5 gasztrokönyv karácsonyra

Minden évben egy rövid ajánlót készítek azokból a könyvekből, amelyeket jó szívvel ajánlok a karácsonyfa alá lelkes gasztrorajongóknak, sőt még magamnak is. 
Nézzük a 2018-as TOP 5 könyvet.

1. Kreatív desszert iskola - Ötvös Zsuzsanna

Az igazán jó desszert megkoronázza az ételsor végét, minden érzékünkre hat, és maradandó élményt jelent. A Kreatív desszertiskola bebizonyítja, hogy nem csak képzett cukrászok képesek ilyen, a családot és a barátokat lenyűgöző desszertköltemények elkészítésére.
Mivel a szerző maga is hobbicukrászként kezdte, pontosan tudja, hogyan válhat valaki lelkes amatőrből igazi mesterré. A jól követhető leírások, a látványos fázisfotók jelentősen megkönnyítik a francia cukrászat alapjaira épülő desszertek elkészítését, és kizárják a hibalehetőségeket.
A kötet különlegessége, hogy 35 alapreceptre épül, és megmutatja, hogy az alapreceptek apró módosításával miképpen kapunk végtelenül sokféle ízű és textúrájú - akár gluténmentes - piskótát, krémet, mousse-t vagy bevonót. A szerző aztán az alaprecepteket használva példaként 25 komplex desszertet is összeállít.
A Kreatív desszertiskola lényege, hogy merjünk játékos kreativitással hozzányúlni az alapreceptekhez. Így élhetjük meg az alkotói folyamat izgalmát, és így válhat ez a könyv a végtelen lehetőségek tárházává.

Ötvös Zsuzsanna bölcsészként végzett, és a sütést sokáig hobbinak tekintette. Az első bonbonok elkészítése után érezte, hogy egyre inkább magával ragadja a cukrászat világa. Ekkor indította útjára blogját Praliné Paradicsom néven, majd búcsút mondott a
bölcsészéletnek, és 2014-től éveken át dolgozott és tanult Szántó Tibor csokoládékészítőnél. Tucatnyi hazai és külföldi képzésen vett részt, és ma már a legjobb hazai fine dining éttermekben dolgozik.

Személyes véleményem és garanciám az, hogy ismeritek már, nem vagyok tortacsoda készítő, de akármelyik receptjét próbáltam ki eddig Zsuzsinak, mind egytől egyig pontos, jól követhető és a végeredmény tökéletes. Szívből ajánlom mindenkinek a könyvet. 

Ára: 6499 Ft




2. Kovásziskola - Vanessa Kimbell

Ebben a könyvben Vanessától minden eszközt megkapnak az olvasók ahhoz, hogy sikeres pékek legyenek. - Richard Hart, a világ egyik legjobb pékje

A szerző egy betegség kapcsán saját magán tapasztalta meg, hogy a kovászos kenyérnek nemcsak sokkal jobb az állaga és az íze, hanem a szervezetünk számára is összehasonlíthatatlanul hasznosabb, mert a kovászban lévő vadélesztők és tejsavbaktériumok segítenek lebontani a lisztet, így a kenyér könnyebben emészthető és magasabb a tápértéke. A titok abban rejlik, hogy milyen lisztet választunk, milyen anyakovászt használunk, a tésztát miként kelesztjük, és mindezeket hogyan kombináljuk. Ehhez megkapunk minden útmutatást ebben az egyedülálló, interaktív könyvben, amelyet alaposan végig kell olvasni és lépésről lépésre haladva követni. Utána pedig biztosra vehetjük, hogy mindig olyan kovászos kenyeret tudunk majd sütni, amilyet szeretnénk.

Vanessa Kimbellé Anglia egyik legnépszerűbb kovászoskenyér-iskolája. Ez a könyv hét év kutatómunkájának a gyümölcse.


Személyes véleményem: Kezdő kovászos kenyér sütőként rengeteget olvasok a témában. Roppan részletes, a kulisszák mögé mutató könyv. Megérthetjük a kenyér és kovászkészítés kémiai/technikai hátterét és mindez hozzájárul a tökéletes kenyér megszületéséhez. Ajánlom a "kovász rajongóinak".  

