egytől egyig pontos, jól követhető és a végeredmény tökéletes. Szívből ajánlom mindenkinek a könyvet. 

Ára: 6499 Ft




2. Kovásziskola - Vanessa Kimbell

Ebben a könyvben Vanessától minden eszközt megkapnak az olvasók ahhoz, hogy sikeres pékek legyenek. - Richard Hart, a világ egyik legjobb pékje

A szerző egy betegség kapcsán saját magán tapasztalta meg, hogy a kovászos kenyérnek nemcsak sokkal jobb az állaga és az íze, hanem a szervezetünk számára is összehasonlíthatatlanul hasznosabb, mert a kovászban lévő vadélesztők és tejsavbaktériumok segítenek lebontani a lisztet, így a kenyér könnyebben emészthető és magasabb a tápértéke. A titok abban rejlik, hogy milyen lisztet választunk, milyen anyakovászt használunk, a tésztát miként kelesztjük, és mindezeket hogyan kombináljuk. Ehhez megkapunk minden útmutatást ebben az egyedülálló, interaktív könyvben, amelyet alaposan végig kell olvasni és lépésről lépésre haladva követni. Utána pedig biztosra vehetjük, hogy mindig olyan kovászos kenyeret tudunk majd sütni, amilyet szeretnénk.

Vanessa Kimbellé Anglia egyik legnépszerűbb kovászoskenyér-iskolája. Ez a könyv hét év kutatómunkájának a gyümölcse.


Személyes véleményem: Kezdő kovászos kenyér sütőként rengeteget olvasok a témában. Roppan részletes, a kulisszák mögé mutató könyv. Megérthetjük a kenyér és kovászkészítés kémiai/technikai hátterét és mindez hozzájárul a tökéletes kenyér megszületéséhez. Ajánlom a "kovász rajongóinak".  

Ára: 6000 Ft






3. A kert konyhája - Beh Mariann

Beh Mariann, a Bazsalikomos kert megálmodójaként ismert kertészmérnök, gyerekkora óta a természetben érzi magát igazán otthon. Kertjében egyedülálló módon kezdte el megmutatni a fűszer- és gyógynövények, vadon termő ehető növények és ehető virágok felhasználásának sokszínűségét.
Kedvenc növényeit Szendeff Lőrinc fotós örökítette meg, akinek köszönhetően különleges képi világ született. Mariann mesél az ehető növények termesztéséről, gyűjtéséről, feldolgozásáról, ír saját pestójáról, herbateáiról, és megosztja a négy évszak alapanyagaiból készült 48 receptjét is.


Személyes vélemény: A BOOOK kiadóra jellemző hihetetlenül igényes könyv. Azoknak ajánlom szeretettel, akik kicsit el szeretnének veszni a fűszerek/ kerti növények világában, útmutatásra, némi insporációra van szükségük. Már csak a fotókat nézegetve is igazi kikapcsolódásnak ígérkezik.

Ára: 5990 Ft


4. Egy czitrom hajával - Szabó Magda ízei II. 

Szabó Magda még halála után bő tíz évvel is tartogat meglepetést számunkra. Hagyatékából előkerült egy újabb, jócskán megtépázott, rongyos-rojtos szélű, pluszlapokkal kiegészített kézírásos receptfüzet. Míg az előző, szintén az örökség részeként megjelent Egy meszely az fél icce című kötetben a receptúrák szorosabban kötődtek az írónő családjához, a most nyilvánosságra kerülők más okból lehettek fontosak számára. 
Vajon miért őrizhette meg az írónő a több mint száz éve írott recepteket? Alighanem az érdekelte, hogy a látszólag hétköznapi "művekben", vagyis a receptekben, mennyi minden megelevenedik a múlt szokásaiból, napi történéseiből, ha értő szemmel olvassuk őket. Hiszen milyen izgalmas összevetni, mi maradt meg és mi hullott ki az idő rostáján a régen használt kifejezésekből, az alapanyagokból, a mértékegységekből és az akkoriban készülő ételleírásokból. 
Nem is gondolnánk, mi mindenről "mesélhet" a Napóleon-torta, a császármorzsa vagy a bolygó hollandi - ezek ugyanis annak idején ismert és népszerű fogások voltak. Igaz, hogy iccében, meszelyben, fontban, latban, verdungban megadott hozzávalókból készültek, de némi számolgatással mi is kreálhatunk belőlük olyan ételeket, amelyek a mai terített asztalnak is díszére válnak, és mindenki jóízűen fogyaszthatja őket. Bátran válogathatunk a puszedlik, piskóták, kiflik, stanglik és perecek közül, és bizonyosan rábukkanunk számos, ízlésünknek megfelelő receptre a kötet olvasása közben. Ne lepődjünk meg azon sem, ha manapság divatos ínyencségekre találunk - ilyen a churros vagy a profiterol -, csak ne ezen a néven keressük!


