Svéd almáspite


Az IKEÁBAN járva az étkező részen bukkantam pár éve erre a receptre. Telefont előkaptam, lefényképeztem és azóta már számtalanszor elkészítettem. Csak egy kis fahéjjal és némi tojással egészítettem ki. Ezeket el is lehet hagyni. A tészta pont olyan kis "tocsogós-omlós", amilyennek lennie kell. Nem egy száraz finomság és nagyon gyorsan elkészíthető.

20 dkg margarin
30 dkg cukor/ porcukor
5 dl liszt
3 kk. sütőpor vagy szódabikarbóna
2 kk. vaníliás cukor
6-8 db hámozott  és lereszelt alma
1 tk. fahéj

Ízlés szerint egy tojássárgájával le lehet kenni a pite tetejét!

1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kétfelé választjuk, majd 15-20 percre hűtőbe tesszük. Én a kis multigépemmel gyorsan összekavarom és kész is a tészta. Ne gondoljatok nagy gépezetre és drága kütyüre. Egy teljesen átlagos Philips gép. Kb. 2 éve használom a masinát, habot keverek, tésztát gyúrok, zöldséget reszelek, húst darálok, turmixolok... Szóval teljesen meg vagyok vele elégedve!

2. Majd az almákat megpucolom és lereszelem. Egy kis fahéjjal bekeverem.

3. Egy lisztezett deszkán kinyújtom az első tésztalapot és kimargarinozott formába teszem. Erre egyenletesen ráhalmozom a reszelt almát és végül a második kinyújtott lapot is rárakom.

4. Megkenem a tojássárgájával. Villával vagy kés hegyével megszurkálom a tésztát  és irány a sütő közepes fokozaton 25 percig. 

5. Amikor kivesszük a sütőből a finomságot, akkor irány a hűvös terasz. Vagy legalábbis hagyjuk kihűlni, hogy könnyen vághassuk és ne essen szét. 
Finom vanília szósszal tálalhatjuk, de magában is nagyon ízletes. 

Irány a konyha, izzítsátok a sütőt! 

Lustálkodós hétvégét kívánok mindenkinek! 

Népszerű bejegyzések