Ára: 6000 Ft






3. A kert konyhája - Beh Mariann

Beh Mariann, a Bazsalikomos kert megálmodójaként ismert kertészmérnök, gyerekkora óta a természetben érzi magát igazán otthon. Kertjében egyedülálló módon kezdte el megmutatni a fűszer- és gyógynövények, vadon termő ehető növények és ehető virágok felhasználásának sokszínűségét.
Kedvenc növényeit Szendeff Lőrinc fotós örökítette meg, akinek köszönhetően különleges képi világ született. Mariann mesél az ehető növények termesztéséről, gyűjtéséről, feldolgozásáról, ír saját pestójáról, herbateáiról, és megosztja a négy évszak alapanyagaiból készült 48 receptjét is.


Személyes vélemény: A BOOOK kiadóra jellemző hihetetlenül igényes könyv. Azoknak ajánlom szeretettel, akik kicsit el szeretnének veszni a fűszerek/ kerti növények világában, útmutatásra, némi insporációra van szükségük. Már csak a fotókat nézegetve is igazi kikapcsolódásnak ígérkezik.

Ára: 5990 Ft


4. Egy czitrom hajával - Szabó Magda ízei II. 

Szabó Magda még halála után bő tíz évvel is tartogat meglepetést számunkra. Hagyatékából előkerült egy újabb, jócskán megtépázott, rongyos-rojtos szélű, pluszlapokkal kiegészített kézírásos receptfüzet. Míg az előző, szintén az örökség részeként megjelent Egy meszely az fél icce című kötetben a receptúrák szorosabban kötődtek az írónő családjához, a most nyilvánosságra kerülők más okból lehettek fontosak számára. 
Vajon miért őrizhette meg az írónő a több mint száz éve írott recepteket? Alighanem az érdekelte, hogy a látszólag hétköznapi "művekben", vagyis a receptekben, mennyi minden megelevenedik a múlt szokásaiból, napi történéseiből, ha értő szemmel olvassuk őket. Hiszen milyen izgalmas összevetni, mi maradt meg és mi hullott ki az idő rostáján a régen használt kifejezésekből, az alapanyagokból, a mértékegységekből és az akkoriban készülő ételleírásokból. 
Nem is gondolnánk, mi mindenről "mesélhet" a Napóleon-torta, a császármorzsa vagy a bolygó hollandi - ezek ugyanis annak idején ismert és népszerű fogások voltak. Igaz, hogy iccében, meszelyben, fontban, latban, verdungban megadott hozzávalókból készültek, de némi számolgatással mi is kreálhatunk belőlük olyan ételeket, amelyek a mai terített asztalnak is díszére válnak, és mindenki jóízűen fogyaszthatja őket. Bátran válogathatunk a puszedlik, piskóták, kiflik, stanglik és perecek közül, és bizonyosan rábukkanunk számos, ízlésünknek megfelelő receptre a kötet olvasása közben. Ne lepődjünk meg azon sem, ha manapság divatos ínyencségekre találunk - ilyen a churros vagy a profiterol -, csak ne ezen a néven keressük!


Személyes vélemény: Nem képes könyv, de a régi receptek rajongóinak (mint például én is) egy valódi kincsesbánya. 
Igazi időutazás a régmúlt gasztronómiájában.
Ára: 3490 Ft


5. Legújabb és legteljesebb hódmezővásárhelyi szakácskönyv - Benkő László
A szerző Benkő László eredeti szakmája szakács és mindemellett lelkes lokálpatrióta. 
Roppant sok munka van ebben a kiadványban, hisz fotókkal, régi képekkel megtűzdelt 660 ínycsiklandozó fogásból álló gyűjteménye összefoglalja a régi paraszti és polgári gasztronómia Hódmezővásárhely környékén található sajátossságait. 
Egy CD melléklet is kiegészíti a gyűjteményt, amelyen jegyzetek, vásárhelyi „övős-ivós” szólásmondások és egy szótár is helyet kaptak. Az ikonikus receptek mind-mind megtalálhatóak: kásaételek, derelyék, táskalevesek, hideg disznópaprikás, zsöndice, galambból készült finomságok, valamint az elmaradhatatlan vásárhelyi sós túrós lepény is.

Személyes vélemény: Az otthonom Csongrád megye, így nem volt kérdés, hogy ezt az alapművet beszerzem. Nem a mai modern kor kívánalmainak megfelelő a könyv, hanem az igazi tartalomra fókuszál. Tömény gasztrotörténelem, valódi kincs. 

Ára: 6500 Ft






Fotók és szöveg forrása: www.libri.hu


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!



Népszerű bejegyzések