Személyes vélemény: Nem képes könyv, de a régi receptek rajongóinak (mint például én is) egy valódi kincsesbánya. 
Igazi időutazás a régmúlt gasztronómiájában.
Ára: 3490 Ft


5. Legújabb és legteljesebb hódmezővásárhelyi szakácskönyv - Benkő László
A szerző Benkő László eredeti szakmája szakács és mindemellett lelkes lokálpatrióta. 
Roppant sok munka van ebben a kiadványban, hisz fotókkal, régi képekkel megtűzdelt 660 ínycsiklandozó fogásból álló gyűjteménye összefoglalja a régi paraszti és polgári gasztronómia Hódmezővásárhely környékén található sajátossságait. 
Egy CD melléklet is kiegészíti a gyűjteményt, amelyen jegyzetek, vásárhelyi „övős-ivós” szólásmondások és egy szótár is helyet kaptak. Az ikonikus receptek mind-mind megtalálhatóak: kásaételek, derelyék, táskalevesek, hideg disznópaprikás, zsöndice, galambból készült finomságok, valamint az elmaradhatatlan vásárhelyi sós túrós lepény is.

Személyes vélemény: Az otthonom Csongrád megye, így nem volt kérdés, hogy ezt az alapművet beszerzem. Nem a mai modern kor kívánalmainak megfelelő a könyv, hanem az igazi tartalomra fókuszál. Tömény gasztrotörténelem, valódi kincs. 

Ára: 6500 Ft






Fotók és szöveg forrása: www.libri.hu


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!



2018. december 1., szombat

Zserbógolyó


Márti nővérem mindig valami finomsággal lep meg bennünket a karácsonyi ünnepkor. Ez az egyszerű recept is tőle származik. Sokan már biztosan ismeritek, de azoknak egy kis segítség, akik nem szeretnének nagy sütögetésbe belekezdeni karácsonykor. 

Elkészítési idő: kb. 30 perc

Hozzávalók:
45 dkg darált dió + 5 dkg a szóráshoz
45 dkg daráét háztartási keksz
45 dkg házi baracklekvár

25 dkg csokoládé a mázhoz

➽ Sütemény egyszerűen lépés jön most! 😊 Egy nagy tálba beleöntjük a darált háztartási kekszet, majd hozzáöntjük a darált diót. Ehhez jön a házi baracklekvár. Alaposan összegyúrjuk az egészet. Ha túl puha lenne, akkor adjunk hozzá még egy kis darált kekszet vagy diót, ha pedig túl kemény, akkor jöhet még hozzá lekvár. Természetesen ez attól függ, hogy milyen a lekvár nedvességtartalma. 

➽ Szándékosan nem írtam darabszámot ehhez az édességhez, mert ritka, ha egyforma darabokat tudunk tépkedni a tésztához. Egy nagyobb diónyiból formázzunk a két tenyerünkkel apró gömböket.

➽ Végül vízgőz fölött olvasszuk meg a csokoládét és fogpiszkálóra szúrva mártsuk az olvasztott csokoládéba a golyókat, vagy egyszerűen rácsra rakva öntsük le olvasztott csokoládéval az egészet. 

➽ Mielőtt szilárdulni kezdene a csokoládé, tegyünk egy csipetnyi darált diót minden egyes gombóc tetejére és így hagyjuk megdermedni.
Eláll. Akár pár nappal az ünnep előtt is elkészíthető, csak hűvös helyen tároljuk.


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2018. november 30., péntek

Az évszak legjobb receptjei - Ősz


Eljött az őszi TOP 3-as összefoglalóm ideje. Tartalmas nyáron vagyunk túl és még a kemencében is fellobbant a láng. Megérte a sok-sok fáradozás. Lesznek igazi őszi kedvencek is és olyanok is, amelyek a téli ünnepkör előfutáraként igazi favoritok lettek.

1. 
Aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik. Tartja a népi regula. Ezért a sült liba igazán népszerű recept volt a blogon. Nem is akármilyen formában, sütőpapírban készült el a hús és a köret. 

2. 
Hétköznap a munka és az állandó rohanás mellett csak gyors ételeket készítek. Így született ez a Zöldséges - csirkés kuszkusz is. Nagyon szeretem, hogy annyi fajta zöldség található benne. 

3.
Süssünk halat! Általában rántott halként kerül az asztalra a tőkehalfilé sok-sok háztartásban. Én most egy alternatív megoldással rukkoltam elő. Sajtos-tejszínes halként öltött új formát és nagyon-nagyon szerettétek. 

Köszönöm, hogy ennyien követitek az írásaimat napról napra! Remélem, hogy egy-egy jó ötlettel mosolyt és igazán ízletes pillanatokat varázsolhatok a konyhátokba. 

