Egészben sült szilveszteri malacunk
Több
szempontból is ez volt az első malacunk. Számomra ez volt az első saját
disznóvágásom, vagyis én szúrtam le a malacot. Másodsorban december
31-én sütöttük meg az első malacunkat a kemencében. Nem szaladnék előre,
hogy milyen lett, de elárulom hogy a bőr mennyeien ropogott és a hús
egyszerűen veszettül omlós volt.
Már
december 30-án levágtuk a malacot. Természetesen Fecóm és Apa ott
voltak mellettem, Apa mutatta, hogy hova szúrjak és a bontást is már a
nagyobb példányokon Apa mellett tanulgatom.
Nem
számít, hogy valaki nő. Én szeretem ismerni az alapanyagot és hála az
égnek otthon ebben segítségre is találtam. Ha hülyeséget mondok vagy
éppen teszek, akkor nem szedi le a fejemet Apa, hanem megmutatja inkább
újra, hogy hogyan kellene kiviteleznem a dolgokat. De legyen elég a
feldolgozás történetéről ennyi.
Vegyük sorra, hogy hogyan készült ez az étel.
Elkészítési idő: 1 nap pácolás, 3 óra sütés
Hozzávalók:
1 db 20 kg élősúlyú malac
2 liter sör
só
őrölt fekete bors
disznózsír
friss kakukkfű és rozmaring
Végy
egy konyhakész egész malacot. Nos vagy házi vágásból származhat a hús,
vagy van egy jó hentesünk, esetleg a METRO-ban is szert lehet erre
tenni nem kevés pénzért.
Belsőségektől
mentes, konyhakész malacot használunk fel. Fontos, hogy a malac nyelvét
is ki kell venni és a toka részt is fel kell vágni. Ezek a
legvastagabbak, így ezek sülnek át a legnehezebben.
Sütés előtti este alaposan be kell fűszerezni a malacot. Sóval és borssal alaposan bedörzsöljük kívül és belül.
Másnap a 2 liter sörben elkeverünk 1 ek. sót és 1/2 ek. őrölt fekete borsot.
Ezt
a keveréket húsfecskendővel fogjuk és beinjekciózzuk belülről a húsba
több helyre. Így a rostok közé is jut belőle. Főleg a vastagabb részekre
koncentráljunk!
A malac belsejébe pedig egy nagy fűszercsokrot helyezünk rozmaringból és kakukkfűből. Végül tegyük bele a tepsibe.
Bugyoláljuk
be a malac füleit, orrát és lábait alufóliával. Ezek égnek meg a leghamarabb,
ezekre kell vigyázni. Továbbá a malac belsejébe helyezzünk egy 5 literes
nagy papír és ragasztómentes konzervdobozt. Így süléskor nem esik be a
malac oldala. Régen 5 literes befőttes üveget tettek a malac belsejébe,
amikor a pékhez vitték süttetni a malacot. Persze szilveszter környékén
már akadtak kicsit illuminált állapotban lévő sütőmesterek és ha
véletlenül eltört az üveg a malac belsejében, akkor már ehetetlen volt a
végeredmény. Milyen jó, hogy én csak ritkán fogyasztok alkoholt! :-D Ez
a veszély nem áll fenn.
Végül az egész malac külsejét kenjük be alaposan disznózsírral. Ropogós, piros bőr lesz a végeredmény. Mivel még bőven építkezünk és a kemence szépészeti része sincs kész, így jelenleg egy kemencénél található téglarakás az asztalunk. Nos ez is változni fog, de most nagyon jó szolgálatot tesz!
Nagyon
figyeljetek arra, hogy ez a sütési idő a mi kemencénkben működik.
Másnál lehet, hogy elszenesedne ekkorra a röfi vagy még további órákat
igényel a melegen. Sőt még figyelni kell arra is, hogy más-más fajta
sertés más tulajdonságú (például zsírosabb).
Végül
kivesszük a kemencéből és hagyjuk hűlni a húst. Kicsomagoljuk a füleket, a fejet és a lábakat. A lábak még így is kirepedhetnek. Anyuéknak másnap
hidegen ízlik igazán a sült, nekem melegen is kiváló. A bőr ropogós, a
hús omlós, Tálaláskor díszítsük körbe a malacot salátalevéllel,
paradicsommal, uborkával, répával egy kis faragással.
Ha
ki szeretnénk emelni a tepsiből a malacot, akkor még sütés előtt
tegyünk alá egy nagy rácsot és ezzel könnyedén áthelyezhetjük egy
deszkára vagy nagyobb tepsire.
Tudom, hogy ez nem egy gyors húsétel, de a végeredményt mindenki imádni fogja és az ünnepi asztal dísze lesz! Sajnos a záró kép nagyon későn készült és éppen az ünnepi asztalra szállítás, díszítés előtt kaptam el, így nézzétek el, hogy nem a legjobb. De annál finomabb!
Ünnepeljétek az új esztendőt azok körében, akiket a legjobban szerettek! Boldog új évet kívánok!