Buck, Buck, Moose


Ha szereti az ember a vadételeket, akkor egy idő után elkezd nyomozni más országok, kontinensek vadgasztronómiája után. Így történt ez velem is. Hank Shaw amerikai blogger, vadász és lelkes gasztrorajongó könyvére, a Buck, Buck, Moose-ra így találtam rá. 
Az író korábban éttermi szakácsként és újságíróként dolgozott. 
Hank Shaw két sikeres vadételes szakácskönyv szerzője: Hunt, Gather Cook, és Duck, Duck, Goose - ezek mindegyike elnyerte a kritikusok elismerő véleményét. Shaw a vadon élő élelmiszerekkel foglalkozó blogot is ír: Hunter Angler Gardener Cook néven, amely elnyerte mind a James Beard díjat, mind a Kulináris Szakértők Nemzetközi Szövetsége díjat a legjobb gasztro weboldalért. Munkája az ételek és borok, az ökológiai kertészet, a Field & Stream, a Garden & Gun, a Petersen's Hunting, a szabadtéri élet és a naplemente folyóiratában jelent meg. Sacramento közelében, Kaliforniában él.


A szarvasok és a szarvasfélék családjába tartozó állatok feldolgozását ismerhetjük meg a könyvből. Részletes, jól átlátható fotókkal illusztrálják a bontást. Megtanulhatunk alaplevet készíteni több fajta módon akár. Alapos információt szerezhetünk a tárolásról, szárításról és még a sütési időkről is.


A könyv több, mint 100 receptet tartalmaz a Föld összes kontinenséről. Még magyar vonatkozás is található benne.
A szarvast a fülétől a farkáig, tehát minden porcikáját felhasználja a szerző a receptjeihez. 
Grillezéshez is remek recepteket kaphatunk legyen egy egyszerű szarvasburgerről vagy éppen steakről szó.


A receptek roppant izgalmasak. Bemutatja a szerző, hogy szinte bármi elkészíthető szarvashúsból legyen szó ázsiai ételről, olasz kajáról, magyar gulyásról vagy éppen hamburgerről. 
A receptek alaposak, jól átláthatóak és könnyen értelmezhetőek. 
Az Amazon weboldalon keresztül megvásárolhatjátok ezt a keménytáblás, 304 minőségi oldalból álló könyvet 24,99 $-ért. Én 1 hónapon belül átvehettem a könyvet, teljesen ép, sérülésmentes állapotban. 
Érdekes kalandozás a szarvashús iránt rajongóknak ez a világ körüli recepteskönyv!

2018. november 29., csütörtök

REÖK Kézműves Cukrászda - Szeged


Nagyon örültem a hírnek, amikor megtudtam, hogy Szó Gellért kétszeres ország tortája győztes cukrász irányítása alatt megnyílik a Reök Kézműves Cukrászda Szegeden. A Szó testvérek több cukrászdáját is kipróbáltuk már és a minőség töretlenül jó. Mindenhol szinte azonos a kínálat, így a Szó Gellért által készített 2016-os év ország tortáját az Őrség Zöld Aranyát is eredetiben kóstolhatjuk meg! 


Sütemények tekintetében a friss, modern francia vonalat képviselik.
A fiatal cukrászmester munkássága az igazi garancia a kifinomult minőségi desszertekre. Bevallom én már többször jártam itt a megnyitó óta és soha sem csalódtam. 



Nagyon kellett már Szegednek egy ilyen impozáns beülős közösségi tér. Ha szeretnénk kávézhatunk, ha úgy tartja kedvünk a teraszon ücsöröghetünk, beugorhatunk néhány pogácsáért, de látványos desszerteket is fogyaszthatunk helyben vagy éppen kérhetjük elvitelre is. 


Már maga a helyszínválasztás is tökéletes volt. Az egyik kedvenc épületem az 1907-ben szecessziós stílusban épült Reök-palota. Páratlan szépségét folyamatosan karbantartják és méltó éke a városnak. 
Remek szakmai hátteret találtak a cukrászdának, az épület is csillagos ötös, már csak a belső kialakítást kellett ehhez méltóra megálmodni.  Ehhez Varró Zoltánt kérték fel, aki az Európai top designerek táborát erősíti, számtalan egyedi szálloda, étterem, kávézó kreatív kivitelezője!



Az árak vidéki városhoz mérten még a megfizethető kategóriába tartoznak. 550 Forinttól kaphatunk már desszerteket, 300 Ft egy darab macaron, 350 Ft egy díjnyertes croissant. Mennyei és óriási kelyheket kaphatunk 1550 Forinttól. Mindenki megtalálja a saját pénztárcájához mérten a finomságokat. A felszolgálók mindig roppant figyelmesek és kedvesek. Senkit se feszélyezzen a bámulatos enteriőr. Mindenki megtalálja a maga kedvenc finomságát és zugát itt. 





ELÉRHETŐSÉG:
Cím: 6720 Szeged, Magyar Ede tér 2. 
Web:http://reokcukraszda.hu/
Nyitva: 
H-CS 8-21 h
P-SZ 8-22 h
V 8-21 h
Facebook: https://www.facebook.com/reokcukraszda/


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!